E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeveredonetski'nin kaybı Ukrayna'yı nasıl etkileyecek---

Severedonetski'nin kaybı Ukrayna'yı nasıl etkileyecek

Severedonetski'nin kaybı Ukrayna'yı nasıl etkileyecek
03 Temmuz 2022 - 17:30 borsagundem.com

Severodonetsk'ın düşüşü ile Luhansk bölgesinde Ukrayna'nın elinde olan en büyük şehrin Rusların eline geçmesi, Moskova'nın hedefine bir adım daha yaklaştığı anlamına gelirken, Ukrayna için üzücü bir durum.

Ukrayna, Rusya işgalinin başladığı şubat ayından bu yana en stratejik kaybını yaşadı. Ukrayna'nın doğusundaki son kale Severodonetsk şehri de Rusların eline geçti. Bu gelişme Ukrayna'yı nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtı BBC Türkçe'deki haberde. İşte o haber:

Ukrayna'nın doğusunda stratejik önemi yüksek Severodonetsk şehrinin düşüşü başından beri kaçınılmaz bir son gibi görünüyor olsa da, Ukrayna için sonucun yarattığı üzüntüyü azaltıyor.

Bu şehir haftalardır Rus işgalinin temel hedefi haline gelmiş durumdaydı. Kent sürekli devam eden bombardıman ve hava saldırıları ile yerle bir edildi.

Sonunda şenrin savunmasında kaybedilen Ukrayna askeri sayısı, tahammül edilemez bir seviyeye ulaştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de Cumartesi günü kentin kontrolünün Ruslara geçtiğini doğruladı.

Zelenskiy, Severodonetsk'in düşüşünü kabul etmenin duygusal ve moral anlamda zor olduğunu söyledi.

Kabul etmek gerekiyor ki, Luhansk bölgesinde Ukrayna'nın elinde olan en büyük şehrin Rusların eline geçmesi, Moskova'nın hedefine bir adım daha yaklaştığı anlamına geliyor.

Kremlin'in işgalin ilk günlerinde tüm ülkeyi kapsayan askeri hedefleri artık ülkenin Donbas olarak bilinen doğu bölümüne yöneldi.

Burası, Donetsk ve Luhansk olmak üzere iki ana bölgenin birleşiminde oluşuyor. Putin, bu bölgelerden birinin ele geçirilmesini, ülke vatandaşlarına zafer olarak sunabilir. İşgalin başındaki başarısızlıklar sonrası da buna şiddetle ihtiyaç duyuyor.

Ancak Luhansk'ın tamamının işgal ihtimali artmış olsa da bu hala garanti değil. Rusya'nın ilerlediği hatta halen Ukrayna'nın elinde olan Lysychansk kenti bulunuyor.

Severodonetsk kentini terk eden Ukrayna güçlerinin buraya konuşlandıkları değerlendiriliyor.
Lıçansk'ın neden önemli olduğunu anlamak için bölgenin coğrafyasına ve savaşta oynadığı role bakmak gerekiyor.

İki şehir de Siversky Donets nehri üzerine kurulu. Donbas boyunca uzanan bu nehir, Rusya için çok kayıp verilen çatışmalara sahne oldu.

Bunlardan özellikle birinde, nehri geçmeyi çalışan bir Rus taktik taburunun tamamı yok oldu.
Ukrayna topçusunun karşı saldırısında, yüzlerce askeri ve onlarca zırhlı araç üzerine bomba yağdı.
Severodonetsk ve Lıçansk'ın üzerindeki tüm köprüler patlatılmış durumda. Nehrin kendi kavisleri de Rusya ilerleyişine karşı doğal bir set görevi görüyor.

Lıçansk'ın tepeye konumlu yapısı da göz önüne alınınca, buradaki son Ukrayna mevzilerini ele geçirmek, Rusya için zor bir askeri hedef olacak.

Savaş Çalışmaları Kurumu (Institute for the Study of War) işgalle ilgili günlük analizler yayımlıyor. Onların 24 Haziran'da yaptıkları değerlendirmeye göre, "Eğer Ruslar Ukrayna askerlerinin etrafını sarmayı başaramazsa, buradaki askerler, tepeden savaşarak Rus saldırılarını püskürtebilir."

Ancak sahada gözüken Rusya'nın bunu yapmak için şehre güney yönünden ilerlediğini gösteriyor.
Rusya destekli savaşçıların sözcüsü, Lysychansk'ın savunmasının Ukrayna askerleri için gereksiz ve beyhude bir çaba olduğunu savunan bir açıklama yaptı.

Sözcü Andrei Marochko, "Askerlerimizin ilerleyiş hızıyla, çok yakın zamanda tüm bölge özgürleştirilmiş olacak" dedi.

Marochko, birliklerinin Lıçansk'a yakın bölgelere yerleştiğini de iddia etti.
 
RUSYA'NIN AMACI NE?

Donbas'ı ele geçirerek, Ukrayna'yı ateşkese zorlamak ve Luhansk ile Donetsk'i ilhak ederek ulusal sınırları yeniden mi çizmeye çalışıyorlar?

