E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSıcağa rağmen gaz ithalinde rekor---

Sıcağa rağmen gaz ithalinde rekor

Sıcağa rağmen gaz ithalinde rekor
27 Şubat 2014 - 03:33 borsagundem.com

Mevsim normallerininin üstündeki sıcağa rağmen ocakta 4 milyar 791 milyon metreküp doğalgaz ithal edilmesine Enerji Bakanlığı'ndan 2 farklı görüş

Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan gelen doğalgaz ithalatı bilgileri kafa karıştırdı. Bu yıl ocak ayında 4 milyar 791 milyon metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye son 5 yılın ocak ayı doğalgaz ithalatı rekorunu kırdı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olmasına karşın doğalgaz ithalatının artırılması ise kafaları karıştırdı. Fakat bu kafa karışıklığı sadece vatandaş nezdinde gerçekleşmedi. Can Mumay'ın Hürriyet'teki haberine göre Enerji Bakanlığı’ndan rekor doğalgaz ithaliyle ilgili değişik sesler yükseliyor.

HES'LERİN AÇIĞI KAPATILDI

Bir kısım Enerji Bakanlığı yetkililerine göre bu yıl yağış azlığına bağlı olarak Hidro Elektrik Santralları (HES) barajlarında su seviyesi azaldı. Yani yeterli elektrik üretmek için gerekli olan su bu kaynaklarda bulunmuyor. Bu yüzden doğalgaz ithalatı bir miktar artırılarak elektrik üretimi için kullanıldı. Hurriyet.com.tr’ye konuşan bu yetkililer aynı zamanda tüketici sayısının artmasını da ocak ayında doğalgaz ithalatını artıran etkenlerden biri olarak görüyor.

SORUN DEPOLAMADA

Enerji Bakanlığı’ndan ulaştığımız diğer bir grup yetkili ise geçen yıl İran’dan gelen doğalgazda toplam 15 gün boyunca bir kesinti olduğunu bunun da inşaatları 2 yıl önce bitmesi planlanmasına rağmen 2 ay önce bitirilen depolama tesislerinden kaynaklandığını belirtiyor. Söz konusu depolama tesislerinin ise Çorum ve Mucur depolama tesisleri olduğu ifade ediliyor. Görüştüğümüz bu yetkililer ayrıca doğudan gelen İran ve Azerbaycan gazını Türkiye’nin doğusuna taşıyacak olan kompresörlerin yetersiz olduğu görüşünde. Bu yetersiz kompresörler yüzünden batıya gidecek olan gazın gidemediğini ve Türkiye’nin aldığı gazın bir kısmını parasını boşuna ödediğini anlatıyor.        

SON 5 YILDAKİ OCAK AYI DOĞALGAZ İTHALATI

Yıl (ocak)   İthalat (milyon m3)  

2010         3.640,11             

2011         4.379,27             

2012         4.783,60             

2013         4.536,25             

2014         4.791,87      

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)