E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaŞampiyon milyarderin büyük sırrı: En büyük hamlesi borsada---

Şampiyon milyarderin büyük sırrı: En büyük hamlesi borsada

Şampiyon milyarderin büyük sırrı: En büyük hamlesi borsada
12 Ocak 2021 - 16:07 borsagundem.com

Hindistan’ın en genç milyarderi Nikhil Kamath borsa ticaretindeki fırsatları değerlendirerek milyar dolarlık servete oturdu. Kamath servetini bir zamanlar profesyonel olarak oynadığı satrançtan öğrendiklerine borçlu

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Satranç Netflix’in popular dizisi “Queen’s Gambit”le birlikte modern izleyiciler arasında yaygınlaşmış olabilir. Ancak CNBC’nin haberine göre Hindistanlı milyarder Nikhil Kamath aynı oyunu popülerleşmeden önce de seviyordu.

Kamath’ın satranç tutkusu o kadar aşırı bir hal almıştı ki 14 yaşında tam zamanlı olarak oyun oynayabilmek için liseyi yarıda bıraktı. Hindistanlı milyarder, “Satranç bir yapı, bir sistem içerisinde çalışmayı ancak yine de sistem içerisinde denemeye devam etmeyi ve yaratıcı olmayı öğretiyor” ifadelerine yer verdi.

Bu bakış açısı Hindistan’ın borsa ticaret platformu Robinhood’a verdiği bir yanıtın bir parçasını oluşturdu ve Kamath’ı milyarder yapan olaylar zincirinin başlangıç hamlesiydi.

İyi bir açılış hamlesi buldu

34 yaşındaki Kamath Hindistan’ın en büyük borsa ticareti komisyon uygulaması Zerodha’nın kurucularından birisi ve firmanın baş yatırım sorumlusu. Bugün Hindistan perakende satışlarının %15’inden fazlası bu platform üzerinden gerçekleşiyor ve sıradan yatırımcılar salgın sürecinde hisse senetlerine akın etmeye devam ediyor.

Ancak Kamath 17 yaşında okuldan kovulduğunda bu onun tam anlamıyla stratejisi değildi. Başarılı girişimci uluslararası arenada profesyonel satranç kariyeri oluşturmayı hedefliyordu yalnız bu kariyer uzun süreli olamadı. Kamath’ın ikinci bir plana ihtiyacı vardı. Ağabeyi Nithin’in hisse senedi ticaretinden ilham alan Kamath bu ticaretin nasıl yapıldığını kendi kendine öğrendi.

Kamath o süreçte yaşadıklarını anlatırken, “Üniversite diploması olmadan kimse bana iş vermezdi. Bunun anlamı da benim diplomaya gerek olmayan bir şeyler yapmam gerektiğiydi” ifadelerine yer verdi.

Ağabey-kardeşin çalışmaları sonuç verdi ve ikili ailesi ve arkadaşları için yatırım oluşturmayı başardı. Ancak süreç içerisinde sistemin fazlasıyla karmaşık olduğunu fark ettiler.

Kamath konuyla alakalı, “O günün problemi, 11 ya da 12 yıl öncesinden bahsediyorum, maliyetlerin çok yüksek olmasıydı. Komisyon ücretleri Hindistan’da inanılmaz derecede yüksekti ve tam zamanlı bir borsacı olarak tutarı bir şekilde kâra gelmeden önce çok fazla engelle baş etmeniz gerekiyordu” dedi.

İki kardeş bu sebeple birikimlerini kullanarak perakende yatırımcılar için basit ve uygun fiyatlı bir borsa aracılık platformu oluşturmaya karar verdiler.

Doğru hamleyi seçti

Kardeşeler 2010 yılında Sanskritçe bariyer anlamına gelen “rodha” ile İngilizce sıfır anlamına gelen “zero” kelimelerini birleştirdikleri Zerodha platformunu kurdular. Günümüzün birçok yeni başlayan şirketinin aksine platform gelişim için herhangi bir dış yatırım almadı.

Kamath konuyla ilgili olarak, “Diğer firmalardan farklıydık. Hiçbir zaman yatırımcı ya da borç almadık, sermaye artırımı gerçekleştirmedik. Bizim bakış açımız en başından beridir daha iyi ürün inşa etmekti ve müşteriler başkalarına anlatarak yeni müşterileri bize zaten getirecekti” dedi.

O dönemden bu yana Zerodha yeni müşterilerle birlikte büyüdü ve aynı süreçte Hindistan’da yatırım iştahı altın ve mülkiyet satın alımlarının ötesine geçti. Ancak 2020 yılı pandemiyle birlikte her şeyi değiştirdi. Karantinalarla birlikte firmanın onaylı kullanıcıları iki katına çıkarak 4 milyonu aştı.

Kamath, “Söylemesi garip ama pandemi bize iyi davrandı. İnsanların çok fazla zamanı vardı. Herkes evdeydi ve ne yazık ki birçok yerde görüldüğü üzere insanlar alternatif gelirlerin fazlasıyla işe yarayacağı bir dönemden geçiyorlardı” açıklamasında bulundu.

Risk sermayesi şirketi Sequoia India'nın Genel Müdürü Shailesh Lakhani, salgının ülkede zaten artan yatırım talebini nasıl hızlandırdığını gösterdiğini belirtiyor.

