E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSavaş pilotları yuvadan niçin uçuyor---

Savaş pilotları yuvadan niçin uçuyor

Savaş pilotları yuvadan niçin uçuyor
28 Ocak 2014 - 14:04 borsagundem.com

4 milyon TL maliyetle yetişiyorlar. 100 milyon dolarlık jeti uçuruyorlar. 5 bin TL maaş alıyorlar. 10 bin TL’ye transfer oluyorlar

Türkiye’nin hava savunması için yetiştirilen ancak her istifayla yeniden gündeme gelen savaş pilotları neden ‘yuva’dan uçar. Bir subayın yetiştirilmesinde ülkeye maliyeti nedir? Devlet ne kadar maaş verir? Ve bu çok ‘özel meslek’ten ‘özel şirket’e geçen ne kadar alır? İşte rakamlarla, ilginç bir bakış. İşte ‘uçan milyon dolarlar’… Murat Çelik, Vatan’daki köşesinde bakın olayı nasıl ele almış:
 
Soru 1:

Türkiye’de bir F-16 pilotunun maaşı kaç lira?

Cevap:

F-16 kullanan bir subayın aylık geliri 5 bin liranın üzerinde. 5 ile 6 bin TL arasında.

***

Soru 2:

Bir F-16 savaş uçağının bir saatlik uçuş maliyeti ne kadar?

Cevap:

Bu sorunun farklı kaynaklarda farklı yanıtları var. 7 bin 500 Amerikan Doları’ndan 25 bin dolara kadar değişen rakamlar bunlar. Haydi biz en düşüğünü doğru kabul edelim. Onu da Türk Lirası’na çevirip, yaklaşık 20 bin lira diyelim.

***

İki sorunun sonucunda ortaya çıkan tablo şu:

Sadece bir saat havada kalması için en az 7 bin 500 dolar harcanan Savaşan Şahin’i o bir saat süresince uçuran pilot, ayda yaklaşık 2 bin 500 dolar kazanıyor.

Bir saatlik maliyetin üçte birini, bir ayda...

Hemen belirtelim, aylık maaşı 2 bin 500 dolar seviyesinde olan o pilota emanet ettiğiniz uçağın fiyatı (modellerine göre değişse de) yaklaşık 100 milyon TL.

***

Bir soru daha...

Sizce, bir savaş pilotunun bu ülkeye maliyeti ne kadardır?

Bu soruya Milli Savunma Bakanlığı’nın verdiği resmi yanıt, “Bir F-16 pilotu teğmenin maliyeti 4 milyon TL’dir” şeklinde.

Bu ‘teğmen’in maliyeti...

‘Binbaşı’ rütbesine gelmiş bir pilotunkini buyurun siz hesaplayın...

***

Nereye mi varmak istiyorum?

Şuraya...

Türkiye’deki savaş pilotu sayısı 700 ile bin arasında. Haydi diyelim bin kişi. Üstelik bunlar sadece F-16 pilotları değil. Ağır nakliye uçaklarından diğer askeri jetlere kadar hepsi...

70 küsur milyonluk ülkede topu topu bin kişi.

‘Pahalı makine’leri kullanarak yaptıkları işin maddi boyutu bir yana, görevleri, ‘ülke güvenliği ve prestiji’ni etkilemekten de öte doğrudan belirliyor.

***

Pilotların mecburi hizmet süresi 15 yıldı.

Zorunlu hizmet 10 yıla düşürüldü ve (yine Milli Savunma Bakanlığı’nın Meclis’te verilen bir soru önergesine cevabından aldığımız bilgiye göre)

“2013 yılı Ocak - Şubat emeklilik/istifa döneminde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 63’ü muharip jet uçağı pilotu olmak üzere toplam 110 pilot subay istifa ile TSK’dan ayrılmak için müracaat etti.”

Yani neredeyse Hava Kuvvetleri’nin pilot mevcudunun yüzde 10’u. Ve sadece geçen yıl...

Mecburi hizmet süresi şimdi tekrar yükseltiliyor.

Yaklaşık 14 yıl 6 aya çıkacak.

***

Diyeceğim şu...

Bazı meslekler var ki; ülkeler açısından, hem yapılan yatırım hem de belki 10 yılda bir kez ama ihtiyaç duyulduğunda alınan sonuç itibariyle diğerlerinden farklı.

Savaş pilotluğu da bu ‘özel’ mesleklerden biri.

Bu insanların çoğu, yaklaşık 2 katı maaş karşılığında özel hava yolu şirketlerine geçmek için ayrılıyorlar Hava Kuvvetleri’nden.

Yani 5 - 6 değil, yaklaşık 10 - 12 bin TL maaş için.

***

Ve bu noktada son iki soru:

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti için, en fazla bin kişinin maaşını, misal milletvekili maaşı seviyesine çıkartmak çok mu zordur?

