E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSavunma sanayisinin hızı ABD'yi korkuttu---

Savunma sanayisinin hızı ABD'yi korkuttu

Savunma sanayisinin hızı ABD'yi korkuttu
19 Haziran 2019 - 08:26 borsagundem.com

Geçen yıl savunma sanayii ihracatını 2 milyar dolara çıkaran Türkiye’nin kararlı adımları uzun süredir gündemi meşgul eden F-35 sorununun altındaki en büyük sebep olarak gösteriliyor.

ABD’nin son dönemde Türkiye’ye yönelik saldırgan tutumun arka planında, savunma sanayimiz ve şirketlerimizin uluslararası pazarlarda gösterdiği başarı olduğu ifade ediliyor. Yaptırım tehditlerinin sebebi Türkiye’nin savunma sanayi ihracatını 2014-2018’de 2009-2013 dönemine göre yüzde 170 arttırması olarak da gösteriliyor. Küresel silah ticaretindeki payını yüzde 0,4'ten yüzde 1'e yükselten Türkiye, şimdilik ciddi bir rakip olmasa da kısa sürede gösterilen başarı sonrasında ABD’nin pazarlarından pay alabilir. Bu nedenle, S-400 krizini bahane eden Trump yönetimi, Türk savunma sanayiini baltayabileceğini düşünüyor.

ÇELİKTEKİ SENARYONUN BENZERİ GÜNDEMDE

Türkiye bunun benzeri bir örneği, çelik ithalatında yaşadı ve Trump yönetiminin getirdiği yüzde 25 gümrük vergisine karşı, alternatif pazarlara yönelerek buradaki açığı kapatmayı başardı. Bu gelişmeler sonrasında geri adım atmak zorunda kalan ise Washington yönetimi oldu. Donald Trump, 1 yıl dolmadan kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Önceki yıla kıyasla Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğünü aktaran Trump, geçtiğimiz aylarda, söz konusu vergiyi kaldırdığını açıkladı. Türkiye’nin 2014-2018 döneminde savunma sanayindeki ithalatının yüzde 60’ı ABD’den gerçekleştirildi.

TÜRKİYE’NİN KOZU ALTERNATİF PAZAR

Türkiye'nin savunma havacılık ihracatı 2018'de 2 milyar 30 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ABD’ye yapılan ihracat ise 726 milyon dolar ile toplam ihracatın yaklaşık yüzde 30’unu kapsadı. Örneğin 2018 yılında ülkemizden ABD sivil uçak sanayine 300 milyon dolarlık motor parçaları satışı yapıldı. Askeri araçlar ve savaş uçaklarının parçalarındaki satış ise toplam satış 250 milyon Dolar oldu. Ayrıca, Türk savunma sanayi şirketleri F-35 uçaklarının yaklaşık 937 adet parçasını üretiyor. Bu parçalarda Türk tarafının atacağı adımlarla ABD üretimini zorlayabileceği ifade ediliyor. Birçok uzmana göre, Türkiye’nin de bu konuda alternatifleri bulunuyor. Öncelikle mütekabiliyet ilkesi gereğinde, Türkiye’nin ithalatını durdurması veya savunma sanayiindeki stratejik ham maddelere kısıtlama getirmesi Türkiye kadar ABD’nin kaybı anlamına gelecek. Ülke gelirin yanında stratejik ara ve ham maddelerden de olacak.

 
Ersan Bocutoğlu
 

NOTLAR S-400’DEN DOLAYI DÜŞÜRÜLDÜ
Avrasya Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesini, “Bu durum, Türkiye’nin tavrı ve S-400 sistemi ile yakından ilişkilidir” şeklinde yorumluyor. Standard&Poor’s, Moddy’s ve FitchRating’in derecelendirme piyasasının yüzde 95’ini kontrol ettiğini söyleyen Bocutoğlu, “Bu kuruluşlar, Finansal Elitin ülkeleri kontrol etme araçlarıdır” diyor.

