E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarSEC agresifleştikçe kriptoya talep artıyor---

SEC agresifleştikçe kriptoya talep artıyor

SEC agresifleştikçe kriptoya talep artıyor
24 Ekim 2022 - 14:16 borsagundem.com

Kriptoda düzenleme çalışmaları son aylarda giderek hızlanıyor ancak SEC’in inatçı ve agresif tutumunun yatırımcıların iştahını kabarttığı gözleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarındaki çöküş sonrası gündem daha çok piyasalara dair düzenleme kaymış durumda. Başta SEC olmak üzere dünyanın hemen her bölgesinde, kripto para piyasalarına ne tür düzenlemeler getirileceği tartışılıyor. Hatta kriptoyu kripto yapan merkeziyet yapısının dahi bu düzenlemelerle merkezi bir yapıya doğru kayacağı bile iddia ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu gelişmelerin normal şartlarda piyasaları oldukça olumsuz etkilemesi beklenirken araştırmalar, düzenlemelerin yatırımcıları kripto para piyasalarına eskisinden daha fazla yönlendirdiğini gösteriyor.

Düzenlemeler olumlu

Bloomberg’den Emily Nicolle ve Vildana Hajric’in haberine göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve kriptonun en haylaz şirketlerini araştıran diğer gözlemciler tarafından son zamanlarda oluşturulan baskı, kripto endüstrisi için bir nimet olduğunu kanıtlıyor. Piyasa katılımcıları, daha fazla yaptırım hamlesinin, kriptoya yatırım yapma olasılıklarını artırdığını söylüyor.

Son yapılan MLIV Pulse anketine katılan 564 kişiden yaklaşık yüzde 60'ı, kriptodaki son yasal işlem akışını, son aylarda ticari marka saygınlı neredeyse tamamen dağılan kripto varlıklar için olumlu bir işaret olarak gördüklerini belirtiyor. SEC tarafından gerçekleştirilen büyük müdahaleler arasında, iflas etmiş kripto şirketleri Three Arrows Capital ve Celsius Network soruşturmalarının yanı sıra, Bored Ape NFT'lerinin yaratıcıları olan Yuga Labs'a yönelik soruşturma da yer alıyor.

TIAA Bank Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, “Ben kriptoada ‘evet’ kampındayım. Profesyonel bir yatırımcı olarak, düzenlenmiş bir yatırım fırsatına ihtiyacınız varsa ve piyasa giderek daha fazla düzenleniyorsa, bu, profesyonel yatırımcıların kriptoya dahil olması için kapıların açıldığı anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Bitcoin 17.600-25.000 aralığında seyredecek

Yatırımcılardaki bu hissiyat Bitcoin'e kadar uzanıyor. Çoğu yatırımcı, kripto konusunda Temmuz ayına kıyasla biraz daha iyimser bir tavır sergiliyor. Ankete katılanların neredeyse yarısı, piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para biriminin bu yılın sonuna kadar 17.600 ila 25.000 ABD Doları arasında işlem görmeye devam etmesini bekliyor. Bu beklenti, bu yaz mevsiminin tatsız görünümünden epey uzak br öngörü anlamına geliyor. Ankete katılanların birçoğu ise Bitcoin’in ilk olarak 10.000 dolar seviyesine düşmesinin daha olası olduğunu söylüyor. Dikkatli bakıldığında katılımcıların Temmuz ayına kıyasla daha geniş bir seçenek menüsüne sahip olduğu gözüküyor.

Uniswap Labs COO'su Mary-Catherine Lader, “Yatırımcılarımız ve piyasa, merkezi olmayan protokollerin yalnızca kripto pazarlarına değil, aynı zamanda geleneksel pazarlara da daha geniş anlamda fayda sağlayabilecek benzersiz avantajlara sahip olduğunu kabul ediyor” diyor.

Bitcoin’de volatilite de azaldı

Bitcoin bu yıl yaklaşık yüzde 60 oranında düşerken, önceki anketin yapılmasından bu yana fiyatı 18.171 dolar ile 25.203 dolar arasında seyretti ve bu bandın dışına anlamlı bir taşma sergilemedi. 10 Kasım 2021 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolar civarına ulaştığından beri düşüş yaşayan Bitcoin’in volatilite endeksi de yüzde 33 oranında düştü ve oynaklık büyük ölçüde azaldı.

Bitcoin, Mart ayından bu yana riskli varlıklar ve S&P 500 ile güçlü bir korelasyona sahipti ve yatırımcılar yükselen faiz oranlarının hakim olduğu bir atmosferde Bitcoin’e diğer varlıklara yaklaşımlarına benzer şekilde yaklaştı. Bitcoin, son üç ayda ise pozisyonunu neredeyse hiç değiştirmedi. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 42'si, kriptonun teknoloji hisseleriyle ilişkisinin önümüzdeki 12 ay boyunca aynı kalacağını düşünürken yüzde 43'ü bu süreçte dijital varlıklara yatırımlarını artıracaklarını söylüyor.

Düşük volatilite kararsızlıkla ilgili

Bu yılın ilk yarısında kaosun hakim olduğu kripto piyasalarında toplam değerde kabaca 2 trilyon dolarlık bir kayıp gerçekleşti. Haziran ayında, makroekonomik ortamın bozulmaya başlamasıyla yatırımcılar tahvil ve döviz piyasaları gibi daha geleneksel varlıklara döndükçe, kripto para piyasasında da seyir değişmeye başladı. Fairlead Strategies Yönetici Ortağı Katie Stockton ise düşük volatilitenin piyasadaki kararsızlıkla ilgili olmasının muhtemel olduğu görüşünde.

Din gibi

Ankete katılanlar ayrıca, sektörün yatırımcılar arasındaki göreceli kötü şöhretine rağmen, kripto endüstrisiyle ilgili oldukça geniş bir yelpazede görüş bildiriyor. Katılımcılardan endüstriyi tek bir kelimeyle tanımlamaları istendiğinde en popüler iki cevabın ‘ponzi’ ve ‘gelecek’ olarak neredeyse ikiye bölündüğü gözüküyor.

G Squared Private Wealth'ten Victoria Greene, “Kripto neredeyse bir ‘din’e benziyor; eğer ona inanıyorsanız, fiyat veya rüzgar ne olursa olsun ona her zaman inanmaya devam ediyorsunuz” diyor. Greene, “Yükseliş ve düşüş arasındaki ikilem, kriptoyu mükemmel şekilde tanımlıyor. Endüstride düzenlemelerin ve kripto platformlarının yanı sıra kriptonun gerçekte ne olduğu ve ne için kullanılacağı da dahil olmak üzere pek çok bilinmeyen bulunuyor. Yani, eğer gerçek bir inanansanız, kriptonun geleceğin teknolojisi olduğunu söylüyorsunuz. Daha çok geleneksel görüşe sahip kalabalıklara dahilseniz de kriptonun bir ponzi olduğu fikrinden kurtulamıyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

Türkiye kripto para piyasasında zirvede

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gençlere kripto para uyarısı

 

Kriptolar hisse piyasalarına paralel hareket ediyor 

 

Kripto piyasasının anahtarı bankaların elinde

 

Kripto, ticarette ezberleri bozacak

 

İngiltere’de kripto patlaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)