E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSerbest fon kazananlarıyla kaybedenleri arasındaki uçurum derinleşti---

Serbest fon kazananlarıyla kaybedenleri arasındaki uçurum derinleşti

Serbest fon kazananlarıyla kaybedenleri arasındaki uçurum derinleşti
31 Aralık 2020 - 15:15 borsagundem.com

Korona virüs krizi, serbest fonlarda kazananlarla kaybedenler arasındaki uçurumu derinleştirdi. En çok kazanan ve en az kazanan fon yöneticileri arasındaki performans farkı, 2009’dan bu yana en yüksek seviyede

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs krizi, serbest fonlarda en çok getiri sağlayan ve en az getiri sağlayanlar arasındaki uçurumu son on yılın en yüksek seviyesine getirdi. Bazı fon yöneticilerinin yakaladığı yüksek getiriler, sektöre olan ilgiyi canlandırdı. 2020’nin ilk dönemlerinde küresel piyasaları sarsan gelişmelerin ardından yaşanan dev ralli, 2008 finansal krizinden bu yana görülmemiş fırsatlar sundu. Ancak aynı volatilite dalgası sektörün en büyük isimlerinden bazıları için kötü sonuçlandı.

Serbest fonların en yukarıdaki %10’luk dilimi 12 ayda %49’luk getiriler sağladı. Bu da veri sağlayıcısı HFR’ye göre, 2009 yılından bu yana en iyi performans oldu. Ancak aynı zamanda, en tepedeki ve en aşağıdaki serbest fonlar arasındaki fark giderek açılarak %68,9 seviyesine ulaştı. En iyi ve en kötü performans gösteren fonlar arasındaki bu fark, son 11 yılın en yüksek seviyesi oldu.

Yatırım şirketi Dynamic Beta Investments üyelerinden Andrew Beer, “2020 yılında birçok serbest fon yükselişe geçti” dedi. Açıklamasının devamında, bir çoğu “büyük finansal krizden bu yana en iyi yılını geçirdi” ifadesini kullandı. Bu seviyede bir performans, serbest fon sektörünün, ‘altın çağını’ hatırlattı. Kriz öncesi yaşanan bu dönemde, merkez bankalarının teşvikleri volatiliteyi düşürmüştü. En iyi büyük fonların güçlü seyri, yatırımcıların ilgisini yıllar sonra yeniden çekti.

Financial Times’ın haberine göre, bir serbest fon yatırımcısı, “serbest fonlar yeniden yatırım yapılabilir düzeye geldi” dedi. 

Bir başka yatırımcı ise, gelecek yıl “büyük miktarda paranın serbest fonlara giriş yapacağını” söyledi ancak büyük fonların yeni yatırımcı girişini durdurması halinde birçok yatırımcının, paralarını istedikleri fon yöneticilerinin fonlarına yatıramayacağını ifade etti.

2020’nin serbest fon kazananları

Pershing Square’den Bill Ackman, Caxton Associates’ten Andrew Law ve Saba Capital’dan Boaz Weinstein bu yılın piyasa dalgalanmalarından en kazançlı çıkan isimler arasında. 

Doğru konumlandırmayı yapabilen fon yöneticileri için, çok daha büyük artışların takip ettiği sert düşüşler, merkez bankalarının tahvil alımlarıyla sakinleşmiş olan piyasalarda nadir görülen bir kazanç fırsatı oluşturdu.

Şubat ve Mart aylarında, yatırımcıların riskli varlıkları bırakarak güvenli limanlara yönelmesiyle kazanç fırsatı oluştu. Andrew Law’ın serbest fonu Caxton, %40’lık getiriyle rekor kırdı ve kazançları hükümet tahvilleri sayesinde yükseldi. Milyarder Jeffrey Talpins’in 17 milyar dolar değerinde varlık bulunduran Element Capital’ı, Pfizer’ın korona virüs aşısının etkinliğiyle ilgili sağlam bir tahminde bulunarak %15 kazanç sağladı. Connecticut merkezli Verition Fund Management ise %26,5 getiri kaydetti.

Satış dalgasına karşı koruma alımları da oldukça karlı oldu. Saba Capital’dan Boaz Weinstein, çürük tahvillere yönelik zamanlaması iyi olan bir tahmin yaparak kar sağladı.

Aynı zamanda şirketlerin sermaye yapılarındaki yanlış fiyatlandırmalara da yatırım yaparak toplamda %70,8 getiri elde etti. Ackman’ın Pershing Square’i ise, %65 kazanç sağladı. Fonun kazançları batık kredi sigortasından elde ettiği 2,6 milyar dolarlık karla yükseldi.

Kaybedenler

Bu yıl piyasalarda görülen yüksek volatilite sektördeki büyük isimlerden bazılar için kötü sonuçlar doğurdu. Milyarder Michael Hintze, 1,4 milyar dolar kayıp yaşadı. Bunun nedeni milyarder yatırımcının amiral gemisi fonu Directional Opportunities Fund’ın kötü yapılandırılmış kredi tahminleriydi. 

Hintze Kasım ayında yaklaşık %9 getiri sayladı ve bu yıl yaşadığı kayıplar %36’ya geriledi. Hintze, yakın zamanda yatırımcılarına yazdığı bir notta, bunun “bir jenerasyondur piyasalarda görülen en zorlu yıl” olduğunu söyledi.

Winton Group’tan David Harding, ana fonunda %22’lik kayıp yaşadı. ABD’de Jim Simmons’ın yönettiği dünyanın önde gelen serbest fon şirketlerinden Renaissance Technologies’in Institutional Diversified Alpha fonu, %33,3 kayıp yaşadı. Şirketin Institutional Equities fonu ise %22 zarar etti. Ray Dalio’nun Bridgewater’ı ise, Pure Alpha isimli amiral gemisi fonuna %10’luk bir darbe aldı.

Küresel ekonomiler yıllar sonra 2021’de enflasyonla tanışacak

 

Rekor halka arz dalgası hız kesmeyecek

 

Tahvillerde yüksek getiriye veda etmek için erken mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)