E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSaxo Bank 2018 için sıradışı öngörülerde bulundu---

Saxo Bank 2018 için sıradışı öngörülerde bulundu

Saxo Bank 2018 için sıradışı öngörülerde bulundu
07 Aralık 2017 - 13:26 borsagundem.com

S&P 500 endeksinin yüzde 25 düşeceğini duymak nasıl hissettiriyor? Ya da Bitcoin'in önce 60 bin doları göreceği sonra da 1000 dolara gerileyeceğini duymak inanılır geliyor mu?

BORSAGUNDEM.COM

S&P 500 endeksinin yüzde 25 düşeceğini duymak nasıl hissettiriyor? Ya da Bitcoin'in önce 60 bin doları göreceği sonra da 1000 dolara gerileyeceğini duymak inanılır geliyor mu? Pek çok analist önümüzdeki yıl yaşanabilecek gelişm eleri kestirmeye çalışırken, Saxo Bank 10 beklenmedik öngörüde bulunuyor.

Tabi ki bunlar Saxo Bank'ın ana 2018 senaryosu değil. Kopenhag merkezli banka her yılın sonunda bir sonraki yıl için tuhaf beklentiler açıklamayı bir gelenek haline getirdi. Bu yılki beklenti raporunda bankanın döviz piyasaları stratejisti John Hardy başkanlık etti ve önümüzdeki yıl için beklentilerin bu yıl oluşan balonlu varlıklrın önümüzdeki yıl patlayacağı çerçevesinde yoğunlaştığını dile getirdi.

"2018'de sarkacın belirgin oynaklık riskleri lehine döndüğünü görüyoruz, çünkü varlık piyasalarındaki uzun süredir devam eden sessizlik ve çekingenlik yatırımcıların, bulaşma riskini hafife alması ve pozisyonların aşırı kaldıraçlı hale gelmesi gelecekte yaşanacak volatilitenin tohumlarını ekiyor" ifadeleri John Hardy'nin açıklamasında yer alıyor.

Hardy "Şurasına güvenebiliriz ki öngörülerimizden herhangi biri önümüzdeki yıl gerçekleşecek olursa, gelecek yıl bu zamanlarda, dünya kendini başka bir yerde bulacak" diyor ve öngörülerini şöyle sıralıyor:


1. ABD Hazine tahvili faiz oranları yükselecek ve Hazine faizleri yüzde 2.5 tavanı getirecek

Bu senaryoda tahvil piyasalarında yaşanacak erime faiz oranlarını uçuracak ve bunun sonucunda Fed, 66 yıllık bağımsızlığını kaybedecek. Bu durum ABD Hazinesini acil durum önlemleri almaya zorlayacak ve 2. Dünya Savaşı sırasında olduğu gibi uzun vadeli tahvillerde faizlere yüzde 2.5 tavan sınırı getirilecek.

Saxo Bank Baş ekonomisti Steen Jakobsen; "Umutsuz durumdaki Fed, ekonominin zayıf performansı, karmaşa içindeki tahvil piyasası ve finansal kriz sonrası niceliksel gevşeme önlemleri ile giderek artan eşitsizliğin daha da endişe verici hal alması konusunda siyasilerin günah keçisi haline gelecek." ifadelerini kullanıyor.

2. Yen sert bir düşüş yaşayacak ve BOJ'u faiz kontrolünü bırakmaya zorlayacak
Japonya Merkez Bankası geçen yıl bir "verim eğrisi kontrolü" düzenlemesi açıkladı ve bu yolla 10 yıllık devlet tahvillerinin faizlerini sıfır seviyesinde tutmaya başladı. Buunla brilikte enflaysonun yükselmesi ve faiz oranlarının küresel düzeyde ABD öncülüğünde yükselmesi merkez bankasının kendini korumaya çalışmasına ve bu baskının dolar/yen paritesine yönelmesine sebep olacak .

Bu senaryoda dolar, yen karşısında 150 seviyesine yükselecek ve BOJ'u para politikalarınıı değiştirmeye zorlayacak. Yen bunun ardından hızla yükselişe geçecek ve dolar yen karşısında 100 seviyesine gerileyecek.


3. Çin, yuen cinsinden petrol vadeli işlemlerine başlayacak ve yuen yüzde 10 değer kazanacak.
Çin halen dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda ve pek çok petrol üreticisi yuen üzerinden satış yapmak konusunda rahat hissediyor. Bu da Şangay Uluslararası Enerji Borsası'nın Çin yueni cinsinden petrol sözleşmelerini devreye almasını sağlayacak. Bu çok ciddi joolitik ve finansal sonuçlar doğuracak.

Bu senaryoda Çin petrol vadelilerinin yuen cinsinden ihrtacı yerel para biriminin dolar karşısında yüzde 10'dan daha fazla değer kazanmasına nede olacak ve halen 6.6 yuen olan dolar kurunu tarihte ilk kez 6'dan daha düpşük seviyelere çekecek.


