E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSEC’in Ripple’a açtığı dava kripto paralar için ne anlama geliyor?---

SEC’in Ripple’a açtığı dava kripto paralar için ne anlama geliyor?

SEC’in Ripple’a açtığı dava kripto paralar için ne anlama geliyor?
24 Aralık 2020 - 12:09 borsagundem.com

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para XRP’nin ardındaki şirket Ripple Labs Inc.’e dava açtı. Bunun ardından kripto paraların fiyatlarında dalgalanmalar olsa da, en önemli etkilerinin uzun vadede görülmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kripto para XRP’nin ardındaki şirket Ripple Labs Inc.’e dava açarak, tescil edilmemiş olarak tanımladığı “dijital menkul kıymetlerden” 1,3 milyar dolar getiri sağlamakla suçladı. Bitcoin, Ethereum ve XRP’nin fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülse de, davanın daha önemli ve büyük etkileri uzun vadede ortaya çıkacak. Bu durumun tüm kripto paralar için ne anlama geldiğini analiz etmek oldukça önemli.

SEC direktörü Bitcoin ve Ethereum’un şimdilik menkul kıymet olmadığını düşünüyor

Yahoo Finans Zirvesi’nde konuşan SEC Kurumsal Finans Birimi Direktörü William Hinman, özellikle Bitcoin ve Ethereum’un menkul kıymet olarak tanımlanamayacağını düşündüğünü söyledi. 

Açıklamasında, “bugün Bitcoin’e baktığımda, çabaları şirketin belirleyici faktörlerinden olan bir merkezi üçüncü parti göremiyorum” dedi. Hinman, mevcut koşullar altında, Ethereum’u tanımlarken de benzer bir mantık kullandı.

Hinman’ın gördüğü merkezsizleştirme seviyesi, kripto paranın yapabileceği hamlelerin sayısında önemli bir fark yaratıyor. Bitcoin’de hukuki suçlamalarını takip edecek kadar güçlü herhangi bir CEO ya da yönetim ekibi bulunmuyor. Bu durumun ise radikal olarak farklı bir liderlik altında bile değişmesi beklenmiyor. Ancak Ripple ve XRP için durum daha farklı.

Hinman’ın ifadeleri kesin bir hüküm olmamakla birlikte, SEC’in yaptırım birimden de gelmedi. Ancak SEC yetkililerinin bu konularla ilgili ne düşündüğü konusunda bazı ipuçları verdi. Bu düşünce biçimine bakılacak olursa, menkul kıymetlerin düzenlenmesinden sorumlu olan SEC’in Bitcoin ve Ethereum’a savaş açma ihtimalinin düşük olduğu görülüyor.

Ancak bu durumda, Ripple Labs ve XRP arasındaki ilişki öne çıkıyor ve SEC’in tam olarak da bu ilişkiyi araştırdığı açıkça görülüyor.

SEC’in önceki hamleleri

SEC daha önce de, dijital varlık alanında menkul kıymetler olarak değerlendirilen araçları sunan insanlara daha açmıştı. Chat şirketi Kik, 5 milyon dolarlık cezaya çarptırılmıştı. Aynı zamanda, 2017 yılında sonuçlanan davada, şirket gelecek üç yılda herhangi bir dijital varlık satışını SEC’e bildirmek zorunda bırakılmıştı. 

Telegram da SEC’e 18,5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etmiş, 1,2 milyar doları da yatırımcılara geri vermişti. Aynı zamanda, EOS yaratıcısı Block.One, 24 milyon ceza ödemiş ancak nihayetinde, EOS aracılığıyla 4,1 milyar dolar getiri elde etmişti.

SEC, ilk dijital para arzlarına (ICO) bir sayfa ayırdı ve şirketlerden, satıcılara cezalar konusunda güncel bilgileri aktarıyor. Ripple’a karşı açılan bu yeni dava, eğer Bitcoin ve Ethereum menkul kıymetler olarak değerlendirilmiyorsa, en büyük dijital varlığı hedef alıyor. Forbes’un haberine göre, XRP, CoinMarketCap’de, piyasa değeri açısından üçüncü büyük dijital varlık. 

Bu davanın en muhtemel sonucu, EOS’la benzerlik taşıyan bir para cezası olabilir. Ancak bu durum birçok duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerin arasında Ripple’ın ne kadar sert savaşmaya hazır olduğu da var.
Kripto paraların fiyatlarında kısa vadede dalgalanmalar görülecek olsa da, uzun vadede etkileri daha büyük bir sarsıntı olabilir. Ripple şimdiden, dava haberlerinin ardından 2 milyar dolar değer kaybı yaşadı.

 

Alibaba'ya tekelcilik soruşturması

 

Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor

 

Borsalarda Noel Baba rallisini iptal edecek üç gelişme

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert24 Aralık 2020 19:38

    Hileli maden cilik hiçbir karşılıgı yok

  • Kaçan Grup24 Aralık 2020 18:04

    çöp olur

  • Metin24 Aralık 2020 16:43

    Haklarında yasal düzenleme yapılmadıkça o paralardan almam

  • Servet gelen24 Aralık 2020 19:02

    Ben 2008 yılında tanesi 6 dolardan 20 adet aldım şu an tanesi 24.000 dolar ve 2025 yılanda 200.000 olacak şimdiden al tavsiye ederim

  • mantık24 Aralık 2020 14:16

    Zaten  menkul kıymet olamaz!  Birileri  canı sıkılmış internette madencilik  yapmış ta  sonra al gülüm ver gülüm oynayalım oyalanalım!  Sonra da kendi kendimize değer biçelim!  Eee sonra biz değerimizi biçtik buyur al!  İster al  ister alma!  Akıl izan mantık hak getire!

  • mantık25 Aralık 2020 08:19

    Mevcut paralarda devletlerin gücü ve garantisi var!  O saçma şeyleri garanti olması için elde etmenin  karışık  olması yeterli mi oluyormuş?  Karışık işlere girdin diye bir nevi  takdir mi bekliyorsun?   Bu soruyu sormanız bile nasıl bir boşlukta  olduğunuzu gösteriyor!  Anladığım kadarı ile  önce Amerikan dolarını  çökertmek için bir proje hazırlanıyor!  Tabi sonra da kendisini de imha edecek bu kripto zımbırtılar.  

  • Zaferr24 Aralık 2020 22:58

    Mevcut paralarda nasıl bir manrık grüyorsunuz kağıt ve boyadan ibaret istedikleri zaman basıyolar. Bir bitcoini üretmek çok daha karmaşık