E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisSelçuk Gıda'dan 'döneceğim' mesajı---

Selçuk Gıda'dan 'döneceğim' mesajı

Selçuk Gıda'dan 'döneceğim' mesajı
11 Ocak 2016 - 06:58 borsagundem.com

Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketin büyük patronu Eliya Alharal, Selçuk Gıda’daki gelişmeleri Borsagundem.com’a anlattı

İzmirde’yiz; kuru meyve sektörünün kentteki öncü firmalarından Selçuk Gıda’nın ve onun hâkim ortağı olan Gönen Kuru Kahve’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eliya Alharal’a konuk oluyoruz.  Gözaltı Pazarı’na (Yakın İzleme Pazarı) alındığı 2008’den bu yana yatırımcıların dikkatle izlediği Selçuk Gıda’da yaşanan güncel gelişmeleri değerlendireceğiz.  

Kendisine kısa adıyla hitap etmemizi rica eden Eli Bey, sıcak bir karşılamayla önce “Hoşgeldiniz diyor, ardından müjdeyi veriyor: “Yüksek kamu borçlarımızı ödedik. Yeni Kotasyon Yönergesi’nde belirtilen yükümlülüklerimizi yerine getirir getirmez yeni adıyla Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkarılmamız için Borsa İstanbul Yönetimi’ne başvurmayı planlıyoruz.” 

Sohbet keyifli başlıyor. Eli Bey, Selçuk Gıda’nın sektördeki ağırlığını, planlandığı gibi giden işleri, otel ve lüks villa projelerini anlatıyor. Özkaynaklardaki artış, sermaye kaybındaki azalış, iyi haberler art arda geliyor. 

Duayen bir iş adamıyla röportaj yapmanın keyfi de bir başka oluyor. Eli Bey, İzmir’in ticaretle uğraşan en köklü ailelerinden birinin üyesi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde 12 yıl bilfiil yönetimde görev almış ve 3 yıl Başkan Vekilliği görevini yürütmüş. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda 20 yıl meclis üyeliği yaptıktan sonra Onursal Meclis Üyesi payesine layık görülmüş. Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ESİAD) 15 yıldır üyesi, Ege İhracatçı Birlikleri’nin yönetimlerinde 25 yıldır aktif görev alıyor. Evli ve iki çocuk sahibi olan Eliya Alharal İngilizce, İtalyanca ve İspanyolca biliyor. Aynı zamanda Kolombiya’nın İzmir’deki Fahri Konsolosu.

Selçuk Gıda’yı, tecrübeli patron Eli Bey’den dinliyoruz. Yatırımcıların çok merak ettikleri soruların yanıtları alıyoruz.  



HALKA AÇILMAK KURUMSALLAŞMA SÜRECİNİN ÖNEMLİ BİR GEREĞİ 

Borsagundem.com: Eli Bey, 1935 yılından beri Ege Bölgesi’nde kuru meyve işi yapan İzmir’in en köklü ailelerinden birinin ferdi olarak Selçuk Gıda’nın hikâyesini bize biraz anlatabilir misiniz?

Eli Bey: 1935 yılından beri üç nesildir kuru meyve üretim ve ihracatı işiyle iştigal eden bir ailenin üçüncü nesilleri olan bizler, faaliyetlerimizi 1985 yılında kurduğumuz Selçuk Gıda A.Ş. çatısı altında devam ettirmekteyiz. Büyüme planlarımızı hayata geçirebilmek amacıyla şirketimizi 1998 yılında halka açtık. Halka açılmayı kurumsallaşma sürecinin önemli bir gereği olarak görüyoruz. Halihazırda kuru meyvenin geleneksel ürünleri olan incir, üzüm ve kayısının ihracat ve yurt içi dağıtımını yapıyoruz. Ulusal Melis markası ile kahvenin tüm türevlerini ithal ederek paketlemesini yapıyor, yurt içi pazarda oluşturduğumuz bayi kanalı ile satışa sunuyoruz. Bunun yanı sıra, ürün yelpazemizin geliştirilmesine yönelik stratejimiz doğrultusunda başlattığımız Ar-Ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

YÜKSEK KAMU BORÇLARIMIZI ÖDEDİK

-Şirket yüksek kamu borçları ve olumsuz denetçi raporu gerekçe gösterilerek İMKB tarafından 2008 yılında kottan çıkarılmış ve Gözaltı Pazarı’na alınmıştı. O tarihten bugüne Selçuk Gıda hala Gözaltı, ya da yeni adıyla Yakın İzleme Pazarı’nda. Şirketle ilgili olumsuzluklar hala devam ediyor mu? Bu durum daha ne kadar devam edecek?


