E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSektörel güven endekslerinde toparlanma---

Sektörel güven endekslerinde toparlanma

Sektörel güven endekslerinde toparlanma
26 Aralık 2019 - 10:00 borsagundem.com

Aralık perakende, hizmet ve inşaat sektörü güven endeksleri ekonomik aktivitedeki ılımlı toparlanmanın sürdüğüne işaret etti.

Bugün TCMB imalat sanayi için Aralık ayı reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranını açıklayacak. Bugün ayrıca 2020 yılı asgari ücreti, Türk-İş Ankara gıda fiyatları ve TCMB ile BDDK’nin haftalık verileri açıklanacak.

Sektörel güven endeksleri toparlanmaya devam ediyor TÜİK’in dün açıkladığı Aralık ayı perakende, hizmet ve inşaat sektörü güven endeksleri aylık bazda yükseldi. Bu senenin genelinde artış eğiliminde olan endeksler ekonomik aktivitedeki ılımlı toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor.

Detaylara bakıldığında son aylarda inşaat güveninde yaşanan artış dikkat çekiyor. Mayıs ayında 49.8 ile dip noktasını gören endeks, yılın ikinci yarısında faiz oranlarındaki düşüş ve konut kredilerindeki hızlanmanın desteğiyle belirgin artış kaydetti ve Aralık’ta 68.9 oldu. Buna karşın endeks 2018 başındaki 80’nin üzerindeki seviyelere göre hala düşük seyrediyor. Hizmet ve perakende güven endeksleri ise 2018 Ekim’de dip noktalarından itibaren artış gösteriyor.

Geçen sene nispeten daha az gerileyen perakende endeksi 2018 başındaki seviyelere ulaşmış durumda. Hizmet endeksi ise o dönemdeki seviyelerin biraz altında.

Bugün TCMB imalat sanayi için Aralık ayı reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranını açıklayacak. Göstergeler son dönemde imalat sanayiinde de toparlanmanın sürdüğünü gösterdi. Fakat bunlar da 2018 başındaki seviyelere göre düşük bulunuyordu.

Bugünün veri gündemi 2020 yılı asgari ücreti bugün açıklanacak.  2019 yılında asgari ücret tutarı brüt olarak 2558 TL, net olarak 2020 TL seviyesindeydi. Bunun işverene toplam maliyeti ise 3006 TL’ydi.
Salı günkü raporumuzda belirttiğimiz üzere, asgari ücretteki her ilave %10 reel artışın yıllık enflasyona maliyet kanalından (dolaylı talep etkileri hariç) 0.5 puan civarı etki edeceğini hesaplıyoruz.

Ancak talep kanalından ikincil etkileri de dikkate alırsak, bu etkinin daha yüksek boyutta olma ihtimali yüksek. Ayrıca Türk-İş gıda enflasyonu için öncü gösterge özelliği de taşıyan, Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını yayımlayacak. Bugün ayrıca TCMB ve BDDK, 20 Aralık haftasına ait bankacılık sektörü ve menkul kıymet verilerini yayımlayacak.

BDDK’nın günlük verileri, geçen hafta döviz mevduatın şirketlerde 0.1 milyar dolar artarken, bireylerde 0.7 milyar dolar azaldığını gösteriyor. Aynı dönemde TL krediler yatay seyrederken, döviz kredilerde düşüş görülüyor.

TCMB döviz rezervlerini de açıklayacak. TCMB’nin analitik bilanço verilerinden yaptığımız hesaplamaya göre, brüt döviz rezervi 20 Aralık haftasında 0.8 milyar dolar artışla 104.7 milyar dolar oldu.

Bankaların zorunlu karşılık ve rezerve opsiyon mekanizması kapsamında TCMB’de tuttukları döviz miktarının 0.6 milyar dolar azalması rezervleri olumsuz etkiledi. Bunu hariç tutan net döviz rezervinin ise 1.4 milyar dolar artışla 39.7 milyar dolara yükseldiğini tahmin ediyoruz.

Piyasalarda yılsonu sakinliği Noel tatili ve yılsonu olması sebebiyle küresel piyasalar sakin seyrediyor. EUR/USD 1.1080 seviyelerinde, 10 yıllık ABD devlet tahvili faizi %1.91’de bulunuyor.

Bunun yanında ticaret anlaşması beklentileriyle iyileşen risk iştahının ve petrol arzındaki kısıntıların etkisiyle yükselmeyi sürdüren Brent petrol fiyatı 67.5 dolara ulaştı. Yurtiçinde uygulanan eşel mobil sistemi sebebiyle, tavan fiyata ulaştıktan sonra zamlar pompa fiyatına yansıtılmıyor ve ÖTV indirimiyle dengeleniyor.

Dolayısıyla petrol fiyatlarındaki artışın kısa vadede enflasyona etkisi sınırlı olacak. Fakat döviz kuru ve petrol fiyatlarında yükseliş sürerse, vergi gelirleri üzerinde baskı yaratacağından sistemde ayarlama yapmak gerekebilir. Ayrıca petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artışın yıllık cari dengeye 6 milyar dolar olumsuz etkisi olacaktır. USD/TL dün hacimsiz piyasada sakin seyretti ve 5.95’ten 5.94 seviyelerine geldi. 5 yıllık Türkiye CDS primi değişmeyerek 284 baz puan, 2 yıllık gösterge faiz 9 baz puan azalarak %11.80 oldu.

QNB FİNANSBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)