E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSeramiksan da Bologna'da şirket aldı---

Seramiksan da Bologna'da şirket aldı

Seramiksan da Bologna'da şirket aldı
16 Ocak 2014 - 05:59 borsagundem.com

Krizdeki İtalyan markaları Türk firmalarının kontrolüne geçiyor. Rondine'nin yüzde 50'sini Seramiksan satın aldı

Dünyaca ünlü İtalyan seramik markaları Türk şirketlerinin oluyor. Kale Seramik, İtalyan seramik sanayinin kümelendiği Bologna’nın Sassuolo bölgesindeki Fincuoghi’yi satın almasından sonra Seramiksan da aynı bölgede üretim yapan Rondine Group’un yüzde 50’sine sahip oldu.

Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre Seramiksan’ın, Progressio SGR SpA fonundan satın aldığı yüzde 50 oranındaki Rondine Group hissesinin satış değeri açıklanmadı. Ortaklıktan sonra İtalya’daki şirket yönetimde bağımsız olacak, Ar-Ge ve pazar geliştirme konularında ise Seramiksan’la ortak hareket edecek.

Cirosu 73 milyon euro

Seramiksan’ın yüzde 50’sini satın aldığı Rondine Group, 2013 yılı bilançosunda 73 milyon euro ciro hedefliyor. Şirketin 2012 bilançosunda kesinleşmiş cirosu 63 milyon euro olarak gerçekleşmişti. 1961 yılında kurulan şirket yılda 6.7 milyon metrekare seramik ve 250 bin ton seramik harcı üretim kapasitesine sahip. Grup, merkez ve üç üretim tesisinde 286 kişiyi istihdam ediyor.  

1040 çalışanı var

Demirdöver ailesi tarafından 1994 yılında Manisa Turgutlu’da kurulan Seramiksan, Türkiye’de önde gelen seramik üreticileri arasında yeralıyor. Seramik vitrifiyede 1 milyon adet, seramik karoda 28 milyon metrekarelik kapasiteye sahip olan şirkette 1040 kişi çalışıyor. Demirdöver ailesi seramik üretiminin yanısıra tuğla, kiremit, yalıtım, seramik yapıştırıcıları ve makine imalatı alanlarında da faaliyet gösteriyor.

İlk adımı Kale atmıştı

Türkiye’de yüzde 25 pazar payıyla lider konumda bulunan ve Avrupa’da ise üçüncü büyük seramik üreticisi olan Zeynep Bodur Okyay yönetimindeki Kale Grup, Industrie Fincuoghi’nin Sassuolo, Fiorano ve Borgotaro şirketlerinin hisselerini 2011 yılında 30 milyon euro’ya satın aldı. Fincuoghi’nin Edilcuoghi ve Edilgres markaları, İtalya’da kurulan Kale İtalya’nın eline geçti.

Neden İtalya?

İtalyan şirketleri son dönemde Türk şirketlerine çok cazip geliyor. Cazibenin birinci nedeni İtalyan şirketlerinin krizden sonra zor duruma düşmeleri. İkinci neden dünyaca ünlü ‘Made in İtaly’ markası. Üçüncüsü ise dünyanın önemli pazarlarında seramik showroom’larının İtalyanların elinde olması. Zeynep Bodur Okyay da Fincuoghi’yi satın aldıklarında Made in İtaly markasına vurgu yapmış ve İtalya dışında başka ülkelerde yaşayan 15-20 milyon İtalyanın varlığına işaret etmişti.

Çin’e damping Türk şirketlerinin önünü açtı

Türkiye’de kurulu dev kapasitelere rağmen dünya pazarlarında marka olarak az bilinen Türk şirketleri, krizdeki İtalyan markalarını satın alarak dünya piyasalarında söz sahibi olmayı amaçlıyor. Avrupa’da Çin seramiklerine karşı damping önlemleri alınması da Türk şirketlerinin pazar şansını artırıyor.

Seramik üssünde 357 firma üretim yapıyor

Kale Grubu’nun satın aldığı Fincuoghi firması ve Seramiksan’ın ortak olduğu Rondine Group, İtalya’nın seramik üssü olan Bologna’nın Sassuolo bölgesinde faaliyet gösteriyor. Seramik sektörünün kümelendiği Sassuolo bölgesinde 357 seramik firması yeralıyor. Kümelenmenin sağladığı lojistik avantaj sayesinde Avrupa’ya seramik nakliyatı bu bölgeden günlük olarak yapılabiliyor.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)