Böyle bir değişikliğin ülke bütçesine getireceği ekstra yük, o pilotlar ayrılıp gittiğinde oluşan yetiştirme maliyeti kaybı ile kıyaslandığında ortaya nasıl bir kâr zarar tablosu çıkar?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şakir taş..28 Ocak 2014 22:35

    ne pilot ne gemileri yüzürecek astsubay nede tankları yürütecek uzman cavuş bulunucak... böyle aclık sınırında maaş verip birde it muamelesi görmek.. kımse kalmaz... lafa gelince 1000 tane adam bulamayacakmıyız olur...:) lakın o kadar kolay olsaydı herkes asker olurdu..nefret ettikleri asker... neticede kızsakta adamlar gidiyor.. 500 mılyon dolarlık gemileri kım yurutecek? yada 30 mılyon dolarlık tankları .. uzman cavusların sayı bile 60 binden 30 bine indi...

  • Ayhan Durak28 Ocak 2014 19:37

    Sor bak; "Vatan; Millet; Sakarya" derken en çok kimin sesi çıkıyor?

  • sözleşme28 Ocak 2014 17:59

    sözleşme yapcaksın, at imzayı senı pilot yapalım. zorunlu çalışma süren şukadar bukadar... sivil alanda işi bırakırsan belgen şurda burda geçersiz olur dersin .. ona gore işine gelen okeyder işine gelmeyen başka iş yapar...

  • Altay Tan28 Ocak 2014 17:55

    Pilotlar haklı Şehit olanların geride kalanlarına ne tazminat veriyorlar Kaçakçılara ne veriyorlar. Milletvekili maaşı olması lazım.

  • Murat28 Ocak 2014 17:10

    Bence çözüm zorunlu çalışma süresi yada yüksek maaş ile olacak iş değil. Pilot teğmen maaşını 20 bin yaparsın diğer taraftan bilmem ne yüzbaşı der ki kardeşim rütbesi benden düşük benden çok maaş alıyor ben de isterim. çözüm şu sivil pilot ihtiyacını azalt.

  • mustafa28 Ocak 2014 17:08

    bunu mecburi hizmeti 15 den 10 a düşüren vatan hainini bulup sormak lazım

  • komik bir haber28 Ocak 2014 16:40

    Yahu arkadaşım adam daha fazla maaş ve haklar alıyor istifa ediyor ne var bunda hayır haber değeri nedir.. bakınız bu istifa eden pilotlar thy de çalışıyor olsun onur pegasus der ki gel iki üç kuruş vereceğim oraya gider bu budur! aslolan adamın karnının ne kadar geniş olduğudur sen ordunun emeği ile yetişmişsen yaptığın görevi biraz da milli duygularla yaparsın herkesten fazla haklara sahipsin bırakın bu işleri aç gözlülük diyorum ki 100bin tl maaş alsalar 120bin veren özel havayolu şirketine transfer olur! bu kadar!

  • fatih301828 Ocak 2014 15:24

    ağzıma çok ağır kelimeler geliyor da yazamıyorum....sadece şöyle söyliyim... bu nasıl vatan sevgisi?

  • mehmet28 Ocak 2014 15:21

    10 bin versen bu sefer öteki 20 bin verir yine uçarlar , öteki tarafa! Bunu düşünecek kafa yok bi de yazı yazıyorsunuz. Olay mecburi hizmet yılını arttırmakta.

  • Borsacı28 Ocak 2014 14:52

    Annelerinin karnından pilot olarak mı doğmuşlar. Çoraplarına kadar devler veriyor sınav ile fakir çocuklar askeri okula giriyor, milletin parası ile yetişip sonra bana eyvallah diyorlar. Topçu olanlar oturup ağlasın o zaman.

  • doğru28 Ocak 2014 14:48

    benim kanaatime göre bu istifaların baş sebebi alınan maaş değil. son 5 yılda o kadar subaya suç isnat edildi ki artık bu kişiler de bu işten yıldı. harp okullarına giren her insan belli bir ideallerle bu işe başlıyor. bunun en yakın örneğini kendi kardeşim de yaşadım. üsteğmenlikten istifa etti. 1995 yılı itibarı ile o zamanın parası ile 10 milyon tazminat yatırdık ve ilişiğini kestik. sözün özü içi onları dışı bizi yakıyor.

  • serhat28 Ocak 2014 14:33

    köşe yazarı bir yaraya parmak basmış aynı durum askeri doktorlarda da mevcut hatta daha düne kadar komik rakamlardaydı maaşları da. dağıtım adaletinin doğru ve düzgün yapılması gerek ki bu maliyetlere yetiştirilmiş insanlar devede kulak hizmet etmeden uçup gitmesin

  • hüseyin28 Ocak 2014 14:18

    Onbinlira versende durmazlar. Aynı uçağın bakımını yapıp uçmasını sağlayan astsubay 2.500 tl alıyor. Subaylar ise yıllık 23.000 tl uçuş tazminatı alıyor.