4. S&P 1987'deki hareketinin bir yankısı gibi yüzde 25 gerileyecek
Son bir yıldır volatilitenin tarihhi olarak en düşük seviyelerde olduğun bir dönem geçirdikten sonra varlıklar artık balon oluşturan seviyelere gelmiş durumda. Bu durum pasif yatırım araçlarına, beta fonlara, barlık fonlarıne ve yüksek riskli volatilite stratejilerine yönelik devasa para girişi ile destekleniyor. Yaklaşık 800 milyar dolar risk eşlik stratejileri yatırımlarında ve düşük getirili tahvil piyasalarında bulunuyor.

Saxobank'ın raporunda bu konuda "Uzun lafın kısası bu bir barut fıçısı gibi görünüyor, herhangi bir politika şoku karşısında eşlik fonlarında yaşanacak sert para çıkışları bir kaç piyasada sert çöküşe neden olacaktır" ifadeleri yer alıyor.


5. Oy verenlerin sola itilmeleri 30 yıllık tahvil faizlerini yüzde 5'in üzerine yükseltecek
ABD'nin siyasi alanı Trump'ın baskınlığı altında ancak 2018 yılında yapılacak olan ara seçimlerde Demokratların hem temsilciler meclisi hem de senatoda çoğunluğu alma ihtimali gözardı edilemeyecek düzeyde.

Raporda bu konuda; "Demokratlar dikatleri vergi reformundan, canlandırma önlemlerine doğru kaydıracak. Bu da mali canlandırma önlemlerinin açıkları artırmasına ve 30 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 5 seviyesine yükselmesine neden olacak." ifadeleri yer alıyor.

6. AB'nin güç odağı Doğu Avrupa'ya doğru kayacak
Fransa ve Almanya'nın daha fazla AB entegasyonu konusunda yaptığı baskılar Orta ve Doğu Avrupa liderlerinin direnişi ile karşılaşacak. Liderler ortak bir hazine ve savunma bütçesi oluşturulmasına karşı çıkıyor. Avustralya'nın yeni Başbaknı Macaristan'ın popülist lideri Viktor Orban ile ve Visegard Grubu olarak bilinen Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya ile birleşecek. ve AB'nin bazı eurofobik ülkeleri de onlara katılacak.

İtalya'nın renkli ismi Silvio Berlusconi'nin de desteği ile bu ekim AB Konseyi içinde sınırlayıcı bir azınlık oluşturarak finansal piyasalarda gerginliğe yol açacak. Bu senaryoda ise euro dolar paritesi bire bir seviyesine gerileyecek.


7. Bitcoin 60,000 dolara yükseldikten sonra 1,000 dolara gerileyecek
Saxobank'ın öngörülerine göre kripto para birimi düzenli borsalarda işlem görmeye başlamasının ardından önümüzdeki yılın başlarında 60 bin dolara yükselecek ve bunun ardından Rusya ve Çin'in bitcoinden uzaklaşması ile kripto para birimleri darbe alacak ve Bitcoin'in 1000 dolar gerilemesine neden olacak.

8. Güney Afrika Randı yüzde 30 oranında değer kazanacak
Zimbabwe'nin çok uzun süredir başkanı olan Robert Mugabe'nin görevden uzaklaştırılması bölgeye yayılan bir demokratik geçişe neden olacak. Bu "Afrika Baharı" sayesinde Güney Afrika Başkanı Jacob Zuma oyun dışı kalacak ve Kongo'da Joseph Kabila, ülkesindeki karmaşaların ardından ülkesini terketmek zorunda kalacak.


Yeni liderlerin seçilmesi ve diğer alanlarda ciddi kar imkanlarının kalmaması yatırımcıların bu bölgeye yatırım yapmalarına neden olacak.Bu akımın temel kazananı Güney Afrika olacak ve Rand, Dolar karşısında yüzde 30 oranında değer kazanacak.

9. Tencent hisseleri yüzde 100 değer kazanacak ve Aplle'ın dünyanın en büyük şirketi olma ünvanını elinden alacak.

Tencent hisseleri bu yıl yüzde 93 oranında değer kazandı. Ancak hisseler önümüzdeki yıl ikiye katlanması bekleniyor.
Çin'in sermaye piyasalarını yabancı yatırımcılar açması dikkatlerin ülkedeki teknoloji hisselerine yönelmesine neden olacak. Bu nedenle Tencent sert yükselişini sürdürecek.

Raporda bu konuda "Tencent hisseleri bir diğer yüzde 100'lük yükseliş yaşayacak ve şimdiden devasa büyüklüğe ulaşmış olan piyasa değeri bu konuda ilk sırada yer alan Apple'ı geride bırakarak 1 trilyon doların hayli üzerine çıkacak." ifadeleri yer aldı.


10. Fortune 500 şirketlerinde CEO'ların arasındaki kadın sayısı atracak
Kadınlar içinde bulundukları camdan hücrenin duvarlarını parçalayacak ve giderek daha fazla kadın dünyanın en büyük şirketlerini yönetmeye başlayacak.

Bunun tetikleyici unsuru 2017'deki cinsel taciz kampanyaları ve eski şövenist erkekler klübü algısını yıkmaya yönelik hareketler olacak. Bunun sonucunda kendi kendini aydınlatan bri süreç yaşanacak ve Fortune 500 şirketleri içinde kadın yönetici sayısı 2016 yılında 21 ve 2017 yılında 32'yken 2018'de bu rakam 60'a yükselecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)