E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSektör rotasyonu yatırımcılara güven veriyor---

Sektör rotasyonu yatırımcılara güven veriyor

Sektör rotasyonu yatırımcılara güven veriyor
11 Mayıs 2021 - 10:41 borsagundem.com

Pandemi döneminde ekonomideki düşüşten etkilenerek değerinin altında işlem gören ‘değer hisseleri’, bu süreçte yükselen büyüme hisselerinden daha yüksek performans gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisi nedeniyle ekonominin düşüşe geçmesinden etkilenen ve değerinin altında işlem gören ‘değer hisseleri’, aynı dönemde yükselişe geçen ve borsaların lideri konumuna gelen büyüme hisseleri karşısında son on yılın en yüksek kısa vadeli performansını gösterdi. Köpük ve aşırı heyecan işaretlerinin giderek arttığı piyasalarda, bu durumun sağlıklı bir gelişme olduğu düşünülüyor. Ekonominin gidişatına karşı hassas olan finans, sağlık ve sanayi hisselerinin yer aldığı MSCI All Country World Value Index son 12 haftada büyüme hisselerinden %11,3 daha yüksek performans gösterdi.

Bu yükseliş ise, değer hisselerinde 2009 yılında, küresel finansal kriz sonrası piyasalarda toparlanma görüldüğü dönemden bu yana en büyük artış oldu. Elbette geçtiğimiz yıl oldukça yüksek değerlemelerle işlem gören büyüme hisseleri de dot-com balonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Genel olarak yalnızca ABD’nin Facebook, Netflix ve Apple gibi büyük teknoloji hisselerinde değil, Çin’in gelişen teknoloji sektöründe de yer alan büyüme hisseleri, son on yılda küresel liderliği elinde tuttu.

Wall Street Journal’ın haberine göre, değer ve büyüme hisseleri arasında bir denge olması gerektiğini söyleyen sihirli bir formül yok. Teknoloji hisseleri yüksek fiyatlarla işlem görüyor ancak şirketler devasa bir gelir büyümesi de kaydediyor. Yine de geçtiğimiz yıl büyüme hisselerindeki rallinin ardından, bir dengelenme süreci piyasaların geneli için olumlu olacak ve yalnızca birkaç yüksek fiyatlı hissenin liderliğinden kurtaracak.

Bank of America analistleri 2000 yılında dot-com balonunun patlamasının ardından, değer hisselerine yönelik rotasyonla içinde bulunduğumuz dönem arasında benzerlikler görüyor. Ancak büyük bir fark da var: Hem ABD’de hem de dünyanın geri kalanında hisse endeksleri halen rekor seviyelerde ya da bu seviyelere yakın.

Bankalar, sanayi hisseleri ile hammadde ve enerji sektörleri, korona virüs aşıları yaygınlaştıkça ekonomik toparlanmadan fayda görecek. Aynı zamanda ılımlı enflasyonist baskı da olumlu bir etki yaratacak.

Bu görüşe şüpheyle yaklaşanlar ise yakın zamanda gerçekleşen rotasyonun yalnızca aşırı heyecanın başka bir göstergesi olduğunu ve heyecanlı yatırımcıların bir sektörden diğerine geçiş yaptığını düşünüyor. Ancak ABD’nin ve dünyanın büyüme tahminlerini ikna edici bulan ve ABD Merkez Bankası’nın ve diğer merkez bankalarının yüksek enflasyonla harekete geçip faiz oranlarını artırmayacağını düşünen yatırımcılar, borsa rallisinde kapsamın genişlemesinin sağlıklı bir gösterge olduğu kanısında.

Bu dönemde piyasalarda hisselere yönelik aşırı ilgi sürerken, yatırımcılar oldukça yüksek seviyelerde kar eden ve gelecek yıllarda da kar etmeye devam etme potansiyeli taşıyan hisseleri unuttu. Bunun yerine kısa vadede yüksek getiri sağlayacağı düşünülen popüler hisselere yöneldi. Ancak bu yıl yatırımcılar büyük teknoloji isimlerini geride bırakarak, yüksek kaliteli hisselere yöneliyor. borsagundem.com'un derlemesine göre son dönemde Google %2,4, Microsoft %2,1, Apple %2,6 ve Amazon %3,1 düşüş yaşadı.

Havayolu sektöründe iyileşme bekleniyor

 

Yabancı fon Garanti hissesi aldı

 

Teknoloji hisselerinde başlayan satışlar genele yayılmaya başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)