E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSıfır Kovid stratejisi Çin borsalarını vurdu---

Sıfır Kovid stratejisi Çin borsalarını vurdu

Sıfır Kovid stratejisi Çin borsalarını vurdu
28 Nisan 2022 - 13:29 borsagundem.com

Çin yönetiminin uyguladığı katı pandemi yasakları ülke ekonomisini derinden sarstı. Çin hisse senetleri son altı yılın en düşük seviyesinde. Ülke ekonomisi tarihinde ilk kez büyüme tahminlerini karşılayamayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sıfır Kovid politikası, Çin hisse senetlerinde son altı yılın en sert aylık düşüşüne sebep oluyor. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar ve analistler, Pekin'in büyüme hedefini ilk kez kaçırabileceği endişeleriyle daha derin düşüşler konusunda uyarıyor.

Yatırımcı duyarlılığındaki düşüş sebebiyle Şangay ve Şenzen’deki büyük şirketleri içeren CSI 300 Endeksi bu ay %10 düşüş gösterdi. Yatırımcılar, ülkenin en büyük limanı ve finans merkezi olan Şangay da dahil olmak üzere şehirlerdeki katı kısıtlama uygulamaları karşısında Çin hisse senetlerini terk ediyor. Pekin'in kapanma olasılığı yaklaşırken, çok sayıda yatırımcı henüz en kötüsünün henüz gelmediğinden endişe ediyor.

Japonya bankası Nomura’nın Analisti Ting Lu, “Küresel piyasalar, Çin’in sıfır Kovid stratejisinin ciddi sonuçlarını anlayabilmek için fazla mesai yapıyor” ifadelerine yer veri. Nomura kısa süre önce Çin’deki büyüme tahminini yüzde 3,9’a düşürdü.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Çin, bu yıl yıllık yaklaşık yüzde 5,5 büyüme hedefliyor. Ancak, yetkililer birden fazla Kovid salgınını dizginlemek için mücadele ederken, ekonomistler geçtiğimiz hafta boyunca tahminlerini en kötü durum senaryoları için ayrılmış seviyelere düşürmek zorunda kaldı. Bloomberg International’ın anketine katılan finansal kurumlar medyan tahminini yüzde 5'in hemen altına düşürdü.

Karamsar beklentiler piyasalarda da etkisini hissettirdi. Çin anakarasında ve Hong Kong’da hisse senetleri endeksleri bu hafta sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 4 civarında düştü. Pekin tarafından desteklenen stratejik sektörlerin önde gelen şirketleri bile bu yıl çift haneli kayıplar açıkladı. Çip üreticisi SMIC yüzde 29 düşerken, elektrikli araçlar için dünyanın en büyük batarya üreticisi olan CATL yüzde 35 değer kaybetti.

Yatırım bankası China Renaissance’tan Andy Maynard, “İşler yoluna girmeden önce deha da kötüsü olacak” ifadelerine yer verdi. Maynard bazı hedge fonlarının Çin hisse senetlerine karşı açığa satış işlemleri yürüttüğüne dikkat çekti.

Analistler Çin’in bu yıl büyüme hedefini de kaçıracağını öngörüyor. Söz konusu görüşlerin nedeni ise üst düzey yetkililerin katı sıfır Kovid yaklaşımını sürdürme yeteneklerine olan güvenden kaynaklanıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yakın zamanda sözlü olarak bu stratejiyi desteklediğini açıklamıştı.

Çin’in büyüme hedefi son derece bulaşıcı olan Omikron varyantı Çin’e ulaşmadan önce belirlenmişti. Omikron varyantı savunmasız yaşlı nüfus arasındaki aşılanma oranının düşüklüğü nedeniyle Çin’deki ölüm sayılarının ciddi derecede artmasına sebep oldu. Söz konusu kriz Çin’in kapanma uygulamalarına geri dönmesiyle sonuçlandı.

Şu sıralarda ise Pekin’de yapılan kitlesel testler Şangay benzeri bir kilitlenme korkularını körüklüyor. Yatırımcılar çeyrek yüzyıl boyunca parlayan yıldız olarak görülen dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin bu noktadan sonra büyüme hedeflerine ulaşamayacağı ihtimaliyle karşı karşıyalar.

JPMorgan analistleri bu hafta, yüzde 4,6'lık son tahminlerinin, Çin'in "1990'ların sonlarında yıllık büyüme hedefinin getirilmesinden bu yana ilk kez" büyüme hedefini "önemli ölçüde" yerine getirmeyeceklerini öne sürdüklerini yazdı.

Analistler ayrıca Çin Merkez Bankası'nın, uyguladığı hedeflenen genişleme hamlelerinin yeterli olacağı varsayımıyla büyük ölçekli devlet teşviklerden uzak durulabileceği konusunda da uyardılar.

JPMorgan analistleri, "Politika kararları hala tarihsel analize dayanıyorsa, politikanın yetersiz kalma riski önemlidir" açıklamasında bulundu.

Bazı kurumsal yatırımcılar, beklentiler düşürse de Çin için olumlu görünümlerini korudular. Salı günü, UBS Küresel Servet Yönetimi, Çin hisse senetleri için bilanço büyüme tahminlerini düşürdüklerini ancak yine de bu hisseleri bölgedeki en iyi yatırım olarak gördüklerini açıkladı.

UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele, “Bilanço düşüşleri Çin hisse senetlerinin performansını sınırlıyor. Piyasa duyarlılığının yakın vadede kırılgan olması muhtemel görünse de Asya portföylerimizde Çin için en çok tercih edilen Pazar notumuzu koruyoruz ve değer yaratabilecek alanları görmeyi sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yine de Çin borsasından çıkışlar, küresel yatırımcıların acele etmeye hazır olmadığını gösteriyor. Yılın başından bu yana Çin anakarasında yaklaşık 4 milyar dolarlık yabancı varlık ülke dışına çıktı.

Nomura’dan Ting Lu konuyla ilgili açıklamasında, “Çin'in Covid vaka sayıları ılımlı hale geldi. Ancak genel algı daha da kötüleşti. En kötüsünün henüz gelmediğine inanıyoruz” öngörüsünde bulunuyor.

Çin’de Omikron vakalarının piyasalara etkisi sürüyor

 

Altında Çin etkisi

 

Çin'in başkenti Pekin'de koronavirüs salgını

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)