MÜCADELE YERLİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR
Kredi derecelendirme kuruluşlarının 2007 küresel krizinin sorumlusu olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, bu durumla mücadele edilmesi için neler yapılması gerektiğini anlattı. Bocutoğlu, yerli üretimi arttırarak, ihracatın ithalata bağımlılığının düşürülmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

ABD’DEN BİR YAPTIRIM TEHDİDİ DAHA

ABD Savunma Bakanlığı’nın satın almadan sorumlu yetkilisi Ellen Lord, Türkiye’nin S-400 istemi satın alma planları nedeniyle Washington’un F-35 parçaları üreten Türk şirketlere ek olarak, diğer şirketlere finansal yaptırımlar getirme seçeneğini değerlendirdiğini belirtti. Lord “S-400 ve F-35 etkisiyle, sanayimize yönelik etkiyi iki bölüme ayırdık. Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdürmenin bir yolunu bulmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ20 Haziran 2019 06:33

    ABD DİYORKİ BEN SİZİN BABANIZIM BEN NE DERSEM ODUR DESEDE ABD HER GÜN SONUNU HAZIRLAMAKTA HIZLANIYOR.ÇİN LİDERLİGİ ALDI ARKASINDAN RUSYA  HIZLA GELİYOR.

  • Deniz20 Haziran 2019 02:21

    Arkadaşlar şaşırıyorum beynini tatile gönderip hava civa yapanlara. Ulan arkadaş savaş uçağımızın modelini isterse amerika yapsın. Önemli olan patent ve kullanım yetkisi bize ait olması. kafasız adam sana bir örnek ki en yakınından amerika nın F35 uçak proje sinin 937 çeşit parçasını Türkiye üretiyor. Ne yazık ki adamlar paramızla bile bize satmıyorlar verdikleri F35 uçağın pilot eğitiminide kaldırdılar. Üstelik verseler bile esas komuta onların elinde.

  • gokhan temiz20 Haziran 2019 01:02

    ucak yapmak zor istir hemde cok zor istir oyle bir muhendislik harikasi yapacak bir bilgi ve teknolojimiz yok kimseyi kandirmayin protipini bile almanyada yaptirmislar fransada goruyucuye cikartiyorlar cok gulunc ...

  • MMU21 Haziran 2019 17:47

    Gülünç olan senin bu konu hakkında hiç birşey bilmiyor olman biraz araştır sonra yorum yap lütfen. Bir kere prototip değil o, ikincisi almanyada havacılıkta önde gelen Türk şirketinde yapıldı. Üçüncüsü bu bilgi birikim tam anlamıyla olamasada bu işe girişecek kadar bilgi birikim var örneğin sen işe girerken yapacağın işi tam anlamıyla biliyor musun işe girince işi öğreniyor ve yükseliyorsun değil mi. Dördüncüsü de fransa paris havacılık fuarı bu işin zirvesidir fransada neden tanıtıldığını bil araştır az da destek olun bu yapılan ülke için kimsenin olmayacak devletimizin olacak.

  • Umut yasin21 Haziran 2019 02:54

    Gülünç olan sende beyin namına bir organ bulunmaması...

  • : )19 Haziran 2019 23:51

    memleketin doğalgazı kesilse, petrolu kesilse... ne yaparsan yap ne uretirsen uret, ki bişe ürettiğimiz yok... fişi çekilmiş ütüye dönersin...

  • mzd19 Haziran 2019 23:38

    yahu şakamı yapıyonuz biraz daha ciddi olsak ne korkusu ne anlatıyonuz-tükürse adamlar boğuluruz samimi olup anlamlı haberler verin.

  • mustafa19 Haziran 2019 23:26

    ulan ne atmışsınız be büuük tehlike görüyor değilmi  yağ çekmede de sınır bırakmadılar

  • Yunus19 Haziran 2019 22:21

    Ülkenin bütün fabrikalarını satıp dışa bağımlı yapmasa iyiydi

  • ERTAN19 Haziran 2019 21:44

    MİLLİ UCAGIMIZIN MAKETİNİ BİLE ALMANYAYA YAPTIRMISIZ.

