E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeçmen Trump'a sarı kart gösterdi---

Seçmen Trump'a sarı kart gösterdi

Seçmen Trump'a sarı kart gösterdi
08 Kasım 2018 - 04:18 borsagundem.com

ABD'de yapılan ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin 8 yıl aradan sonra Demokratların eline geçmesi, Trump'ın politikalarına seçmenin sarı kartı olarak değerlendirildi. Trump sonuçları değerlendirdiği toplantıda yine basınla tartıştı

ABD’de Kongre’nin üst kanadı 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye ile alt kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin tamamı için önceki gün yapılan seçimlerde ülkedeki siyasi tablo kısmen değişti.

İktidardaki Cumhuriyetçi Parti, 8 yıl aradan sonra yasama organı Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü Demokratlara kaptırdı. Ancak üst kanat Senato’da ise Cumhuriyetçiler üstünlüklerini korudu. Amerikan CNN’in derlediği son verilere göre, Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde 222 sandalyeye ulaşırken, Cumhuriyetçiler 199 sandalyede kaldı. Senato’da ise Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar ise 46 üyeye ulaştı. Araseçimlerden önce Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin 235 üyesi, Demokratların 193 üyesi vardı. Senato’da ise Cumhuriyetçiler yine 51 sandalyeye sahipti. Kongre araseçimlerinin yanı sıra 36 eyalette valilik seçimleri de yapıldı. Demokrat’lar, Ohio, Florida gibi kritik eyaletleri Cumhuriyetçilerden alamadı.

PELOSİ’DEN DESTEK YANITI

ABD Başkanı Trump’ın basın toplantısında ‘Meclis Başkanı Pelosi’ olarak andığı ve “Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmeyi hak ediyor. Eğer Demokratlar zorluk çıkarırsa, Cumhuriyetçi oylarından destek vereceğiz” dediği mevcut azınlık lideri Nancy Pelosi ise ilk açıklamasında, “Bu seçimler Anayasa’ya uygun kontrollerin yeniden inşası için önemli. Yeterince bölünme yaşadık. Amerikalılar barış istiyor” dedi. Dün düzenlediği basın toplantısında da Pelosi, daha düşük tedavi maliyetleri, altyapı çalışmaları, yolsuzluğun ortadan kaldırılması ve iki partinin uzlaşması gibi öncelikleri sıraladı.

TRUMP’LA ÇALIŞMA SÖZÜ

ABD’lilerin değişim istediğini vurgulayan Pelosi, Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na seçileceğinden emin olduğunu ifade etti. Trump’ın sözlerine ilişkin “Bu ne yaptığınızla ilgili değil, ne yapabileceğinizle ilgili bir durum” diyen Pelosi, “Birleştirmek, müzakere etmek için en iyi kişi olduğumu düşünüyorum” yorumunda bulundu.” 78 yaşındaki tecrübeli siyasetçi, Başkan Trump’la birlikte çalışacağını da sözlerine ekledi.

SEÇMEN SARI KART GÖSTERDİ

Hareket alanı kısıtlanır: ABD Kongresi araseçimlerinde üst kanat Senato’daki sonuç ABD Başkanı Trump’ın yüzünü güldürürken, alt kanat Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokrat Parti’ye geçti. Trump sonucu ‘muhteşem başarı’ diye nitelerken, siyasi gözlemciler ABD Başkanı’nın hareket alanının kısıtlanabileceğine dikkat çekiyor.

Seçimlerde kadın rekoru: Daha fazla kadın seçmen sandığa giderken çok sayıda kadın aday da Kongre’ye seçildi. Temsilciler Meclisi’nde kadın üye sayısı 100’ü geçebilir. Öte yandan Amerikan Kongresi’ne ilk kez iki Müslüman kadın Temsilciler Meclisi üyesi olarak dahil oldu. Bu vekillerden biri Somalili göçmen Ilhan Omar (36), diğeri Filistin asıllı Rashida Tlaib (42).

