E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSebze ve meyvede tatil zammı---

Sebze ve meyvede tatil zammı

Sebze ve meyvede tatil zammı
31 Ağustos 2017 - 07:39 borsagundem.com

Bayramda mal bulamamaktan korkan tüccar yüklü alım yapınca fiyatlar 20 kuruşla 1 lira arasında arttı. Fiyatların bayram sonrası normale dönmesi bekleniyor

10 günlük tatil, sebze-meyveye zam olarak yansıdı. Türkiye'nin sebze meyve ambarı Antalya Toptancı Hali'nde sebze meyve fiyatları 20 kuruş ila 1 lira sarasında arttı. En fazla artış 1.10 lira ile dolmalık biberde oldu. Haftabaşında Antalya Toptancı Hali'nde kalitesine göre kilosu 1.40 ila 2.70 lira olan dolmalık biberin kilosu 2.40 ila 3.80 lira arasnda işlem gördü. 2.30-4.90 lira olan brokolinin kilosu 3.50- 5.50'ye, 0.60 ila 1.20 arasında olan dere otunun kilosu 1.00-1.90'a, 0,80 -1,80 lira olan yayla cinsi domatesin 1.40-2.20'ye, 3.60-7,90 lira arasında olan çeri domatesin 5.70- 8.50 liraya, kilosu 1.00-2.60 lira olan salatalık (hıyar) 2.20- 3.50 liraya çıktı. Antalya Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akçan fiyat artışının tüccarın bayramda mal bulamam diye yüklü alımından kaynaklandığını söyledi. Akçan, sebze meyve fiyatlarının bayram sonrası tekrar dip yapacağını kaydetti.

KDV ve stopaj iki defa alınıyor

Sektörde kurumsallaşma olmadan yaş sebze-meyvede soğuk zincir ağının sağlanamayacağını vurgulayan Akçan şunları söyledi: "Tarımsal üründe kurumsallaşma olmadan bu mümkün değil. Boşa kürek çekmekten başka bir şey olamaz. Sebze meyvede asıl fiyatı en az iki defa KDV ve stopaj alan devlet artırıyor. Devlet almasın KDV ve stopajı, fiyat ucuzlar. Tarladan tezgaha gelene kadar yaklaşık yüzde 20-30 arasında fire var. Bunlarında hesaplanması gerek. Sektörde ne üretici ne de tüccar kazanıyor. Üreticinin girdi maliyetleri her yıl yüzde 15 civarında artmakta. Bunu kimse gündeme getirmiyor. Destekler yeterli değil."

İthalat fiyat düşüşü yaratmaz

Gümrük kapılarının açılmasıyla Türkiye'nin ihracatçı iken ithalatçı konuma düşeceğini belirten Akçan, şöyle devam etti: "Fiyat düşüreceğiz beklentisiyle rakibimiz Ürdün'ün malları bizim pazara gelecek, tezgahlarda yerli değil ithal ürünler boy gösterecek. Kırmızı ette bunu yapıldı. İthal ürün pazara geldi. Ancak fiyatlar hala düşmedi. Bununla ilgili yetkililer gerekli tedbirleri şimdiden almalı."

Akçan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), 25 Eylül'de düzenleyeceği bağımsızlık referandum sonuçlarının da sektörde tedirginlik yarattığını sözlerine ekledi. (Dünya / Veysel Ağdar)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)