E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSenato'dan Trump'a darbe: O tasarı onaylandı---

Senato'dan Trump'a darbe: O tasarı onaylandı

Senato'dan Trump'a darbe: O tasarı onaylandı
14 Mart 2019 - 23:53 borsagundem.com

ABD Senatosu, Trump'ın ilan ettiği 'ulusal acil durumun' iptalini öngören tasarıyı kabul etti

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump'ın sınır güvenliği gerekçesiyle ilan ettiği 'ulusal acil durumun' iptalini öngören tasarıyı onayladı.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato Genel Kurulundaki oylamada 59 senatör tasarının lehinde oy kullanırken 41 senatör ise "Hayır" oyu verdi.

100 sandalyeli Senato'da 45 Demokrat'ın yanı sıra 2 bağımsız, 12  Cumhuriyetçi senatör tasarıya destek verdi.

Geçen haftalarda da Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler  Meclisi Genel Kurulundaki oylamada 245 vekil tasarı lehinde oy kullanırken 182  vekil ise "Hayır" oyu vermişti.

Tasarıda, Trump'ın sınır güvenliği gerekçesiyle ilan ettiği "ulusal  acil durumun" geçersiz kılınması ve Trump'ın ABD-Meksika sınırına örülmesini  istediği duvar için ayrılan bütçeden daha fazlasının tahsis edilmemesi  öngörülüyor.

Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren duvar  örülmesini istemesi, Kongre'deki Demokratların da buna izin vermemesi üzerine ABD  federal hükümeti, 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihlerinde 35 günlüğüne  kapanmıştı. 

Trump, Kongre'nin sınır güvenliği konusunda adil uzlaşmaya varamaması  durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin başkanlık  yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini açıklamıştı.

15 Şubat'ta federal hükümet yeniden açılmış ancak istediği fonu  alamayan Trump, duvarın finansmanını mümkün kılabilmek amacıyla güney sınırındaki  şiddet olaylarını gerekçe göstererek "ulusal acil durum" ilan etmişti.

Diğer taraftan, İrlanda Cumhuriyeti Başbakanı Leo Varadkar ile Oval  Ofis'te görüşmesi sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump,  ABD-Meksika sınırının güvenliği konusunda aldığı "ulusal acil durum" kararının  iptalini öngören Kongre tasarısını masasına geldiği zaman veto etmek zorunda  kalacağını söylemişti.

Trump, "Sınır güvenliği konusunda aldığım karar uzmanlar tarafından  yasal ve meşru görülüyor. Önüme (bunun aksi yönde) bir yasal adım gelirse  muhtemelen veto etmek zorunda kalacağım." ifadelerini kullanmıştı.

Trump'ın "ulusal acil durum" kararının iptal edilmesini öngören Kongre  yasa tasarısının bugün veya yarın Beyaz Saray'a gönderilmesi bekleniyor.

Tasarının, Trump'ın veto yetkisinden muaf olması için Senato ve  Temsilciler Meclisi üyelerinin en az üçte ikisinin oyunu alması gerekiyordu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)