E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSanal paralar çakıldı---

Sanal paralar çakıldı

Sanal paralar çakıldı
04 Eylül 2017 - 17:13 borsagundem.com

Cuma günü tarihi zirvelerini yenileyen sanal para birimleri Çin Merkez Bankası’nın yaptığı açıklama ile sert düşüyor.

1 Eylül Cuma günü 4,927 dolar (16.900 TL) ile tarihi zirvesini yenileyen Bitcoin bugün büyük düşüş yaşıyor. Gün içerisinde 4.214 dolara kadar gerileyen Bitcoin şu sıralar günlük bazda yüzde 5,31 düşüşle 4.351 dolardan işlem görüyor.

Sert düşüş Bitcoin'den sonraki en büyük sanal para birimi Eteryum’da da yaşanıyor. Yine 1 Eylül'de 394,78 dolar ile tarihi zirvesini yenileyen Eteryum şu sıralar günlük bazda tam yüzde 15 değer kaybıyla 298,30 dolardan işlem görüyor.

SERT DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Borsa ve altında sert hareketlere neden olan Kuzey Kore’nin yapmış olduğu hidrojen bombası denemesi sanal paralardaki düşüşün nedeni değil. Siyasi ve ekonomik gelişmelerden etkilenmemesi ile bilinen sanal paradaki bu sert düşüşün ardındaki sebep Çin Merkez Bankası’nın bugün yaptığı açıklama. Banka yayınladığı duyuruda sanal para dünyasında son zamanlarda oldukça önemli yer tutan ve bir nevi sanal para ile halka arz sistemi olan ICO’nun yasadışı olduğunu açıkladı. Bu açıklama ardından sanal para birimleri düşüşe geçti.

ICO NEDİR?

ICO, blockchain ve sanal para teknolojilerini içeren projelerde girişimcilerin başlangıç yatırımını sağladıkları bir çeşit halka açılmaya verilen isim olarak biliniyor. Özellikle blockchain kavramının yaygınlaşması, Bitcoin ve Eteryum gibi sanal paraların kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıktı.

Halka açılma yani IPO ve sanal para ile halka açılma yani ICO görünüşte birbirine benzer olsalar da birbirlerinden önemli farklılıkları bulunuyor. Her ikisi de bir kitlenin yatırımıyla bir projeyi hayata geçirmeyi ve oluşan değerden yatırımcılara pay vermek üzerine kurulu. Ancak IPO yatırımcıları genellikle daha büyük sermayecilerken ICO ile bir projeye 100 dolar bile yatırım yapılabiliyor. Diğer bir fark ise ICO fonlaması sonucunda yatırımcıya para değil “sanal para” verildiğinden ICO birçok ülke kanununa tabi değil. Fakat IPO yani halka arzlar ise tamamen yasalarla takip ediliyor.

(uzmanpara)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burak berk24 Eylül 2017 13:02

    Geleceğin parası geleceğin parası diye ortalıkta gezinen gerzekler evet belki yakın zamanda 1 btc =50.000 tl değerini görecek ama devletin resmi olarak desteklemediği yasalarla güvence altına almadığı hele hele bir de devletin önemli gelir kaynaklarından biri olan bankalar için tehdit oluşturan , üzerinden kara para aklamanın çok basit olduğu her türlü pis işlerin döndüğü kontrol altına alınamayan denetlenmesi pek mümkün olmayan, insanları sürekli tüketime teşvik eden (herkesin oturup madencilik yaptığını düşünsenize ) bir sistemin ayakta kalması asla mümkün değildir ve zamanla yok olup gitmeye mahkumdur.

  • adem garip05 Eylül 2017 16:43

    yeni nesil saadet zinciri

  • ali04 Eylül 2017 20:30

    Yeryüzünde islamı bilen gerçek adalet sahibi yöneticiler yönetmediği sürece sömürü yok olmaz.

  • Ahmet ünal 04 Eylül 2017 18:55

    Altının önünü kesmek icin oluşturulmuş üç kagıt sistemi

  • D.demirkan 04 Eylül 2017 17:31

    GERÇEYİNDE BİLE HAYIR YOK.SANALINDA MI OLACAK. İŞLERİ KAYITLARI DÜZEN BAZLIK KALPAZANLIK.