Eğer Rus askerleri bazı uzmanların değindiği kadar yoruldularsa, yukarıdaki çıkarım doğru olabilir.
Donbas'ın ele geçirilmesi, Rus halkına da başarı olarak sunulabilir.

Rusya, uluslararası camianın barış ve küresel istikrar adına Ukrayna'yı bölgenin kaybedildiğine iknaya çabalayacağını da umuyor olabilir.

Ukrayna buna kesinlikle karşı çıkacaktır ve sonuç olarak ortada dondurulmuş bir sorun kalacaktır.

Alternatif olarak da Putin başladığı şeyi bitirmeye çalışabilir. Güneyin tamamını alarak daha sonra Kiev'e bir saldırı yapabilir.

Bunun cevabını yalnızca bir kişi biliyor ve o da planlarını paylaşmıyor. Bu "özel askeri operasyonun" nasıl bitebileceği konusundaki ipuçları yine Putin'in sözlerinde gizli.

Haziran ayının başında yaptığı açıklamayla Putin kendini açıkça Büyük Petro'ya benzetti. Bu Rusya'nın Ukrayna işgalini, Çar Petro'nun 300 sene önceki genişlemeci savaşlarına benzetmek anlamına da geliyor.

RUSYA, UKRAYNA'NIN SAVAŞMA ARZUSUNU HAFİFE ALDI

Bu, dolaylı olarak, savaşın toprak hedefi ile yapıldığının da kabulü anlamına geliyor.
Putin, "Görünen o ki, topraklarımızı geri almak ve güçlendirmek bize düştü" demişti. Bir grup genç girişimciye yaptığı görüşmede, tebessümle kullandığı bu cümlelerde Ukrayna işgalini kast ettiği açıktı.
Rusya savaşın başından bu yana kritik hatalar yaptı. Ukrayna halkını direncini ve askerlerinin savaşma arzusunu hafife aldı.

Başkenti hedef alan saldırıları yıkıcı bir hezimetle sonlandı. Bu acı veren bir tecrübeydi ama aynı zamanda değerli bir de dersti.

Donbas'taki yavaş ama kararlı ilerleyişleri, hatalarından ders aldıklarını ve bunları tekrarlamamakta kararlı olduklarını gösteriyor.

Rusya son şehre de girdi

Rusya Severodonetsk'i ele geçirdi

Rusya'nın savaş suçlarına soruşturma açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR KIZILBÖLÜK03 Temmuz 2022 19:07

    Rusya ukrayna ya eşşeğe çalar gibi çala çala ülkelerini tek tek acele etmeden işğal ediyor.bak ukrayna abd nin kıçına takalın hangi ülke iflah olmuştur.

  • HAKUKUKUTİKU04 Temmuz 2022 02:05

    ERMENİLER OSMANLIYA  KIŞKIRTAN HANGİ ÜLKE VE PEŞİNE BOLŞEVİKLE CEZALANDIRILAN HANGİ ÜLKE.  BİR ZAMANDA OSMANLI YIKILMADNA ÖNCE BÖLE İNGİLİZ MUHRİP SEVERLER CEMİYETİ BANA GÖRE İSE FAKRLI AD İLE ANILIR Kİ BÖLE BİR CEMİYET VARMIŞ!!!...  BURDA DA RUS SEVER.  SONUÇ NE OLDU.. İNGİLİZ OSMANLIYI HEM SEVDİ,HEM BORÇLANDIRDI, HEM İŞGAL ETTİ, HEM KURTARIR NUMARASI ÇEKTİ, HEM HEM YEDİRDİ.. MUHRİPLER NE OLDU. HEPSİNE BOL BOL BEDDUA ETİK EDİYORUSDA..  TARİH BİLMEYENLER KENDİ YOKOLUŞ SEVGİ TAİRİHİNİ AZAR YADA YAZDIRILAR..  RUSLARI SEVMEM ABD YİDE SEVMEM AMA İÇTEKİ  MUHRİPLERİ BASIN-MEDYA V.S. İLE  BUNLARA YOL VERDİRİYOR  BU DUNYADA SANIRIM..

  • ALİ HAYDAR KIZILBÖLÜK03 Temmuz 2022 23:07

    kurtuluş savaşı ve çanakkale savaşını kimle yaptık.ingiltere ab ülkeleri ve abd ile nasıl o zaman dize getirdik ise şimdi de getireceğiz.

  • He he03 Temmuz 2022 21:08

    Bizde 1954  abd nin kıçına takıldık ve bu sayede boğazları karsı ve ardahanı rus ayısından kurtardık unutmayın ki rusların kızıl elması istambuldur

  • Mehmet 03 Temmuz 2022 18:44

    Rusya kievi almayi dusunmuyor bile kievi kaybetmeme serefini ukraynalilara verecek dogu tarafini alacak yeterli bu onun icin

  • hım03 Temmuz 2022 21:04

    Kiev rus şehirlerin anasıdır istediler ama alamadılar birde kievi almak rusyayı ordusuz birakacak