E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSanayi ve hizmette büyükler daha kârlı---

Sanayi ve hizmette büyükler daha kârlı

Sanayi ve hizmette büyükler daha kârlı
25 Ağustos 2019 - 07:51 borsagundem.com

Borsa şirketlerinin ilk yarı sonuçlarına göre bankaların kârı yüzde 24 azaldı. Sanayi ve hizmet şirketlerinde kâr % 8 arttı. Sanayi de en yüksek kârı açıklayan 15 şirketin artış oranı yüzde 24 ile enflasyonun üzerinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da şirketler ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara bakıldığında banka kârlarında gerileme gözlenirken sanayide çarkların döndüğü, büyük sanayi ve hizmet şirketlerinin ise reel olarak kârlarını artırdıkları görülüyor.

Borsada işlem gören 13 bankanın toplam kârı yüzde 24 azalarak 20.2 milyar TL’den 15.2 milyar TL’ye düştü. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, bankacılık sektörünün dayanıklılık sınavından geçtiğini söylüyor.

Cantürk, büyüme temposu ve kârlılıktaki bozulma, sektörün finansal dayanıklılığını gösteren parametrelerde bir miktar zayıflıklara yol açsa da uluslararası karşılaştırmalarda hâlâ çok iyi konumda bulunduğunu söylüyor.

Büyükler öne geçti

Açıklanan bilançolarda 2019/06 dönemi itibariyle sanayi şirketlerinin kârı yüzde 8 artış gösterdi. 260 sanayi ve hizmet şirketinin kârı 19.5 milyar TL oldu. Sanayide kârı en yüksek 15 şirketin toplam rakamı ise yüzde 24 arttı. Bir milyar TL’nin üzerinde kâr açıklayan beş şirketten sadece ikisinin kârı düştü. Bu şirketler Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik. Öte yandan Enka İnşaat, Turkcell ve Aselsan’ın kârı ise yüzde 40’ın üzerinde arttı.

Müteahhitler dünya sıralamasında ikinci

Küresel pazarda süren durgunluğa ve artan risklere rağmen Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’nin her yıl açıkladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhiti’ listesine bu yıl 44 Türk şirketi girdi. Şirket sayısında önceki yıla göre 2 kayıp yaşanmasına rağmen, Türkiye listede Çin’den sonra ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada ise ABD geliyor. İş Yatırım analisti Ezgi Akalan, Enka’nın 2019 ikinci çeyrek sonuçlarını değerlendirirken açıklanan rakamın kendilerinin ve piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştiğini söylüyor. Bunun ana nedeninin ise inşaat tarafından gelen yatırım gelirlerindeki artış olduğunu belirtiyor.

Aselsan’ın satışları % 41 artış gösterdi

Haziran 2019 sonu itibarıyla satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 arttırarak 4.6 milyar TL’ye çıkaran Aselsan’ın net kârındaki büyüme aynı dönemde satışlardaki artışı da geçerek yüzde 42 oranında gerçekleşti.

Aselsan’ın finansal tablolarındaki olumlu ivme temmuz ayı tahsilat rakamlarına da yansıdı.

Tahsilat tutarı, 2019 yılı ilk altı aylık ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Dünyanın en büyük savunma sanayii şirketlerinin sıralandığı Defense News Top 100 listesinde 52’inci sırada yer alan Aselsan, savunma alanındaki liderliğini güçlendirerek 2019 yılını TL bazında yüzde 40 - yüzde 50 bandında büyümeyle kapatmayı hedefliyor.

Madende kâr artışı yüzde 60

Madencilik, ilk 6 ayda en fazla öne çıkan sektör oldu. Bu alandaki şirketlerin kârı 787 milyon TL’den 1 milyar 260 milyon TL’ye çıkarak yüzde 60 oranında büyüdü. Sektörde yer alan İpek Doğal Enerji, Koza Altın, Koza Madencilik’in kârı % 40 artarken, Park Madencilik’in kârı % 74 geriledi.

Banka kârları yüzde 24 eridi

Borsa İstanbul’da işlem gören 13 bankanın kârı yüzde 24 eridi. 2018’in altı aylık döneminde 20.2 milyar TL olan bankaların toplam kârı yüzde 4.9 milyar TL gerileyerek 15.2 milyar TL’ye düştü. Bu rakam 2017 yılının altı aylık dönemindeki 17.8 milyar TL tutarın da altında bulunuyor. En yüksek kârı açıklayan 3.6 milyar TL ile Garanti Bankası olurken onu 2.6 milyar TL ile Akbank ve üçüncü sırada 2.4 milyar TL ile İş Bankası izledi. En yüksek kâr artışını gerçekleştiren bankalar; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası oldu.

Dolar nasıl hareket edecek?

Fiyat seyrindeki hareket nedeniyle yine gözler dolar kurunda. Dolardaki artış ya da azalışlar piyasanın nabzını tutuyor. Kurun yükselişi, olumsuz giden bir şeylerin olduğu yönündeki psikolojiyi güçlendirirken düşüş de işlerin yolunda gittiği şeklinde yorumlanmakta. Teknik olarak dolar kurunda 5.62-64’lerin aşılması ile birlikte ilk hedef 5.80’lere çevrildi. Hafta içerisinde 5.79’a doğru yaşanan yükseliş, direnç seviyesine yaklaşılması nedeniyle satışlarla karşılaştı.

Kısa vadede 5.64’lere geri çekilme yaşansa da bu seviyelerde birikecek enerjiyle yeniden yukarı yönlü bir atak gündeme gelebilir. 5.75’in üzerindeki hareketin devam etmesi halinde 5.85’lerin test edildiğini görebiliriz. Dolar kurunda 2019 yılında tarihi zirveler oluşmayacak. Kurun yükselişleri zirve seviyesinin altında kalacaktır. Ancak yatay bir bantta dalgalanma görebiliriz.

Dijital servislerin kullanımında artış

Turkcell, 2019’un altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı döneminde göre kârını yüzde 84 artırarak 1 milyar 689 milyon TL’ye yükseltti. Tüketicilerin daha çok veri kullanmak için yüksek paketlere geçmeleriyle artan dijital servis kullanımı Turkcell’in gelirlerini destekledi. Artan mobil data kullanımı kârlılığa pozitif katkı sunuyor. Finansal giderlerdeki artış ise kârın piyasa beklentilerinin altında kalmasına neden oldu.

Zeynep Aktaş / Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)