E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSarkuysan'da komiser farkı---

Sarkuysan'da komiser farkı

Sarkuysan'da komiser farkı
26 Aralık 2013 - 01:51 borsagundem.com

Sarkuysan'ın, genel kuruldaki komiser için, "Her yıl gelen isimler geldi" açıklamasına rağmen bir yıl öncesine göre değiştiği anlaşıldı

Büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda tutuklu yargılanan işadamı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) Sarkuysan’ın yönetimine girdiği 20 Haziran 2013 tarihli genel kurul toplantısında iki bakanlık komiserinin bir yıl önceki isimlerden farklı olduğu anlaşıldı.

Hülya Güler'in Hürriyet'teki haberine göre, şirketin KAP’ta yer alan açıklamalarında yapılan araştırmaya göre, genel kurula Sarkuysan’ın önceki yıllarda genel kurullarında görev yapan komiserler katıldı. Zarrab ifadesinde, şirketin uzun süredir yönetim kurulu başkanlığını yapan Çaycı’nın bir önceki genel kurulda usule aykırı olarak komiser yönlendirmesi yaptığını ima etmiş ve bakandan bu konu için yardım istediğini belirtmişti.

‘USULE UYGUN OLSUN’ İSTEDİM

Reza Zarrab, mahkemedeki ifadesinde, “Sayın Bakan’dan sadece usule uygun olarak komiserin gelmesi için ricada bulundum” demiş ve şunları söylemişti:

“Sarkuysan A.Ş.’de hisse senedim vardı. Genel kurul yapılacaktı. A.M. isimli kişi bana “Usulsüz şeyler var gel yönetime girelim” dedi. Ben de araştırdığımda o dönemki başkanın 40 yıllık başkan olduğunu ve de istediği şekilde asıl komiserlerin gelmediği halde yönlendirme yaptığını öğrenince ben de sayın bakanla sadece usule uygun olarak komiserin gelmesi için ricada bulundum. Bundan ne tür suç var anlayamadım. Herhangi bir rüşvet vermedim.”

SARKUYSAN ZARRAB'IN ÜYELİĞİNİ DÜŞÜRMENİN YOLLARINI ARIYOR

Sarkuysan yönetimi, Zarrab’ın yönetim kurulu üyeliğinin  düşmesi için yollar aramaya başladı. Üyeler, ‘Mazeretsiz 3 toplantıya gelmeyen yönetim kurulu üyesi görevinden istifa etmiş sayılır’ maddesi ile, Zarrab’ın yönetim kurulu üyeliğinin düşmesiyle ilgili hukuki uygulamaları görüştü. Zarrab’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan operasyonun mazeret sayılması gerektiğine karar veren yönetimin yeni yöntem arayışını sürdürdüğü öğrenildi.

BAKANLIK KOMİSERİ USULE UYGUNLUĞUN GARANTİSİDİR

Genel kurul toplantılarına gönderilen bakanlık komiserlerinin görevleri ve öneminin ne olduğu konusunda görüşüne başvurduğumuz hukukçular şunları dile getirdi: “Bakanlık komiserleri toplantı divanın seçilmesinden, oyların sayılmasına kadar birçok önemli işlemin usulüne uygun yapılıp yapılmadığını denetler.”

YÜKSEK OY ALMIŞ FARK ETMEMİŞ

Sarkuysan Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Çaycı da, daha önce yaptığı açıklamada, şirketin genel kuruluna katılan bakanlık komiserleriyle ilgili iddialar için, “Bu konuda hiçbir bilgim yok. Bizim genel kurulumuza 3-4 yıldır aynı komiserler geliyor. Son genel kurulda da bir değişiklik olmadı” demişti.

Çaycı yine önceki açıklamasında, Reza Zarrab’ın şirketin yönetim kurulu seçildiği genel kurul toplantısında yaşananları şöyle aktarmıştı: “Rıza Sarraf, borsadan bir miktar hisse almış. Ayrıca 25-30 ortaktan da vekaletname alarak, genel kurula geldi. Kendisinin gücü olduğunu, yönetime girmek istediğini söyledi. Sarkuysan halka açık bir şirket, hissesi olan herkes yönetime girebilir. Oylama yapıldı, Reza Zarrab’ın ekibi 40, bizim ekibimiz ise 41 oy almış. Oylar çok yakın olduğu için şirkete zarar gelmesin diye uzlaşma yoluna gittik. Zarrab’ın ekibinden 5 kişi, bizim ekibimizden de 4 kişi yönetime girdi. Bizim ekibin daha fazla oy aldığı sonradan anlaşıldı. Belki o sırada farkına varsaydık, farklı bir durum olabilirdi.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)