E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriSenkron Güvenlik’in bedelli oyununu SPK bozdu!---

Senkron Güvenlik’in bedelli oyununu SPK bozdu!

Senkron Güvenlik’in bedelli oyununu SPK bozdu!
12 Ekim 2020 - 08:39 borsagundem.com

Senkron Güvenlik’in bedelli hesabı Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) döndü... Elindeki hisselerin yüzde 90’ını sattıktan sonra şirketi zarara sokan patron, karar değiştirdi.

BORSAGUNDEM.COM

Yıllardır borsada uygulanan küçük yatırımcıları avlama taktiği: Önce elindeki hisselerin önemli bir kısmını borsada yüksek fiyattan sat, ardından bedelli sermaye artırımı yaparak, zaten mağdur olmuş yatırımcılardan bir miktar daha para topla; zaman içerisinde de bu paraları buharlaştır, kaybet!

Senkron Güvenlik Hizmetleri (#SNKRN) halka açıldığı günden bu yana ismi borsa kulislerinde manipülatörle anılan bir şirket. Yapılan işlemlerden dolayı SPK’nın çeşitli cezalar getirdiği de biliniyor. Senkron Güvenlik hisseleri manipülatör Bahadır Karlıdağ, İzmirli Serkan Korkmaz ve Koca Kafa Erkan olarak tanınan Erkan Özcan ismiyle anılan bir şirket olarak biliniyor borsa çevrelerinde. 2018 yılında bedelli sermaye artırımı yapan Senkron Güvenlik, benzer bir hamleyi 2019 yılında da gerçekleştirme kararı aldı.

ŞİRKETİN YÜZDE 90’I HALKA AÇIK

Bu arada, şirketin yüzde 90’ının halka açık olduğunu unutmayalım. Yani patron şirketin yüzde 90’ını borsada satmış, yeni ortaklar edinmiş, bu ortaklarından her sene ‘biraz daha şirkete destek olun’ diye para istiyor. 2018 yılında 1 milyon lira gibi küçük bir bedelli sermaye artırımı yapıp SPK’dan onay alan Senkron Güvenlik bu sefer çıtayı yükseltti: Yüzde 200 bedelli! Bu karar sonrasında hisseler 1 liradan 7 lira sınırına kadar fırladı. Şirketin bedelli sermaye artırımına ilişkin yönetim kurulu kararına göre 7 milyon 750 bin lira olan mevcut sermaye yüzde 200 oranında artırılarak 23 milyon 250 bin liraya çıkartılacaktı. SPK bu talebi kabul etmedi.

Bugünkü tabloda, şirketin ödenmiş sermayesi 7 milyon 750 bin lira   gözüküyor ama özsermayesi 255 bin lira gerilemiş. Yıllar içerisinde şirket sürekli zarar ederek özsermayesini tüketmiş. Halbuki; halka arzdan gelen paralar, yapılan bedelli sermaye artırımı şirketi daha da büyütüp çok daha iyi bir noktaya getirmeliydi!

DAHA ÖNCEDEN GELEN KAYNAKLAR NEREYE GİTTİ?

Öte yandan şirket ortakları da ellerindeki hisselerin önemli bir kısmını borsada satmış, borsadan uzaklaşmış! Sonra da yüzde 200 bedelli yapıp yeni kaynak arayışlarına girmişler! "Halka arzın, satılan hisselerin parası nerede?" diye sormaz mı yatırımcı? Eski borsacılar sorar ama yeni gelenler belli ki bu sorunun cevabını çok fazla merak etmiyor!

SPK VETO EDİNCE TAHSİSLİYE DÖNÜYOR!

Senkron'un bedelli ısrarına dönersek, SPK’nın veto kararı sonrası şirket yönetimi bu sefer "tahsisli sermaye artırımı yapacağız" diye ısrarını sürdürüyor. Yani patron yüzde 90’ını borsada sattıktan sonra yüzde 200 bedelli kararı SPK’dan veto yiyince, ‘şirketin içerisine bir miktar para koyacağım’ diye ortaya çıkıyor.

Bülent Çobanoğlu, bir kısmını şirketten alacaklarına mahsuben bir kısmını da cebinden koymak kaydıyla çıkarılmış sermayesini, 7.750.000.- TL'den 3.750.000.- TL toplam bedelle artırmak istiyor.

SPK TAHSİSLİYİ KABUL EDİYOR, PATRON YAN ÇİZİYOR!

