E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSeçim yasası taslağında önemli değişiklikler---

Seçim yasası taslağında önemli değişiklikler

Seçim yasası taslağında önemli değişiklikler
23 Şubat 2021 - 09:08 borsagundem.com

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlığında yürütülen seçim yasasıyla ilgili değişikliklerde önemli ilerleme sağlandığını açıkladı.

Uzun süredir üzerinde çalışılan yeni seçim yasasında önemli değişikliklerin yapıldığı ortaya çıktı. Hürriyet gazetesi yazarı  Abdulkadir Selvi, 'Seçim yasasında önemli değişiklikler var' başlıklı bugünkü yazısında seçim yasası konusunda öngörülen değişikliklere değindi.

"İki hafta önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a alternatifli bir sunum yapılmış. Erdoğan’ın tercihleri doğrultusunda metin üzerinde çalışmalar yapılıyor. Taslağın son şekli Erdoğan’a sunulup onayı alındıktan sonra MHP’ye götürülecek. Ardından da diğer siyasi partilere sunulacak. MHP ile yapılacak çalışmadan sonra ise Meclis’in gündemine gelecek" diyen Selvi, yapılması beklenen değişiklikleri şöyle sıraladı:

1- Seçim barajı yüzde 7

12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti’nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7’ye döndü.

2- İttifak barajı olacak mı?

Seçim kanunu çalışmalarında 'Online seçim' gündemde

AK Parti’nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor.
MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.

Türkiye milletvekilliği paketten çıktı

AK Parti’nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. 100 ya da 150 milletvekilinin partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gerek yok” diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi.

Grup kurma şartı

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesinde, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” deniliyor.

Partilerin Meclis’te grupları varsa, teşkilatlanma ya da büyük kongrelerini yapma şartı aranmaksızın seçimlere girmeleri mümkün oluyordu. Hatırlarsanız Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin seçimlere girip girmeyeceğine karar vereceği sırada Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla 15 CHP milletvekili İYİ Parti’ye geçerek seçimlere girmesini sağlamıştı.

'Veya'dan sonrası'

AK Parti’nin yaptığı çalışmada, Siyasi Partiler Yasası’nın 36 maddesinin 'veya'dan sonraki bölümünü oluşturan, “(...) veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır” cümlesi çıkarılıyor. Başka bir anlatımla, seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılıyor. Seçimlere girmek için Türkiye’nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.

Hazine yardımı
Seçimlerde barajı aşan partilere aldıkları oy oranına göre Hazine yardımı yapılıyor. Yeni düzenlemede Hazine yardımıyla ilgili şartlar çeşitlendiriliyor.

Burada madalyonun bir de öteki yüzü var. Siyasi partilerle ilgili kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi, Hazine yardımının belli bir oranda kesilmesine karar verebiliyor. HDP’yle ilgili kapatma davasının açılmasının gündemde olduğu bir sırada partilerin Hazine yardımından yararlanması konusu yeniden düzenleniyor.

Son şekil değil
Bu arada bir uyarıda bulunmak isterim. Seçim yasasıyla ilgili düzenlemeler hakkında yazdıklarım son şekli değil. Bu çalışma yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Onun onayından geçen metin MHP’ye götürülecek. Çünkü MHP’nin farklı önerileri var. İttifaka giren partilere seçim barajının yüksek tutulması gibi... O nedenle AK Parti ve MHP’nin ortak çalışmasından sonra üzerinde mutabakata varılan değişiklikler Meclis’e sunulacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST23 Şubat 2021 16:37

    Maaşlı anguslar gene manipülasyon pozisyonu almış. Angus dostlar CHP'nin seçilmemesi için ayak oyunu yapmaya gerek yok, CHP, yancı ve dostlarının seçilmesinin tek yolu tek partili, açık oy, gizli sayım yöntemidir. Allah CHP ve zihniyetini Türkiye'den uzak tutsun da hangi ülkede iktidar olursa olsun.   

  • Vatandaş 23 Şubat 2021 15:06

    1-Vekil sayısı düşmeli, Vekil adaylarının mevzuat ve hukuki beceri olanlardan Siayasi bilimler, Kamu yönetimi, uluslar arası ilişkiler, İktisat mezunu şartı aranmalı   2- Muhtarlık kalkmalı 3- Siyasi parti ve diğer stk seçimlerinde delege ile seçim kaldırılmalı 4- Partilere hazine yardımı verilmemeli 5- yasal bir boşluktan yada yapılan yasal düzenlemelerden doğan zararların vekillere, partilere maddi sorumluluk getirilmeli 

  • Cem Can23 Şubat 2021 11:43

    İstediğimi seçime sokarım istediğimi seçime sokmam diyor.

  • tilki kuyruğu23 Şubat 2021 10:56

    Halk bize artık oy vermez dolayısıyla nasıl halk olmadan iktidarda kalırız kurnazlığı

  • Abdulgani /konya23 Şubat 2021 10:43

    Gidecek korkusu sarmış HER yanlarini yıllarca AKP ye oy verdim sonuç açlığa yokluğu mahkûm ETTİ AMA mutahitler ne OLDU şimdi GELIR partili TROLLER

  • veya23 Şubat 2021 10:40

    "veya" dan sonrasını çıkararak yeni partilerin önünü kesmeye çalışıyorlar. Türkiye'nin yarısında teşkilatlanıp büyük kongreyi yapmak mı zor yoksa 20 mv ile grup kurmak mı?  Mesela HDP seçimden 6-7 ay önce kapatılsa tekrar parti kurup seçime girmeleri imkansız olsa kime yarar? İBB seçiminde HDP'liler chp'ye oy verir ama Şırnaktaki adam chp'ye oy vermeyi hakaret görür. AKP'ye verir.

  • CEVDET MENTEŞ23 Şubat 2021 10:22

    Yasalar hep kendilerine ayrıcalık sağlamak için çalışılıyor milletvekili olmadan nasıl vatandaş olarak yaşıyorsa vekil olduktan sonra AYRICALIK olmasın madem vekil o zaman halkın içinde ayrıcalıklı olmasınlar tebrik edelim .Ayrıca kadrolarada kendi yandaşlarını atamalar yasaklansın.....