E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayide 'loncalı' devrim---

Sanayide 'loncalı' devrim

Sanayide 'loncalı' devrim
14 Mayıs 2015 - 06:18 borsagundem.com

Yeni Türkiye Sanayi Stratejisi’nin hedefi Afro-Avrasya’nın tasarım üretim üssü olmak. 'Lonca' adlı sanayi portalı şirketleri tek çatı altında topluyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bölgesel teşvik uygulamasında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün  üretenlere yönelik mekanizmalar geliştirileceğini belirtti. Işık, ülke genelinde en az 3 tane olmak üzere en az 10 milyon metrekarelik büyük bir alanı sanayi üretim alanı olarak belirlemek istediklerini de açıkladı.
Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Lonca Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Işık, Yeni Türkiye Sanayi Stratejisi vizyonunun “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak” şeklinde belirlendiğini söyledi
Bölgesel teşvik uygulamasında orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretenlere yönelik mekanizmalar geliştirileceğini belirten Işık, firmaların orta - yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programları başlatılacağını ifade etti.
Işık, ithal bağımlılığı yüksek olan ara malların Türkiye’de üretimi ile kamu alımlarına yönelik uzun vadeli ihtiyaç planlaması yapılarak kilit teknolojilerin geliştirileceğini dile  getirdi.

Almanya, ABD ve Japonya

Işık, “Kamu üniversitesi - sanayi işbirliğinde Almanya’yı, açık inovasyon ve teknolojiyi geliştirmede de ABD’yi rol model alabiliriz. Geleceğin teknolojileri konusunda da Japonya’yı örnek alabiliriz” dedi.
Sanayi tesisi kuruluş işlemlerinin kolaylaştırılacağını belirten Işık şunları söyledi:
“1 Ocak 2016 itibariyle bakanlığımızda inanılmaz bir değişim göreceksiniz. Bakanlığımızca istenen belgelerin çok önemli kısmından vazgeçeceğiz. Diğer kurumlardan alınabilecek belgelerin tamamını biz alacağız.”

Türk sanayii internette

Fikri Işık, ülke genelinde en az 3 tane olmak üzere en az 10 milyon metrekarelik büyük bir alanı sanayi üretim alanı olarak belirlemek istediklerini dile getirdi.
Bakan Işık, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların, araştırmacıların veri kaynağı olacak Lonca Sanayi Web Portalı’nın hizmete  sunulduğunu açıkladı.
Portal sayesinde Türkiye’de sanayi sektöründe faaliyette bulunan yüzbinlerce işletme ve bu işletmelerin ürettikleri yüzbinlerce ürün bilgisine ulaşılabileceğini kaydeden Işık, şunları söyledi:
“29 farklı sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ne üretiyor, nerede üretiyor rahatlıkça görülebilecek.
Sanayi sicil kayıtları; ‘il ve ilçe bazında hangi işletme ne üretiyor’, ‘ne ihraç ediyor’, ‘üretim kapasitesi ne’, ‘üretirken ne tüketiyor’, ‘hangi enerji türünü kullanıyor’ gibi 100’den fazla farklı veri türünün yer aldığı sanayi işletmeleri ile ilgili ülkemizin en önemli veri kaynağı.”

Oyuncak merkezi Erzurum

Fikri Işık, “Enerji girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar desteklenecek. Yatırım teşviki sağlanan yüksek teknolojili ürünler uluslararası yükümlülükler de göz önünde bulundurularak kamu alım garantisiyle desteklenecek. Kamu idarelerinin yapım ihalelerinde belli oranda yerli malı kullanım zorunluluğu sağlanacak” dedi. Işık, oyuncak ihtisas OSB’nin kurulacağını belirterek, Erzurum’dan bu noktada güçlü bir talep olduğunu ve bunu değerlendirdiklerini ifade etti.

Yerli otoda ‘ilk faz’ tamam gibi

Bakan Işık, Yeni Sanayi Strateji Belgesi’ne yerli Otomobil üretimi ile ilgili bir eylem koymadıklarını belirterek, “Bununla ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Birinci fazı tamamlamak üzereyiz. Kamunun liderliği ve desteği olmadan sürdürülebilir Ar-Ge (araştırma ve geliştirme) mümkün gözükmüyor. Mühendislik ve dizayn alanında TÜBİTAK’ın da içinde olduğu ama özel sektörün de var olduğu bir yapı planlıyoruz. Üretimde ise tamamen özel sektör olacak. Bu noktada kendimize rekabetin çok yoğun olduğu içten yanmalı motorları değil, menzili artırılmış elektrikli araç segmentini hedef olarak koyduk” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)