SPK bu sefer onay veriyor! Ama, Bülent Çobanoğlu’na da şu şartları yerine getirmesi talimatı veriyor:

“Sermaye artırımına konu payların nominal tutarının payların satış fiyatının tespiti amacıyla Şirket tarafından Borsa’ya yapılacak başvuru sonrasında belirlenebileceği göz önünde bulundurularak, Şirket tarafından Borsa’ya yapılacak başvuru sonucu bulunacak baz fiyatın %20 fazlası esas alınmak suretiyle, ihraç edilecek payların nominal tutarının tespit edilmesi ve ihraç belgesinin nominal tutar ve fiyat bilgisini içerecek şekilde düzeltilmesi suretiyle olumlu karşılanmasına,

- Bülent ÇOBANOĞLU tarafından verilen taahhüt çerçevesinde, ihraç edilecek payların Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) nezdindeki hesabına geçtiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle Borsa’da satılamayacağı, Borsa’da satılması sonucunu doğuracak işlemlerde bulunulamayacağı dikkate alınarak gerekli işlemlerin tesis edilmesi hususunda MKK’ya bilgi verilmesine,

- Bülent ÇOBANOĞLU tarafından verilen taahhüt çerçevesinde, ihraç edilecek payların MKK nezdindeki hesabına geçtiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle Borsa’da satılamayacağı, Borsa’da satılması sonucunu doğuracak işlemlerde bulunulamayacağı, Borsa dışında satma, devretme durumunda payları satın alanlara/devralanlara payların 2 yıl süreyle Borsa’da satılamayacağına ilişkin olarak bildirimde bulunulması gerektiği hususunda Şirket’e bilgi verilmesine, karar verilmiştir.”

SPK HESAPLARDAKİ KALEM OYUNUNU DA ORTAYA ÇIKARIYOR

Farklı bir fiyat tespit edilecek, hisseler 2 yıl borsada satılmayacak. SPK’nın kararı Bülent Çobanoğlu’nun işine gelmiyor. Ayrıca Bülent Çobanoğlu’nun şirketten alacağı 1 milyon 150 bin lira değil, 627 bin liraymış! Bu hesapta da bir kalem oyunu yapıldığını SPK ortaya çıkarıyor.

YATIRIMCILARIN DİKKATİNE ARZ EDİYORUZ

Kararı memnuniyetle karşılamayan Çobanoğlu, sermaye artırım kararını erteliyor. Bugün KAP’a da şöyle bir açıklama yapıyor:

“Şirketimizin çıkarılmış sermayesinin 7.750.000.- TL'den 3.750.000.- TL toplam bedel üzerinden hesaplanacak nominal pay tutarında artırılması amacıyla başlatılan ve 13.04.2020 tarihli KAP bildirimi ile ertelendiği açıklanan Tahsisli Sermaye Artırımı sürecinde; 2.600.000 TL'si nakden, 1.150.000 TL'si Şirketimizin Bülent Çobanoğlu'na nakit karşılığı borçlarından karşılanmak sureti ile yeniden pay ihraç belgesi düzenlenmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na gerekli başvuru yapılmıştı.

İlgili başvurunun Kurulca incelenmesi sonucu Şirketimizin Bülent Çobanoğlu'na olan nakit karşılığı borçlarından 627.000  TL'nın kabul edilmesi nedeniyle Şirketimizin Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tahsisli sermaye artırım hesabında mevcut 2.613.000 TL bloke tutara yukarıda kabul edildiği belirtilen 627.000 TL mahsup tutarının ilavesiyle bulunan 3.240.000 TL toplam tutar üzerinden tahsisli sermaye artırım işlemlerinin sonuçlandırılması için mevcut başvurumuz güncellenerek 09.10.2020 tarihi itibariyle Kurula yeniden iletilmiştir. Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.”

Borsagundem.com olarak biz de Senkron Güvenlik’de yaşanan bedelli sermaye artırım sürecini yatırımcıların dikkatine arz ediyoruz…

Senkron'un tahsisli sermaye artırımına şartlı onay

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 34,00
En Yüksek: 34,10
En Düşük: 33,68
Değişim -2,02 %
FK: 0,00
PD / DD: 4,92
İşlem Hacmi 1.052.653
Toplam Adet: 31.232
Ağırlıklı Ort.: 33,68
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali keskin14 Ocak 2021 23:59

    Banka tel alis satisi yasaklansin internet araciligiyla satilsin hatti aliimlari durdursun ben bu hissenin tek fiyat oldugunu bile bilmiyordum kap haberlerinde tek fiyat gozukmuyor bankayi ariyoruz banka kactan satalim diyor tavana veriyoruz satilmiyor herkesin sattigi fiyattan satalimdiyoz satilmiyor uc gundur bir hisseyi satamasim 3 gunde ettigim zarar 8 bini asti Ben yukselirkende burda degildim.Allahim sonumuzu hayir eyle SATAMİYORUM HİSSEYİ KAFAYİ YEDİM UYKULARİM BOZULDU.Piskolojim bitik

  • İktisatçı13 Ekim 2020 08:39

    SPK neden be şirketlerin iflasını istemiyor? Daha fazla kişi mağdur olmadan şirketin içini boşaltan, spekülasyon yapanların tüm mal varlığına el konulması gerekir. Hatta 7 ceddine kadar incelenmesi gerekir.

