E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSerbest fonlar gelişmekte olan ülkelere yöneliyor---

Serbest fonlar gelişmekte olan ülkelere yöneliyor

Serbest fonlar gelişmekte olan ülkelere yöneliyor
07 Ekim 2020 - 17:50 borsagundem.com

Korona virüs krizi devam ederken serbest fonlar, borç yapılandırma ve düşük değerlemelerde fırsat arıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi dünya çapında tüm ülkeleri vurmaya devam ederken, serbest fonlar gelişmekte olan ekonomilerdeki borç yapılandırma süreçlerine dahil olmaya hazırlanıyor. Zambiya’nın uluslararası kreditörlerle borç ödemelerinde yaşadığı sorunlar, krizin son perdesinin yaklaştığını gösteriyor. Geçtiğimiz hafta, 14 serbest fon ve geleneksel tahvil yatırımcısı, ülkenin borç faiz ödemelerini askıya alma konusundaki önerisini desteklemeyeceklerini açıkladı. Bu ancak, ülke borçlarıyla ilgili daha şeffaf davranır ve müzakereye açık olursa gerçekleşebilir. Zambiya’nın planlarına engel olabilecek büyüklükte payı olan fonlar uzun sürecek bir savaşa hazır. Benzer mücadeleler de yolda.

Ekvador ve Arjantin bu yıl borç anlaşması yapacak birçok ülkenin arasına katılacak. Zira korona virüsün ekonomik darbesi çok fazla borç alan ülkeleri savunmasız bırakıyor. Bu ülkeler için, borçların yeniden yapılandırılması acı verici bir süreç olacak. Ancak serbest fonlar yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Bu tür durumlar kaçınılmaz olarak ABD’li serbest fon Elliott Management’ın 2016 yılındaki 2,4 milyar dolarlık kazancını hatırlatıyor. Elliott Management’ın dahil olduğu olay, sonunda sözleşmeyi imzalamayı reddettiği için ödenmemiş olan serbest fon borçlarını ödemeyi kabul eden Arjantin hükümetiyle 15 yıl süren epik ve yaralayıcı bir savaşın sonucuydu.

2012 yılında, Yunanistan da sürpriz bir son dakika U dönüşü gerçekleştirerek, borçlarını en ucuz fiyata satın alan serbest fonlara 435 milyon euro ödemiş ve daha sonra borçlarının yeniden yapılandırılmasını reddetmişti. Bu tür olaylar tartışma yaratabilir ancak serbest fonlar, başkalarının bıraktığı borçların alıcısı olduklarını söylüyor. Borçların yeniden yapılandırılması serbest fonlar için oldukça olumlu bir ortam yaratıyor. Zira bu tür borçları çok ucuza satın alabiliyorlar. Bunun nedeni de sorunların varlığından haberdar olmaları ve gerekli yoğun araştırma sürecine hazırlıklı olmaları.

Uzman serbest fon yatırımcısı “her zaman olduğu gibi kazanılacak bir para ve yapılacak bir iş var. Tahviller genelde yeniden yapılandırma sürecinde ucuz oluyor” dedi. Çöküşü yaşayan Venezuela’yla bile ilgilenen yatırımcılar var, üstelik ülkenin borçları nominal değerinin sadece 8 cent üzerinde satılıyor. Altana Wealth’in kurucusu Lee Robinson bu yaz borçlardan oluşacak bir yatırım için yeni bir fon kurdu. Yatırımcılara yazdığı notta, “gördüğümüz en iyi bağımsız borç yapılandırması” dedi. Bazı yöneticiler gelişmekte olan ekonomilerde de fırsatlar görüyor. Özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e yönelik büyük bir ilgi var. Ancak ABD’nin hisse piyasalarında finansal krizin ardından on yıl süren bir ralli görüldüğünde, ilgi azaldı. 2011 yılının başından bu yana, gelişmekte olan ekonomilere ilgi gösteren serbest fonlar, dokuz yılın yedisinde çıkışlarla darbe aldı. Ancak bu yıl, yatırımcıların serbest fonlardan çekilmesine rağmen, borç odaklı serbest fonlara 3,4 milyar dolarlık bir giriş gerçekleşti.

ABD hisse piyasaları uzun süreli ortalama değerlemelerinin üzerindeyken, gelişmekte olan ülkelerle ilgili getiri beklentilerini yükseltti, gelişmekte olan ülkelerin borçlarıyla ilgili getiri beklentileri ortalamanın altında değerleniyordu.

Pembroke Emerging Markets serbest fonunun yöneticisi Sanjiy Bhatia, “gelişmekte olan ülkelere yönelik ilgi geri dönüyor. Bunun nedeni diğer gelişmiş pazarların ve ekonomilerin bir süre zorluk çekecek olması” dedi. Performans ümit verici. Gelişmekte olan ekonomilere odaklanan serbest fonlar, 2014, 2015 ve 2018 yıllarında kayıp yaşamıştı ancak bu yıl %3,3’lük bir yükseliş gösterdi. Bu rakam %1,8 yükseliş gösteren genel serbest fon sektörünü geride bıraktı.

Sektörün en büyük oyuncularından biri de 12 milyar dolarlık varlığıyla, Pharo. Şirket ana fonlarından %4 kazanç elde etti. Pembroke’dan Bhatia %8 ila %9 arası bir getiri sağladı. Ancak, fırsatlar artarken riskler de ortaya çıkıyor. Yunanistan’ın borç krizinden farklı bir şekilde, serbest fonlar bankaların tahvilleri ucuz fiyatlara satıyor olmasından fayda sağlayamıyorlar. Zambiya örneğinde, ülkenin Çin’e olan borçlarının bilinmeyen boyutu ve doğası, risklere önemli bir miktarda katkıda bulunuyor. Arjantin’in tahvilleri, ülkenin ekonomik sağlığıyla ilgili endişelerden dolayı yaklaşık bir ay önce gerçekleşen yeniden yapılandırmadan sonra, düşüş gösterdi.

Gelişmekte olan ülkelerin tahvilleri, gelecek ay gerçekleşecek ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarına bağlı. Joe Biden kazanırsa ve demokratlar mecliste çoğunluğu ele geçirirse, birçok yatırımcı daha zayıf bir dolar ve gelişmekte olan ülkelerin tahvillerinde yükseliş bekliyor. Ancak başa baş kalan, tartışmalı bir seçim sonucunun bedeli ağır olacak.

S&P: Gelişmekte olan ekonomiler bu yıl yüzde 4,7 küçülecek

 

Serbest fonların başarısının ardındaki nedenler

 

SPK'dan serbest fonlara döviz düzenlemesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)