  • selım19 Haziran 2019 20:32

    millet ucak ucururken bız ucurtma ucuyorduk sımdı bunu begenenler bır ucak projesı var bırseyler yapılmaya calısılıyor ama bunu kucumsuyor ve begenmıyor sunuda unutmayın dunyada ucak ureten sayılı ulke var bızde sınıf atlayıp o ulkeler arasına gırmeye calısıyoruz ucak ureten ulke teknolojık anlamda sınıf atlamıs demektır

  • tarık19 Haziran 2019 20:21

    turkıye ınsanımızın 1 senede yapalım ucagı ucuralım beklentısı var abd gıbı dev sılah sanayısı 11 senede f35 yapıyor hala eksıklerı var ama bız 1 senede yapalım ucuralım abi o ancak turk fılımlerınde olur burda gec kalınmıslık var bu projeler cok cok onceden gundeme alınmalıydı gunun teknolojısıne ve sartlarına ayak uydurulmalıydı ama artık bu proje gundemde ve elınde sonunda olucak bır yerden baslanılması gerekıyordu baslandı

  • Hasanby19 Haziran 2019 16:13

    Milli uçağımız 2030 da göklerde olacakmış , o güne , yıla kim öle , kim kala. Biraz sür'at yahu

  • Xtr19 Haziran 2019 18:25

    Sadece 11 yıl demektir bu. Bence çok kısa bir süre.ucak yapmasını bilen ABD bile F35 i neredeyse aynı sürede projelendirdi.

  • AhnetK19 Haziran 2019 17:54

    Tamam, sanayıden kaportacı ve motor ustasını cagır ;) Ya su yorumlar nedir yaa.. imkanı var da devlet yapmıyor, kapıda yalakalık yapmaktan zevk alıyorlar sankı abdye

  • Metehan19 Haziran 2019 14:08

    Milli savaş uçağı,uzun menzilli füze,ve nükleer santraller ülkemizin olmaz sa olmazı yani beka meselesidir uçak projesi de umarım Altay tankı gibi yavaşlatılmış bir proje değildir 9 yıl dır Altay tankının seri üretimine başlanamadı protatifini yaptık hala bekliyoruz milli uçak projesin de bu kadar bekleyemeyiz acilen bütün gücümüzle bu işe koyulmalıyız

  • Kürt osman19 Haziran 2019 13:51

    BU MİLLET BUGÜNE KADAR TAVUK GİBİ YAŞADI BUNDAN SORA HOROZ GİBİ YAŞAYACAK KORKAK TAVUKLAR DÜŞÜNSÜN

  • MEHMET KEEŞLİ19 Haziran 2019 13:06

    Abd halki elli bin evsiz. Kişa sogukta sokakta yatiyor aç perişan 200 trilyon acil ihtiyac icin 21 Trilyon acil dis borç icinde. Resesyona giriyor. Onlar batmamak için ugrasiyorlar. Yuce Allah CC cesaret ve kahramanlığı 10 parcaya bölmüş 9 unu Türk kere birini diğer milletlere vermiş. Savaş meydanında varınca belli olur. Kimse ABD den zerre kadar korkm Asin

  • Mehmet Ertürk19 Haziran 2019 12:44

    Azan yılan başını yermiş. Bu haydut çeteleri ne, müttefikimiz diye Kore'de kanımızı döktük. İnsanlıktan anlamaz hain haydutlar. Sayın Devlet başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN başta olmak üzere milletçe davamizdan, alınmış kararimizin arkasındayız. Son olarak; Korkaklar Eser bırakmazlar. Korkma, yeise kapılma, Cenaballah bizimle beraberdir. Ve mekru vemekerullahu vallahi hayrulmeakirin.

  • Vatan topragi19 Haziran 2019 12:42

    Atalarımız korksaydı buralara kadar gelip YURT edinemezdik.

