E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSert yükseliş sonrası analistlerin döviz yorumu---

Sert yükseliş sonrası analistlerin döviz yorumu

Sert yükseliş sonrası analistlerin döviz yorumu
18 Kasım 2021 - 16:54 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indirimi kararının ardından kur da günlük yüzde 5'in üzerinde artışla 11,30 seviyesine kadar ulaştı. Uzmanlar kkurdaki yükseliş ve sonrası için neler söylüyor

Merkez Bankası piyasayı bu kez şaşırtmadı ama yine de beklenen 100 baz puan indirim TL’yi zayıflatmayı başardı. Faiz kararı sonrası dolar ve euroda yükseliş devam etti. Günlük yüzde 5'i aşan yükselişle dolar/TL 11,30 ve euro/TL 12,82 zirvelerini gördü. PPK metninde faiz indirim döngüsünün sonuna gelinmediği mesajını alan analistler yılsonunda politika faizinin ise yüzde 14’e ineceği görüşünde. Dolarda ise 11,50 seviyeleri bekleniyor. 

Kararı iktisadi gerekçelerle açıklayamıyoruz

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen: Alınan karar piyasanın ve İş Yatırım'ın 100 baz puan indirileceği beklentisiyle uyumlu. Karar sonrası piyasa tepkisi Türk lirası ve tahvil piyasası için negatif, borsa ve özellikle banka hisseleri için pozitif oldu. Açıklanan metinde iki önemli mesaj veriliyor:

(i) Enflasyon üzerinde geçici olarak tanımlanan faktörlerin 2022 yılının ilk yarısında da etkili olacağı kabul ediliyor.

(ii) Aralık ayında son bir 100 baz puanlık indirim için kapı açık bırakılıyor. Para Politikası Kurulu’nca alınan faiz indirim kararını iktisadi gerekçelerle açıklayamıyoruz.

Enflasyonun yüzde 20'ye ulaştığı ve büyümenin yüzde 9'u geçtiği bir ortamda üç ay içinde 400 baz puan faiz indirilmesi ve ilave 100 baz puan için kapının açık bırakılmasını açıklamak kolay değil. Türk lirasında son üç ayda yaşanan %25'e yakın değer kaybı ve Aralık ayında 100 baz puan ilave faiz indirimi nedeniyle 2021 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 20'den yüzde 21'e çekiyoruz. Eylül ayından bu yana döviz kurundaki artışın gecikmeli etkileri nedeniyle önümüzdeki 12 ayda 6 puan kur geçişkenliği olacağını hesaplıyoruz. Genişleyici parasal ve gelirler politikaları nedeniyle 2022 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 16,5'ten yüzde 20'ye yükseltiyoruz.

Tapering süreci riskleri göz ardı edilmiş

Şekerbank Baş Ekonomisti Dr. Gülay Elif Yıldırım: İlk gözüme çarpan nokta olarak belirtmek isterim ki; ekim ayı karar metninde PPK gelişmiş ülkelerin enflasyonu geçici olarak değerlendirdiğine yer vermiş ve varlık alım programlarının devam ettiğini belirtmişti. Kasım karar metninde ise gelişmiş ülkelerin enflasyonun beklenenden daha uzun süreceğini değerlendirdiğine yer verilirken yine varlık alım programlarının süreceği kaydedildi. Kasım ayı ile birlikte, ABD Merkez Bankası Fed’in tapering süreci için harekete geçtiğini biliyoruz, küçük bir adım ile başlamış olsa da küresel taraf artık enflasyonu daha fazla ciddiye almaya başlamışlardır. PPK’nun bu önemli değişikliğe karar fonksiyonunda pek de fazla yer vermediği ve hatta her şekilde gevşek ve destekleyici ortamın devamına inandığına açıkça görülmektedir. Bu çerçevede, bu sürecin gelişmekte olan ülkelere olabilecek etkisi de gözardı edilmiş gibi duruyor.

Bu olası riskler PPK metninde görülmüyor. Öte yandan ben PPK’da üç ayda yapılan 400 baz puanlık indirim tercihinin daha detaylı açıklanmasını beklerdim. Bir süredir finansal istikrar önceliği fiyat istikrarının önüne koyulmuş durumda ve bu sürecin büyük bir üretim politikası değişikliği olduğu da aşikar. PPK’nın bunun etkilerine ilişkin daha net ve açık mesajlar vermesini ve finansal istikrar tercihinin enflasyon üzerinde kur ile gelen baskının geçiciliği konusunda yönlendirme yapmasını isterdim çünkü bu durum önümüzdeki döneme ilişkin önemli bir belirsizlik kaynağıdır.

TL’de dilediğiniz gibi spekülasyon yapın diyor

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat: Merkez Bankası dünkü kararla açık şekilde piyasalara TL’de dilediğiniz gibi spekülasyon yapabilirsiniz diyor. Çok net bu. Bu karardan önce önce pas geçebileceğini düşünüyordum hem pas geçip hem manevra alanımız kalmadı dese dolar/TL’de 10’a doğru geri çekilme olurdu. Piyasanın beklentisinin gerçekleşmesi kararın doğru olduğunu göstermiyor. TL şu an için spekülasyona açıktır. Aralık toplantısına 1 ay var yapabiliriz de yapmayabiliriz diyor ama bu spekülasyon devam edecek piyasa yapabilir beklentisiyle negatif fiyatlamaya devam edecektir. TL’yi çok net savunmasız bıraktı, kuru önemsemiyorum mesajı verdi. TL konusunda bir endişesinin olmadığını gösteriyor. TL üzerinde baskı devam edecek.

