E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSerbest fon devinin kayıpları yatırımcı kaçırdı---

Serbest fon devinin kayıpları yatırımcı kaçırdı

Serbest fon devinin kayıpları yatırımcı kaçırdı
19 Ocak 2021 - 10:19 borsagundem.com

Serbest fon uzmanı Renaissance, müşterilerine yaptığı açıklamada %20 ila %30’luk kayıpların kısmen piyasalardaki volatiliteden kaynaklandığını söyledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Serbest fon devi Reneissance Technologies LLC, Wall Street’in en ketum şirketlerinden bir tanesi. Ancak müşterilerine gönderdiği performans analizinde, son dönemde yaşanan derin kayıpların açıklamasını yaptı. Cuma günü gönderilen mektupta, şirket, dışarıdan gelen yatırımcılara açık olan üç fonunda, 2020 yılında %20 ila %30 oranındaki kayıpların öngörülebilmiş olması gerektiğini söyledi. Mektup, fonların zayıf performansı için, kısmen yüksek volatiliteyi sorumlu gösterdi.

Buna rağmen, bazı müşteriler, yapılan açıklamanın anlamlı açıklamalar barındırmadığını düşündü. Reneissance’ın serbest fonlarından birkaç tanesi kötü bir yıl geçirdi. Bunun ardından şirket yatırımcılara açıklama yapma ihtiyacı hissetti. Zira bazı müşteriler, son günlerde şirketle ilgili memnuniyetsizliklerini dile getirdi. 

Şirketin bazı fonlarındaki zayıf performans, yatırımcıların paralarını geri çekmelerine neden oldu. Reneissance’ın yönettiği toplam miktar geçtiğimiz yıl 75 milyar dolarken, şimdi 60 milyar dolar seviyelerine düştü.

Şirketten yapılan açıklamada, “son dönemdeki performans kötü olsa da, 2020 için muhtemeldi” dendi. Açıklamanın devamında, “bizimki kadar uzun süredir varlığını sürdüren fonlarda, şimdi gördüğümüz kadar kötü olan bazı risk-getiri oranları şaşırtıcı değil” ifadesi kullanıldı. Geçtiğimiz yıl, yatırımcılar piyasalarda görülen sıra dışı volatilitenin de dahil olduğu, pandemi etkileriyle mücadele etmek zorunda kaldı. Bu yüksek volatilite, şirkete göre, Reneissance’ı da etkiledi. James Simons tarafından kurulan şirket son yıllarda, uzun süredir Peter Brown tarafından yönetiliyor.

Wall Street Journal tarafından incelenen mektupta, “açıkça görülüyor ki, kapsamlı pozitif ya da negatif getiriler, volatilite yüksek olduğunda muhtemel, çünkü bu volatilitenin temel tanımı” dendi. Renaissance sözcüsüne ise ulaşılamadı. Birçok yönden Reneissance’ın açıklamaları, diğer şirketler tarafından yapılan açıklamalarla benzerlik taşıyor. Geleneksel araştırma ve değerlendirmeden ziyade, tahmini modellerle çalışan birçok şirket, geçtiğimiz yıl güçlüklerle karşılaştı.

Uzman olduğu söylenen bu şirketler, genellikle kendi modellerinin hatasını değil, piyasalardaki sıra dışı volatiliteyi ya da değer hisselerinin düşük performansını öne sürdü. Bu şirketlerin varsayımı ise, piyasaların bir noktada normal rutinlerine geri dönerek, getirileri yükselteceği ya da şirketin modellerinin yeni ve volatil piyasalara adapte olacağı yönünde oldu. Renaissance’ın açıklama yapmış olması ise çok daha şaşırtıcı.

Reneissance nadiren kayıplarla karşılaşıyor. Şirketin, yalnızca çalışanlara ve seçili kişilere açık olan serbest fonu Medallion, 2020 yılında %76 yükseliş gösterdi. Dışarıdan gelen yatırımcılara açık olan Renaissance Institutional Equities Fund (RIEF), Reneissance Institutional Diversified Alpha ve Reneissance Diversified Global Equities, 2008 ve 2009 yılları haricinde genellikle iyi getiriler sağladı.

Aynı zamanda Reneissance, yatırımcılarına performansıyla ilgili kapsamlı bilgi aktaran mektupları nadiren gönderiyor ve birçok düşüncesini gizli tutuyor. Şirket, yatırım stratejilerinin detaylarını diğerleriyle, hatta kendi müşterileriyle bile paylaşmaktan kaçınıyor. Bazı uzmanlar, fonların geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği düşük performansın nedeniyle ilgili oldukça az miktarda detay açıklandığını söyledi.

Closed End Trading’in CEO’su Andrew Sterge, “kayıplar, şirketin istikrarlı bir şekilde risk faktörlerine yöneldiğini gösteriyor dedi. Açıklamasının devamında, “bu faktörlere kasten mi yöneldiler? Mektup bunu açıklamıyor” ifadelerini kullandı. Reneissance, mektupta üç fon için, bunun gibi kötü bir yıl ihtimalinin %1 ya da daha az olduğunu ancak, “2020 kadar kötü bir yıl daha görme ihtimalinin de” makul derecede yüksek olduğunu söyledi. Mektupta, iyi yatırımların bile “zaman zaman kötü performans” gösterdiği söylendi.

Yabancı yatırımcı ne alıyor, ne satıyor?

 

Teşvik umuduyla altın gözünü yukarı dikti

 

Risk iştahı yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)