  • Alabao12 Ekim 2020 23:18

    Arkadaş kanımızı emen Mensa iicn de bu SPK birseyler desin , oydan yoksun diye bir yolla bizi yoldular

  • Numan ünalmış12 Ekim 2020 21:29

    Spk bist aylardır işleme kapalı olan memsadan haber bekliyoruz telefonları bile erişime kapalı çıldırmaya az kaldı bittik her şey olabilir yeter artık bi çözüm !.

  • İsmail12 Ekim 2020 20:03

    Aynısını formet ve kuyas a da yapmalı

  • Urfalı12 Ekim 2020 19:47

    Denizli cam yerine şişe cam verdiler ama paramızın 3/2 kayıp kimin cebine girmişse haram olsun bizden mal onlardan can zararım çok

  • Ayhan Durak 12 Ekim 2020 19:33

    Bu arada canı yananların durumu ne olcak, neden onarılmıyor? İşte sorun burada; patron malı götürüyor SPK sonra devreye giriyor( muş)

  • Goldaşzede12 Ekim 2020 19:29

    SPK bildiğim kadarıyla patronların kurduğu bir kuruluş, burada yine bir oyun olduğu kesin.

  • Durmuş Durmamis12 Ekim 2020 19:09

    Hangisinin gözü küçük yatırımcının cebinde degilki kefen paraları olsun Durmus Dövenin RYGYO su milletin anasini aylardir ağlatıyor Spk uyuyor o yüzden akli olan kaçsın

  • Gökhan Çalışel12 Ekim 2020 18:21

    Böyle batık şirketleri kottan çıkarılması lazım. Olan hep küçük yatırımcılara oluyor. Bilmeden alıyor sonra yine hüsran.

  • Ellez kacar12 Ekim 2020 21:41

    Bilmedenmi.yoksa.1.10.kazanma hirsimi sence.al bakim bist.30.50.100.den .1.e 10 cikiyormu.15.gunde duserse spk suclu cikarsa nasil aldim guzel hisseyi diyon.kazandigindada yazsana spk.yacok kazandim diye

  • BY12 Ekim 2020 18:10

    Şirketini yüzde yüze yakını halka açıksa korkacaksın batan patron değil Ky olur çoktaaaaaan yaptığı yatırımı alıp cebine koymustur üstelikde bu ky nin yönetimde sözü bile olamaz,ne aldığına bakmadan alma sonra zırlama.

  • Bilal yos12 Ekim 2020 16:32

    Bence borsadaki yatirimcini ortak bir tetikcisi olmalı Halka manipülasyon yapıp zarar ugratanin cezası olmalı yoksa hep soygun var varmı bir baba yiğit

  • Ran lojistik 12 Ekim 2020 15:31

    Ran lojistik pisliğin temizlesin spk Ramiz benli yediyle kaldı borsayı kumar hane yaptillar hakimiz hepinize haram olsun

  • ferat12 Ekim 2020 14:41

    mehmet kutman tipi adamlar

  • Zarar Ziyan12 Ekim 2020 13:32

    Tablo ortada ama gel gör hisse bugün tavan, arkadaş biz mi bir halt bilmiyoruz, yoksa milletin heba edecek parası mı çok... Her şey alt üst oldu, borsa morsa kalmadı. 2001den beri bu işin içindeyim böyle bir dönem görmedim...

  • Mehmet12 Ekim 2020 13:07

    SPK uyandı. Bunada şükür diyelim. Şimdi şirketlerin halka açıklık oranını düzenleyin de bu gibi masa sandalyecilerin halkı mağdur etmesi önlensin.

  • recep12 Ekim 2020 12:13

    Yüzde 90, yüzde 99 halka açık şirkete izin verirsen patron yatırımcıyı kaz gibi yolar, parayı alır şirketin masa, sandalye ve borcuda sana kalır.Halka açıklık 49 u geçmemeli. En fazla zarar edenler halka açıklık oranı yüksek olanlar.Ky hep bunlardan muzdarip.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU12 Ekim 2020 10:28

    güvenlik şirketinin borsasımı olur.üç sandelye bir masa.

  • Yorum12 Ekim 2020 10:27

    Bunların aynısını galip yapmadı mı veya yapmak istemedi mi metro da Bi 2017 den itibaren kap haberlerine bir bakın isterseniz

  • can 12 Ekim 2020 09:48

    bakkalı,kasabı borsaya alırsanız olacağı budur

  • bu dünyadan biri12 Ekim 2020 09:32

    Halk kısa vadeli kar peşinde koşuyor, Spk bu tür patronlara engel olamıyor. Yani sermaye piyasaları bir türlü gerçek işlevini yapmıyor. Herkes başkasının parasına göz dikmiş durumda. Ülke felakete sürükleniyor.

  • Lolo12 Ekim 2020 19:51

    Denizli cam hissesi yerine şişe cam verdiler paranın 3/2 kayıp kim almışsa kimin cebine girmişse haram olsun gözu doymayan b7yuk patronlara