E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSermaye piyasaları altın çağını yaşıyor---

Sermaye piyasaları altın çağını yaşıyor

Sermaye piyasaları altın çağını yaşıyor
04 Şubat 2021 - 00:35 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) proaktif yaklaşımları sermayenin tabana yayılmasında etkili oluyor.

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasaları Cumhuriyet tarihinin altın çağını yaşıyor. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yerinde ve gerekli müdahaleleri, piyasanın gelişiminde önemli rol oynuyor. Sermaye piyasalarındaki dönüşümün etkisiyle yatırımcı sayısı her ay yeni bir rekor kırıyor. Değişim süreci borsa endeksini rekordan rekora taşıyor.

YATIRIMCI SAYISI 2 MİLYONU AŞTI

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2021 yılı Ocak ayı sonu itibariyle pay senedi yatırımcı sayısı 179 bin 527 artışla toplam 2 milyon 179 bin 523 kişiye ulaştı. 2020 yılında sermaye piyasalarına 786 bin yeni yatırımcı giriş yaptı.

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, yerinde ve gerekli müdahaleler ile sermaye piyasalarının gelişiminde önemli katkı sağladı, piyasalara katkısı devam ediyor… 

2018 yılı başında göreve gelen SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, hayata geçirdiği yeni düzenlemeler ile sermaye piyasalarının gelişiminde önemli katkılar sağladı.

TAŞKESENLİOĞLU İLE BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Bugünlerde Amerika sermaye piyasaları düzenleyici ve denetleyici otoritelerinin takibe aldığı sosyal medya dolandırıcıları konusunda SPK, geçmişte önemli tedbirler aldı. SPK, yatırımcıların sosyal medya tüyoları ile yüksek riskli işlemlere yönelmesinin önüne geçmek için yaptığı denetimlerde, manipülasyon ve bilgi suiistimali suçu kapsamında 2020 yılında 104 kişiye toplam 80.6 milyon TL idari para cezası uyguladı.

İŞLEM HACMİ 6 TRİLYONU GEÇTİ

2020 yılı öncesi son 3 yılda, toplam yıllık pay piyasası işlem hacimleri sırasıyla 1.5, 2 ve 2.1 trilyon TL olurken, 2020 yılında işlem hacmi bir önceki yıla göre yüzde 200'ün üzerinde artışla 6.6 trilyon TL'ye ulaştı. Son dönemde yapılan düzenlemeler ile önemli ölçüde artan yerli yatırımcı sayısının, etkisi uzun yıllara yayılması beklenen küresel likidite bolluğu ve salgın öncesi seviyelere düşen ülke risk priminin 2021 yılında yerli ve yabancı yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor.

2020 yılı sermaye piyasaları açısından önemli bir ivme kazandı. Şirketler birincil halka arz yöntemiyle 1.1 milyar TL, bedelli sermaye artırımı yoluyla 21.8 milyar TL fon sağladı.

ÖZEL SEKTÖRE 332 MİLYARLIK KAYNAK

Aynı dönemde borçlanma araçları yoluyla 248.6 milyar TL, kira sertifikaları ile 59.7 milyar TL, Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) aracılığıyla 1.2 milyar TL kaynak şirketlere aktarıldı. Böylece özel sektörün sermaye piyasası araçları ile sağladığı fon tutarı 2020'de toplam 332.5 milyar TL'ye ulaştı.

Borsaya yatırımcı akını sürüyor

İnternetten borsa eğitiminde ‘Portföy Sigortasına Giriş’te strateji fırtınası esecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.