Eli Bey: Şirketimizin 2008 yılında Gözaltı Pazarı’na alınma nedenlerinden en önemlisi olan yüksek kamu borçlarımızı 6111 sayılı yasa kapsamında yapılandırılmış ve tamamı 2014 Nisan ayına kadar olan taksitlendirme süreci içerisinde ödenmiştir. 2008 yılında 7,3 milyon TL’ye düşen öz kaynaklarımız, 2015 son dönem mali verilerine göre %65 oranında artarak 11,8 milyon TL’ye yükselmiş, böylece sermaye kaybımız %44 oranında azalmıştır. Bu olumlu trendin kendini göstereceğine inandığımız 2015 mali verileri ile birlikte yürürlüğe giren yeni Kotasyon Yönergesi’nde belirtilen yükümlülüklerimizi yerine getirir getirmez yeni adıyla Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkarılmamız için Borsa İstanbul Yönetimine başvurmayı planlıyoruz.
 


PAYLARI TEKRAR ALDIK, GÖREVİMİZİN BAŞINA GEÇTİK

-Selçuk Gıda’nın A grubu imtiyazlı paylarını daha önce satmıştınız. Bu paylar birkaç kez el değiştirdikten sonra bu yılın Nisan ayında sahibi olduğunuz Gönen Gıda üzerinden tekrar satın aldınız. 7 yıl içinde ne oldu da şirkete yeniden sahip olmak istediniz?

Eli Bey:
2013 yılının Mayıs ayında yönetim kontrolünü sağlayan A grubu paylarımızı Mert İsrailyan ve Yılmaz Dursun’a devretmiştik; ancak, şirket yönetiminden ayrılmayarak kendilerine destek verdik. Şirketi devrettiğimiz kişiler kendi iç sorunları nedeniyle söz konusu payları başka bir şahsa, o şahıs da Ceylan gurubu sahiplerinden Uğur Ceylan’a sattı. Uğur Bey’in sektörümüze yabancı oluşu ve şahsi gerekçeleri nedeniyle paylarını ilerleyen zamanda satmak istemesi, tüm bu süreçlerde şirketin yönetiminde bizzat bulunan, gidişatı yakından takip eden bizlerde şirkete yeniden sahip olma arzusunu uyandırdı. Özellikle kamuya olan borcun kapanmasıyla önü tamamen açılan bir gıda şirketini, sadık çalışanlarımıza duyduğumuz güven ile hızla büyütmek ve hak ettiği yere taşımak gayesiyle payları tekrar devralarak görevimizin başına geçtik.

ZORUNLU PAY ALIM TEKLİFİYLE İLGİLİ ONAY ALINDI

-Bir tüzel kişilik olan Gönen Kuru Kahve’nin Selçuk Gıda’da hâkim ortak olmasının arkasında yeni bir sinerjinin yaratılabileceği beklentisi mi var? 

Eli Bey:
Bir yatırım şirketi olarak kullanmayı hedeflemekte olduğumuz Gönen Kuru Kahve’nin tüm hisseleri şahsıma aittir. Olası sermaye yatırımlarımızı da bu şirket altında toplamayı hedeflediğimizden pay alımlarını bu şirket üzerinden gerçekleştirdik.

-Gönen Kuru Kahve şirkette hâkim ortak konumuna geçmesi sebebiyle zorunlu pay alım teklifinde bulundu. Bu süreç ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Eli Bey:
Zorunlu pay alım teklifiyle ilgili tüm bürokratik süreçler tamamlandı ve gerekli onaylar alındı. Süreçle ilgili son düzenlemeler yapıldıktan sonra kesinleşen tüm ayrıntılar bu hafta içinde KAP’ta duyurulacak.



OTEL YA DA LÜKS VİLLA İNŞAATI PROJEMİZ VAR

-Kuru meyve ticareti dışında başka yatırım girişimleriniz ve projeleriniz var mı?

