E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSendikalarda ILO krizi---

Sendikalarda ILO krizi

Sendikalarda ILO krizi
12 Mayıs 2017 - 04:58 borsagundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO Konferansı'nda Türkiye'yi temsil edecek konfederasyonun en fazla üyesi olduğu için Memur-Sen olduğunu açıkladı. Türk-İş, DİSK ve Türkiye Kamu-Sen karara tepkili

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bu yıl haziran ayında yapılacak olan genel kurulunda, Türkiye’deki çalışanları Memur-Sen temsil edecek. Böylece Türk-İş’in 65 yıllık ILO temsilciliği sona eriyor. Kararın ardından Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen, Cenevre’de yapılacak olan genel kurula katılmama kararı aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dün yaptığı bildirimle, İsviçre’nin Cenevre kentinde 5-16 Haziran günleri arasında düzenlenecek olan 106. Uluslararası Çalışma Konferansı’na, çalışanları temsilen Memur-Sen’in delege olarak katılmasına karar verdiğini açıkladı. Bakanlık bu kararı, işçi ve memur konfederasyonlarıyla paylaştı. Bakanlık, konferansa Memur-Sen, Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye Kamu-Sen’in iki, DİSK ve KESK’in ise bir teknik danışmanla katılacağını duyurdu. Bu kararla, Türk-İş’in 1952’den bugüne kadar devam eden ILO’nun Uluslararası Çalışma Konferansı’nda çalışanları temsil etme hakkı sona ermiş oldu.

TALİHSİZLİK

Bakanlığın yazısı üzerine konfederasyonlar, bu seneki genel kurula katılmama kararı aldı. Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Uluslararası Çalışma Konferansı’nda işveren vekili konumunda olan kamu görevlilerinin temsil yetkisine sahip kılınması, Türk çalışma hayatı açısından büyük bir talihsizliktir” denildi. Konferansta, işçi delegelerinin nasıl belirleneceğinin ILO tüzüğünde belli olduğu belirtilen açıklamada, “Mevcut şartlar altında Türk-İş Yönetim Kurulu 106. Uluslararası Çalışma Konferansına katılmama kararı almıştır” denildi. DİSK Başkanı Kani Beko da, “Memur-Sen, çalışanları temsil edemez, o yüzden biz de gitmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci, “Yanlış bir karar alındı. O nedenle gitmeyeceğiz” dedi. KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak da, “Memur-Sen’in ILO’da çalışanları temsil etmesini doğru bulmuyoruz. Durumu tüm boyutlarıyla değerlendireceğiz” bilgisini verdi. Hak-İş ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak Cenevre’ye gideceklerini belirtti. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “Keşke uzlaşıyla ILO’daki temsil sorunu çözülseydi, ancak biz gideceğiz” diye konuştu. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)