E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretimi yükseldi---

Sanayi üretimi yükseldi

Sanayi üretimi yükseldi
10 Şubat 2014 - 10:08 borsagundem.com

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre değişmedi

Sanayi üretimi aralık ayında yüzde 7.1 artış gösterdi. Piyasada beklenti üretimin yüzde 4.9 artacağı yönündeydi. 2013 yılında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3,4 arttı.

Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi ise yüzde 6.9 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde ise aralıkta bir değişim yaşanmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Aralık ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3,4 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2013 yılı yıllık ortalaması önceki yılın ortalamasına göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,4 azalırken, imalat sanayi sektöründe yüzde 4,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe ise yüzde 0,2 artış görüldü.

Aralık ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre 7,1 yükseldi. Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 3,7, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 7,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 6,5 artış yaşandı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise Aralıkta bir önceki aya göre değişmedi.

2013 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,8 arttı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0,6 azaldı.  

4. çeyrek

Geçen yılın 4. çeyreğinde mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde de artış görüldü. Endeks söz konusu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 arttı. 2013 yılı son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,3 yükseldi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,1 arttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı10 Şubat 2014 11:09

    Üretim rekor kırıyor , S&P not indiriyor ! anlamak mümkün değil arkadaş ... Bu adamların bize bir düşmanlığı mı var nedir ? not indirmeden önce bekleyip bu sanayii üretimini görseydi , acaba yine not indirebilir miydi ?

  • b.kemancı10 Şubat 2014 10:49

    tv.kanalları rekor 7.1 diyor siz artmadı hangisi .