Dolar 11 TL'yi aştı

Merkez Bankası indirime devam!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tamam 19 Kasım 2021 08:07

    Analistlerin yorumu haydi millet bahçelerine çay kek bedava dolar geçmiyor orda. Coin felan alıp beklemeyin dolar alın hergün bir sıfır atıyor nasıl olsa

  • Hasan Talip UÇAR18 Kasım 2021 22:54

    Türk lirasının değer kaybından dolayı sabit gelirliler ve emeklilerin dayanacak gücü kalmadı. Hayat pahalılığı kara basan gibi üzerimize çöktü.

  • Hssn 18 Kasım 2021 21:03

    Bu nasıl bir ekonomi A dan Z ye kadar her yerde kat kat zam var keyfi zamlar halkı emekçiyi esnafı emekliyi perişan ederken hükümet neden sessiz zamlara 25 sene emek ver aylık 1500 TL maaş al dolar olarak 136 dolar yapıyor ben bununla hangi ülkeyi gezim pardon özür memleketin hangi ilini gezim diyecektim pardon oda olmadı İstanbul’un hangi semtini gezim yada 25 senenin emeğini 14 tane yağmı alsam stok mu yapsam karar veremedim

  • ALİ KODUŞ18 Kasım 2021 20:18

    Aslında bu ülke yönetimden tüm siyasetcilere yasaklama getirilip üniversite den konusunda uzman olan akedemisyanlere ülke yönetime getirilmelidir.

  • Arabic Ottoman18 Kasım 2021 19:09

    Benim dolarla isim yok kafam rahat. Elbette kilisdaroglu ve Ameriga bu yaptiklarinin cezasini cekecek isterse dolari 15 lira yapsinlar bizim sihalarimiz ihalarimiz var catlasinlar. Suleyman Soylu, Bilal Erdogan ve Bayraktar bu ulkenin basinda oldukca karada olum yok Bismillah.

  • Helal Reis devam18 Kasım 2021 18:54

    Kaça giderse gitsin isterse kuru ekmeğe muhtaç etsin faiz bitecekkkkk

  • Berber Bekri 18 Kasım 2021 18:50

    Hakkettiğimiz şekilde yönetiliyoruz vergilendiriliyoruz bu durumdan kimsenin şikayet etme hakkı yok Elhamdulillah %99 umuz Müslüman torpil ararız torpil yaparız bordrolular dışında vergisini tam yatıran yok %99 u vergi kaçırır sorsan kul hakkı yemez biz bu yakışır ağlayanın beddua edenin azına kürekle vururum

  • yorum18 Kasım 2021 20:49

    ülkenin yarısı yahudi nerede müslüman

  • Sfr18 Kasım 2021 18:26

    Dövizde yorum mu kaldı. Papatya falı bakalım mı.

  • Nure18 Kasım 2021 18:13

    Vatandaşı bi öpmediğiniz kaldı.yıllar sonra çorap dikmeye başladık.para yok yetmiyor yeter be

  • Vatandaşın hali18 Kasım 2021 18:12

    Allah belanızı versin tl yi yaprağa çevirdiniz bu memleket e yaptığıız kötülükler yeter def olun gidin

  • BORSACI18 Kasım 2021 18:04

    ALLAHINDAN BULASIN YÜZDE 5 ZAM VERDİN YÜZDE  50 KAT ZAM YAPTIN.

  • Mehmet18 Kasım 2021 17:53

    Allah bildigi gibi yapsın insallah.

  • YORUM18 Kasım 2021 17:45

    Bunun ne iktisdi , ne mantıki, ne d ahlaki olarak açıklanacak bir yanı yoktur.

  • Mustafa18 Kasım 2021 17:32

    Beter olun diyor mesaj net

  • ABBAS19 Kasım 2021 07:46

    BETERİN BETERİ VAR ZENGİN DAHA ZENGİN OLUR,FAKİRDE YOK OLUR.

  • Mhp de kurban edildi18 Kasım 2021 17:13

    Yahu neyi yorumluyorsunuz tek adam rejimi işte, hemde ekonomi bildiğini iddia edecek kadar ileri giden birinin uygulamalarının neyini yorumluyorsunuz. Atam bu gerçeği gördüğünden cumhuriyeti ilan etmişti ama cehalet kalkmadığından tekrar başa dönüldü ve kurunun yanında yaşta yanıyor.

  • okiman0718 Kasım 2021 18:11

    ilk 6 ay anne sütü şart. ekonomi kitabı yazmak için de diploma şart. verdiler yetkiyi aldı herkes etkiyi. olay ortada, kendin çal kendin oyna...

  • remzi18 Kasım 2021 17:06

    lan yeter yeterrrrr. 11,10 ne lan. euro mu dolar mı pound mu.   (6)  :-*  :O