  • Yasar19 Haziran 2019 12:03

    Ülkemizde her zaman bati hayrani kendi vatanini milletini küçük gören ahmakkar her zaman çikmiştir çikacaktir

  • Alabao19 Haziran 2019 11:12

    Ula reis kazanmak istese şuan trump ile anlaşır hem doları düşürür hem seçimleri kazanir. Adam vatan millet için tüm riskleri aliyor lider böyle olur kaybetsemde teslim olmam. Mursi çocuklarımız için biz ölürüz dedi

  • Aydın19 Haziran 2019 19:28

    Evet maalesef o kadar basit boyun eğmesi yeterli

  • Selim19 Haziran 2019 12:52

    Bu kadar basit midir herşey

  • Vatandaş19 Haziran 2019 11:04

    Yabancı dostlarınız Almanya da prototip yapıp göndermişler ortada bir cacık yok sadece iç siyaseti domine etmek saab marka kaybolan yerli otolar gibi. Yurtdışına faiz ödemeye devam.

  • TF-X19 Haziran 2019 18:09

    Almanyada yaşayan Türkler ne zamandır alman dostumuz oldu. Yapanlar almalar değil türk şirket Kalay firması almayada faliyet gösteren havacılık şirketi geçen aylarda tusaş ile ortaklık yaptılar bilmiyorsun kör olarak yorum yapıyorsun eleştiriniz bile yıkıcı. Biraz destek olun iyi ki yapılmış deyibilin azıcık bu ülkeyi seviyorsanız kişiler yüzünden bu ülke için yapılana bile karşı olumsuz tavır sergiliyorsunuz böyle yaparak bir yere varamazsınız.

  • Erdalll19 Haziran 2019 16:50

    ülkenin bir adım ileri gitmesini istemeyenler.şu olumsuz yorumu bir dünya beğenen olmuş.bukadarmı

  • Selim19 Haziran 2019 12:56

    Yapmak zor eleştirmek kolay sen yap elinden tutan mı var almanlar bizim ne zaman dostumuz olmuş

  • Gürkan Bircan19 Haziran 2019 10:27

    Hiç sorma herkes titriyor amerikada şuan ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar 😂 Kuzey Kore'de halkına amerikalıların açlıktan kar yediğini kuzey koreyi kıskandığını söylüyor o da doğru 😂

  • KERİM 19 Haziran 2019 13:55

    amerikada aç gezenlerin oranı en geri kalmış ülkeden bile yüksektir orda BELEŞ KİMSEYE BİR ŞEY VERMEZLER OLSE BİLE YÜZÜNE BAKMAZLAR

  • R.Demir19 Haziran 2019 09:50

    Reis sana Hırsız diyen bir daha düşünsün kim hırsız...

  • Alp19 Haziran 2019 22:19

    Zaman gösterecek

  • HALİL TÜRK19 Haziran 2019 09:46

    sıra suv 57 ve uçur menzilli füzeler ve nükleer bombalar yapımı.ondan sonra iş bitmiştir.

  • Zühtú cengiz19 Haziran 2019 09:31

    Kötü komşu malsahibi yapar durmak yok

  • Geniş Açı19 Haziran 2019 09:25

    20 yıl önceki pofpoflanmış İran ı Irak ı görüyorum bazen

  • Tekin19 Haziran 2019 09:14

    Suriyelilere 40 milyar dolar harcamışız korkmazlar gülerler

  • Cemil19 Haziran 2019 09:12

    Neyini korkutsun yahu sizde komiksiniz

  • İzzet19 Haziran 2019 13:37

    yalnızca Suriyelilerin değil Pakistan Afganistan Irak İran Kenya Ermenistan dahil sayısız ülkeden 12 milyon insan her yere dağılmış ve her gün binlercesi geliyor ülkemiz işgal altında karışan yok niye geldiniz diyen yok bedava tedavi iş aş .sonrada iye ekonomik kriz var diyorlar ben hakkımı helal etmiyorum.