E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSGK’dan gurbetçiye şok fatura---

SGK’dan gurbetçiye şok fatura

SGK’dan gurbetçiye şok fatura
23 Nisan 2022 - 13:48 borsagundem.com

Sosyal Güvenlik Kurumu, yurt dışında yaşayan gurbetçileri zorunlu sağlık sigortasına aldı ve yıllık prim borcu adı altında 8.000 ile 14.000 TL arasında faturalar göndermeye başladı. Gurbetçinin, yaşadığı ülke sigortasından çıkması isteniyor.

Yurtdışında yaşayan Türkler'in emekli maaşını kesmek için fırsat kollayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de gurbetçiye 8 bin TL ile 14 bin TL arasında değişen “Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu” faturası göndermeye başladı. Mektuplar, Türkiye'den emekli olan ve henüz emekli olmamış kişilere de gidiyor.

SGK'nın amacı para toplayabilmek ama yurt dışında yaşayan kişi “SGK sağlık sigortalı“ olursa, yurt dışındaki çok ağır olan sağlık masraflarını SGK üstlenecek. Bu da, gurbetçinin her doktor faturasının veya örneğin 500 bin Euro, 1 milyon Euro'yu bulan kişi başı sağlık harcamalarının SGK'nın sırtına binmesi demek.

GURBETÇİYİ DE SİSTEME DAHİL ETMİŞLER

Türkiye'den borçlanarak emekli olanlara ve emekli olmasa da yurt dışında yaşayanlara gönderilen prim borçları, “Yurt dışındaki Türkler'in genel sağlık sigortasına alınması“ ile başladı. Yurt dışından emekli olan ve halen orada yaşayanlara, “Yurt dışı tedavi masraflarının 6 ay ya da 1 yıl üstlenildiğine dair AT 21 belgeleri“ verilmeye başlandı.
Ancak bu yasal değil. Çünkü yurt dışında yaşayan Türkler'in zaten bulundukları ülkelerde sağlık sigortası var ve bir kişi İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları gereği aynı anda iki ülkede sağlık sigortasına dahil olamıyor.(Ali Gülen/Sözcü)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)