Lakhani, “Bu durum birbirinden farklı birkaç faktörle birlikte yönlendirildi. Birincisi bir komisyon hesabı açarak finansal hizmetler altyapısına girmek çok daha kolay hale geldi. İkincisi, ortaklık fonları geçtiğimiz birkaç yıldır hisse senetleri endekslerine ve kendi ortalamalarına göre daha kötü performans göstermeye eğilimli hale geldi. Ayrıca Mart, Nisan ve Mayıs aylarında korona virüsün sebep olduğu korkuyu bir yana bırakan borsalar yükseldi ve borsalarda para kazanmak birçokları için çok kolay hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

Rakiplerini mata zorluyor

2020 yılında Zerodha platformu kullanıcılarının ortalama yaşı 32-30 aralığına düştü. Bu ABD’deki borsa ticaret platformu Robinhood’la paralellik gösteriyor. Hindistan’da da Z kuşağı yatırımcıların pandemi döneminde yükselişi söz konusuydu.

Kamath konuyla alakalı açıklamasında, “Aslına bakılırsa biz onlardan belki de beş yıl öncesinde başlamıştık” dedi. Ancak başarılı girişimci bu büyüyen pazarın gelecekte ABD’deki piyasa genişlemesinin önünü açabileceğini ifadelerine ekledi.

Başarılı girişimci, “Bir noktada bu pazara yaklaşmayı hedefliyoruz ve ürünlerimizin Amerika'da mevcut olanlarla bütünleşmenin yolları olup olmadığını inceliyoruz” dedi

Fintek alanı giderek daha rekabetçi bir hal alırken Kamath Zerodha’nın rakibi Robinhood’un aksine daha fazla sermaye biriktirmek için hiçbir planı olmadığını belirtiyor. Ancak bu durum girişimcinin büyüyen servetinden bahsedilmesine engel değil

Ekim 2020’de Kamath kardeşler 1,55 milyar dolarlık toplam servetleriyle Forbes’in Hindistan’ın en zenginleri listesine girmeyi başardı ve 34 yaşındaki Nikhil Kamath Hindistan’ın en genç milyarderi oldu

Kamath başarısıyla ilgili, “Bir süredir finansal sebeplerin odak noktası olduğunu düşünmüyorum. En önemli şeyin bu değil yola devam etmek olduğu fikrindeyim. Ancak bana kalırsa sermayeye daha fazla erişim ortaya çıkıp yeni şeyler yapmak için daha fazla olanak ve cesaret veriyor” açıklamasında bulundu.

Yüksek değerli taşlara hamle yaptı

Bu strateji 2019 yılından beridir Kamath kardeşlerin aslında ne yaptıklarını belirtiyor. Uygun maliyetlerle servet yönetmenin yolunu bulmak için verdikleri mücadelenin ardından Nikhil ve Nithin bir kez daha yatırım sektöründe taşları yerinden oynatmak için ola çıktı. Bu seferki hedefleri ise yüksek miktarda net servetleri olan bireylere veya 1 milyon dolar civarı finansal varlıkları olan insanlara ulaşmaktı.

Aylar sonra geleneksel varlık yönetimi modelindeki verimsizlikleri gidermek amacıyla varlık yönetimi şirketi True Beacon’u kurdular. Kamath girişimleriyle ilgili, “Fon yöneticileri ya da fon evleri ve müşteriler hiçbir zaman bu şekilde uyumlu olmamışlardı” açıklamasında bulundu.

Müşterilerin yönetime verdikleri varlıkların bir kısmı için maliyet ödemeleri aldıkları veya yıllık ücretlerin buna göre belirlendiği geleneksel fonların aksine True Beacon müşterilerden yalnızca performans ücreti alıyor. Kamath firmanın daha iyi performans gösterdiği durumlarda getirilerden %10’luk kesinti aldıklarını belirtiyor.

Başarılı girişimci, “Eğer müşteri herhangi bir sebeple beş yıllık periyotta bir kazanç elde edemezse şirketimiz için herhangi bir gelir söz konusu almıyor. Yani kendi boynumuzu ortaya koyuyoruz ve farklı bir şeyler yapacağımızı, bu yöntemin müşteri uyumlu ve fazlasıyla şeffaf olduğunu söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Hindistan odaklı True Beacon’ın amiral gemisi fonu Nifty Endeksi’nin %6 - %8’lik performansının üzerine çıkarak ilk yılında %26’nın üzerinde getiri sağladı.

Aynı süreçte müşterileri ağırlıkları %20 oranında arttı. Uluslararası zengin yatırımcılar ABD-Çin ticaret savaşı gerginliğinden kaçış için Hindistan hisse senetlerini tercih etti.

Gelecek yıllarda Kamath şirketin milyar dolarlık değerlemelere ulaşmasını umuyor. Kamath, “Muhtemelen insanlar arasında yayılması ve benzerleriyle karşılaştırma yapılması için birkaç yıl geçmesi gerekiyor. Ancak bu büyük ölçeklerde gerçekleştiğinde bana kalırsa bu şirket büyük ihtimalle ciddi miktarda getiri sağlayacaktır. Umarım bu gerçekleşir” dedi.

Yatırımcılar 2021’de banka hisselerine yöneliyor

 

ABD ekonomisi çöküşün eşiğinde

Çin ‘temiz enerji’ için Uygur Türklerini sömürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)