KADIN HAREKETİ KONGRE’DE

DEMOKRATLAR, tahmin edildiği gibi cinsel taciz karşıtı “me too” (ben de) hareketinin ve hakkındaki tecavüz iddialarına rağmen Brett Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme üyesi olarak seçilmesine yönelik tepkinin ülke genelinde seçmende yarattığı enerjiyi araseçimlerin dinamosu olarak kullanmayı başardı. 2018 seçimlerinde ABD tarihinde ilk kez 100’den fazla kadının Temsilciler Meclisi’ne girmesi öngörülüyor.

REFERANDUM GİBİ OLDU

Amerikan seçmeni 2018 araseçimlerini Başkan Trump için adeta bir referandum olarak gördüğünü de teyit etti. Oy kullananların yüzde 38’i Trump’a karşı çıkmak için sandığa gittiğini söylerken, yüzde 54’ü Trump’ı başkan olarak onaylamadığını bildirdi. Trump’a yönelik tepki nedeniyle sandıklara koşan Demokratlar sayesinde 2018 araseçimleri ABD siyasi tarihinin en yüksek katılımlı seçimlerinden biri oldu. 2014 araseçimlerinde katılım yüzde 36.4 olmuştu, bu seçimlerde yüzde 50’nin üzerine çıkabileceği belirtiliyor. Reuters/Ipsos anketine göre, Demokratlara daha çok kadınlar, gençler ve Hispanikler oy verdi. Sandığa giden seçmenin yüzde 52’sini oluşturan kadınların yüzde 55’i Demokratları desteklediğini belirtti.

BASINLA KAVGAYA DEVAM

Yaklaşık 90 dakika süren ilk basın toplantısında Trump, habercilerle gerilim yaşadı. Göçmenlere yönelik tutumuyla ilgili soru soran CNN muhabiri Jim Acosta’ya yönelik “kaba, korkunç bir insan” ifadelerini kullanırken, meslektaşını savunan NBC muhabiri Peter Alexander’a ise “Dürüst olmak gerekirse, senin de hayranın değilim, otur yerine” dedi.

Bu seçimlerle birlikte yasama ve yürütmenin tamamen Cumhuriyetçilerin kontrolünde olduğu iki yıllık dönem sona erdi. Demokratlar, meclisteki çoğunluğu Trump’ın dış politika da dahil kritik dosyalarda başına buyruk kararlarını engellemek için kullanacak. Demokratların, mecliste soruşturma başlatma yetkisini de kullanarak Kongre Özel Savcısı Robert Mueller’in 2016 başkanlık seçimlerinde Rusya ile Trump kampanyası arasındaki bağlantı iddialarını soruşturmasını derinleştirme yoluna gideceğine de kesin gözüyle bakılıyor.

DEMOKRATLARIN YENİ YÜKSELEN YILDIZI MI

KONGRE araseçimlerinin en dikkat çeken yarışlarından biri Teksas’ta senatörlük yarışı oldu. Her ne kadar Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz yeniden seçilse de eski bir punk olan Demokrat rakibi Beto O’Rourke (46), 2020 ABD Başkanlık seçimleri için yeni yüzler arayışında olan Demokratlara umut oldu.

AZ FARKLA KAYBETTİ

O’Rourke, geleneksel olarak Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu Güney eyaleti Teksas’taki yarışta yüzde 48.3 oy aldı. Deneyimli rakibi Cruz’un oyu ise yüzde 51 oldu. 2020’ye dönük adaylık tahminleri arasında 6 Kasım seçimlerinde Senato yarışını kolaylıkla kazanan iki Demokrat kadın siyasetçinin ismi de geçiyor. New Yorklu Kirsten Gillibrand ile Minnesota’lı Amy Klobuchar kampanyalarına topladıkları yüksek bağış miktarlarıyla dikkat çekmişti. (Hürriyet / Cansu Çamlıbel)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)