Eli Bey:
Kuru meyve ticareti geleneksel şekilde devam ediyor. Bunun yanında Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirmiş olduğumuz yeni ve katma değeri yüksek ürünlere de yönelmiş bulunmaktayız. Kuru meyveden yapılan enerji barları ve çikolata kaplı draje üretimi ve pazarlaması start aldı. Ulusal Melis markası altında kahvenin her cinsinde perakende sektörüne yönelik paketleme ve pazarlama faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu ürünlerin birbirlerini tetikleyen, kendi sinerjisini yaratan ürünler olduğunu tespit ettik ve stratejiyi bu yönde kullandık.
Gıda grubu dışında portföyümüzde bulunan faaliyet dışı gayrimenkullerimizi imarları doğrultusunda projelendirip inşaatına başlamak suretiyle değerlendirmek istiyoruz. İlk olarak Ortaklar’da bulunan eski fabrika arazisi üzerine yer alan deponun yıkılması için kentsel dönüşüme müracaat ettik. Müracaatımız Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 5 Ocak tarihinde kabul edildi. Mevcut imar durumuna göre göre 6.250 ile 6.750 m2 brüt satılabilir alan yaratılabilen bu alanda 30-34 arası daire, 6-8 arası işyeri çıkacak şekilde bir proje geliştirdik. Ortaklar’a yeni bir yaşamsal değer kazandıracağına inandığımız yüksek gelir potansiyeli olan söz konusu proje için yakın bir zamanda inşaat ve finansman görüşmelerine başlayacağız.
Ayrıca Çeşme Alaçatı Port projesine bitişik olan 4 dönümlük arazimiz üzerine iki alternatifli bir proje düşüncemiz var. Bu alana turizm amaçlı otel yapılabileceği gibi, imar durumuna göre 8 adet lüks villa inşaatı da yapmak mümkün. Arsanın imar durumu netleşir netleşmez bu iki yatırımdan birini gerçekleştirmek üzere harekete geçeceğiz.

SELÇUK GIDA’NIN BAŞARISINDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN 

-Yatırımcılarınız uzun süredir çıkışa geçmenizi bekliyor. Onlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Eli Bey:
Öncelikle çok uzun bir zamandır sabır gösterip ortağımız olarak kalmaya devam eden yatırımcılarımıza yürekten teşekkürlerimi sunarım. Selçuk Gıda’nın çok yakın bir zamanda kâr beyan eden, Ulusal Pazar’da (Yıldız Pazar) işlem gören bir şirket olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 61,15
En Yüksek: 65,65
En Düşük: 57,40
Değişim 1,07 %
FK: 33,34
PD / DD: 12,37
İşlem Hacmi 115.535.352
Toplam Adet: 1.889.436
Ağırlıklı Ort.: 61,13
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İlmihan Sarıkaya21 Temmuz 2022 08:41

    Kesinlikle yatırımlara deva edelim. Eli bey. Daha çok Ar-Ge ve sonucu olarak yeni ürünlee bekliyoruz.

  • Strateji19 Nisan 2020 21:42

    Aynen katiliyorum bu aileler zaten bu tip insanlari dislamislardir oyle olsaydi durust olan gayri muslim arkadaslarimiz bunlari desteklerlerdi bunlar resmen dolandiracak indan sriyorlar yok tahta 18 bin gidecek yok 25 gidecek milletin eline bedelli yap 25 yil parayi baska yerlerde harca ondan sonra donusum muhtesem olacak cuk diyedur kaaanmayiinnnn

  • Terazi19 Nisan 2020 21:39

    Aman kardesletim bu gayrimuslimlete guven olmaz aliriz 5 sene bekletirler bublar guvensiz sirketler guvenli olsalardi simdiye kadar yildiz pazarda islem yaparlardi demekki oldurmayan oldurmuyor

  • Borsacı imam13 Kasım 2019 09:49

    Len eli yahudisi sizin kime faydanız varda bize olacak Şimdiye kadar bulunmuş olduğunuz sektörü niye geliştirmelerin de inşaat bilmem ne o bu kamu borçlarını yedim 18 seneden beri yatırımcının zarar ettim o zaman sen paraları nerede yedin ye yönetim kurulu başkanına

  • maşallah13 Mart 2017 15:39

    çok yükseldi çoook nazar olmasın

  • Aa04 Kasım 2016 18:20

    Onlarca senedir spekülatif haber pompala. Hayatın boyunca hep bedelli yap. Halka açıklık oranın rekor % 97 küsür olsun. Ve dönüşüm muhteşem olacak de. Hadi canım...

  • TA11 Ocak 2016 12:27

    2001 yılından önce el aharal denen kişi sürekli olarak basına enerji yatırım yaptıklarını bildiriyordu.. bu bilgilere güvenerek bende yatırımcı olarak epeyce Selçuk gıda aldım.. meğerse yatırımcı bilgilendirilmeden A tertibi hisse senetlerini B tertipine çevirip borsada satmışlar. B tertipi kağıtlara talep yaratılsın diyede enerji yatırımları haberlerini yaymışlar.. tabi hisse senedi o günkü parayla 10 liradan 10 kuruş oldu. Tüm param pul oldu..battım!

  • yok artik11 Ocak 2016 09:21

    İnanalim mi !