E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSavaş Alkim'in hammadde alımını vurdu---

Savaş Alkim'in hammadde alımını vurdu

Savaş Alkim'in hammadde alımını vurdu
09 Mart 2022 - 22:43 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Alkim Kimya’nın hammadde tedarikini vurdu. Şirket Belarus’tan aldığı potasyum klorürün sevkiyatını yapamıyor

BORSAGUNDEM.COM

Alkim Kimya (ALKIM), bugün yaptığı açıklamada Belarus’tan aldığı potasyum klorürün sevkiyatını gerçekleştiremediğini bildirdi.

Ham maddeyi Belerus’tan alıyor

Küresel potasyum klorür piyasasının yaklaşık yüzde 35’i Rusya ve Belarus’un elinde bulunuyor. Her iki ülke piyasanın önemli bir ihtiyacını karşılıyor.

Alkim Kimya da Dazkırı Acıgöl Sodyum Sülfat Tesislerinde geçtiğimiz kasım ayında tamamladığı yatırımı ile SOP üretiminde bulunurken ihtiyacı olan potasyum klorürün İlk partisini Belarus’tan daha önce temin etmişti.

Liman kapandı

Belarus’tan aldığı ikinci parti potasyum klorür ise Ukrayna’nın Nikolaev Limanı’ndan yüklenmesi gerekiyor. Ancak savaş sebebiyle liman kapandığından sevkiyat da gerçekleşemedi.

SOP üretimi durdu

Şirket ithalatın gerçekleşememesi nedeniyle mevcut ham maddesinin tükendiğin ive bu nedenle SOP üretiminin durduğunu bildirdi. Satışlarının ise stoklarından karşılandığını bildirdi.

Alternatif arayışı sürüyor

Alkim Kimya konuyla ilgili yaptığı açıklamada; 2021 yılı sonunda Rusya – Ukrayna arasında ilk gerginlikler başladığında potasyum klorür tedariki için alternatif kaynaklara yöneldiğini, en büyük üreticilerden Alman K+S firması başta olmak üzere İsrail DSW ve Ürdün Arab Potash Company firmalarıyla görüşmelerde bulunduğunu belirtti.

Görüşmelere rağmen gerek fiyatlardaki hızlı dalgalanmalar gerekse tedarik sıkıntıları nedeniyle güçlüklerin olduğunu belirtti.

Ancak savaş biterse

Şirket Belarus’tan aldığı ham maddesini savaşın bitmesi veya ateşkes sağlanması durumunda ithalatını gerçekleştirebileceğini belirtti. Savaşın devamı halindeyse tedarikinin alternatif kaynaklardan sağlanacağını, konuyla ilgili tüm piyasa hareketlerini dikkatle takip ettiğini, ifade etti.

Moskova Borsası yarın da açılmayacak

 

Akaryakıttan bu kez iyi haber: Büyük zam iptal edildi

 

Avrupa borsaları günü pozitif tamamladı

 

Borsa İstanbul'dan 2 hisseye 1 ay süreyle tedbir

 

Borsada alıcılı görünüm devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 32,34
En Yüksek: 32,70
En Düşük: 32,12
Değişim -0,12 %
FK: 17,90
PD / DD: 1,89
İşlem Hacmi 44.556.099
Toplam Adet: 1.377.334
Ağırlıklı Ort.: 32,33
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bil Tek10 Mart 2022 12:50

    Çok enteresan yorumlar var, adam hammadde de niye dışa bağımlıyız deyip, hükümete çakmaya kalkıyor. Cahillik bir tarafta art niyet öbür tarafta. İthalata bağlı büyümeyi bilmeden, Almanya ve Japonya gibi ülkeleri dikkate almadan atıp tutuyor. Ancak bu adamları dikkate almayıp firmaya gelirsek, firma nasıl olurda hammadde kaynaklarını hem de Rusya veya Belarus gibi sıkıntılı ülkelerle sınırlar? Kaynak çeşitliliğini çok daha önceden yapmalı idi.

  • xyz10 Mart 2022 09:18

    Öyle veya böyle bizi göbeğimizden dışarıya bağlamışlar. 20 yıldır yatırımı beton olarak millete yutturursan sonuç bu olur. Allahın Belarus'u potasyum klorür üretirken biz içerde bunun sıkıntısını çekiyoruz. İthalata bağlı büyüme diyenlerin vatan haini olarak yaftalandığı bir ülkede yaşıyoruz.

  • xyz10 Mart 2022 09:10

    Dışa bağımlı olmak böyle bir şey işte. Atatürk neden tam bağımsız TÜRKİYE diyordu. Tabi ki anlayana. Şimdiki yapılanları haklı çıkarmak için akılları zorlayan açıklamalar yapılıyor. Ata'nın zamanında dolardan değerli bir Türk Lİrası vardı. Lise mezunu ülkemizden yurt dışında üniversite eğitimi almaya gittiğinde üniversite 2. sınıftan başlıyordu. Şimdi okuduğunu anlamayan geçtim liseyi üniversite mezunları var. Okuduğunu anlamayan içinde bulunduğu durumu nasıl anlasın. Bu kafayla zor. Her şeyde kalite ayaklar altında.

  • Zarar Ziyan10 Mart 2022 01:44

    Herkes tedarikte sorun yaşıyor, yemeden içmeden açıklama yapın, başınız göğe erdi; değil mi? 3 5 gün beklenemez miydi; bu neyin telaşı.... amaç üzüm yemek değil; ky yi dökmek.... Alkışlar  bravo..........

  • Mustafa10 Mart 2022 01:19

    Yükseliyordun borsa düşerken ne oldu

  • Zarar Ziyan10 Mart 2022 00:23

    doğrucu davutlar.... hissenin önünü kesmek için herşeyi yapın... birçok şirket tedarikte sorun yaşıyor. kimse çıkıpta davul zurna eşliğinde açıklama yapmıyor. 3, 5 gün daha bekleyemediniz değil mi? iyi haberleri saklayın kötüleri gözünüzün çapağını silmeden verin piyasaya....  milletin elinden alın düşükten zehir olsun.....

  • asena09 Mart 2022 23:48

    beter ol