E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSalgın küresel harcamaların yönünü değiştirecek---

Salgın küresel harcamaların yönünü değiştirecek

Salgın küresel harcamaların yönünü değiştirecek
13 Nisan 2020 - 16:11 borsagundem.com

Korona virüsle birlikte sağlık sistemine verilen öncelikler de artmış durumda. Bu durum virüs sonrası dönemde savunma harcamalarının yönünün değişeceğini gösteriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarih kriz dönemleri sonrasında farklı bir tablonun oluştuğunu gösteriyor. Şüphesiz ki korona virüs ile savaş sırasında hem kültürel anlamda hem de çalışma hayatından öğrenme biçimlerine hatta sosyalleşmeye kadar birçok şey değişimin eşiğinde. Bu değişim dünya ekonomisinin ve hükümetlerin birbirleriyle ve vatandaşlarla oluşturduğu iletişimi de değiştirecek gibi gözüküyor. Bloomberg’in haberine göre sağlık yatırımlarının ciddiyetinin arttığı korona virüs sonrası dönemde hükümetler bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Geçtiğimiz süreçte hükümetlerin konuşmaları sırasında virüse karşı “savaş” terimini kullandıklarına ve tıpkı savaş dönemlerinde olduğu gibi çeşitli nutuklar verdiklerine şahit olduk. İşletmelerin ve bireylerin üzerindeki muazzam baskıyı ve ciddi miktarda paranın da ekonominin kurtarılması için harcandığını gördük. Ekonominin kriz sonrasında yaralarını sarması ve yeniden inşası dönemi hiç şüphesiz ki uzun ve acılı bir süreç olacak.

Hükümetlerse insanların tekrar kendilerini güvende hissetmesi için güvenlik tanımlarını güncellemek zorunda kalacaklar. Kişisel güvenlik tartışmaları daha fazla sağlık ve refah konuları üzerinde odaklanacak gibi gözüküyor.

Virüsle birlikte dünya ülkelerinde yeterince kaynak ayırılmayan sağlık sistemleri, sayıca yetersiz kalan acil durum ekipmanları ve sağlık çalışanları bir sonraki dönemde çok daha büyük bir belirleyici olacak. Oy verenler bilimsel ve tıbbi araştırmalar için daha fazla kaynak ayrılmasını talep edecekler.
Bu durum hükümetlerin klasik bütçelerindeki savunma harcamalarının yönünün değişmesine neden olabilir. Tüm ekonomik yönetim sistemleri altüst edilebilir. Bu tüm devletler için zorlu bir süreç olacak fakat imkansız da değil. İran, Venezuela ve Kuzey Kore gibi ülkelerin sağlık hizmetlerinde büyük sorunlar göze çarpıyor. Fakat liderlerinin iktidarları güçlü ordularına bağlı. Bu noktada neyin doğru olduğunu düşünmekse çok zor değil.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eko14 Nisan 2020 02:04

    Bu arada kendini bilen hiç kimse bu ülkenin iktidarına da muhalefetine de küfür etmez, etmemeli. Küfürle nereye varılmışki. Bir bilginiz, bir fikriniz varsa yazarsınız. İğneleme, espri,kinaye tamam  ama küfür nedir Allahınızı severseniz...

  • eko14 Nisan 2020 01:59

    2- ortalama 200 milyon kazanması gerektiğini varsayalım ve 3 yılda bu hastanenin hiç hasta bulamadığını varsayalım. Ödenecek rakam 600 milyon... Kaldı ki en az olanında doluluk oranı %50 civarında. yani en kötü devlet 1 milyalık hastaneyi 300 milyonluk bir masrafla ( oda 3 ıla yayarak yapmış olur. Yani devlet 3 yılda bütçeden 900 milyon ayırarak vatandaşına 3 milyarlık hastane kazandırmış oluyor.Üstelik 80 yıldır bir türlü yeterli düzeye gelemeyen sağlık hizmetleri de çağdaş, insana yakışır bir hizmet düzeyine kavuşur. 

  • eko14 Nisan 2020 01:58

    1-hala şehir hastanelerine laf edenler var. Şehir hastanelerinin yap işlet devret modeliyle yapılması ile bütçeden yapılması arasında bir kere daha az parayla daha çok hastane yapmak mümkün oldu. Yatak sayısının artmadığı lafı tam bir yalan. İsterseniz rakamlara açıp bakın. Hasta garantisi konusuna gelince: 1 milyara yapılacak bir hastaneyi bir şirkete yaptırıyorsunuz. Şirket 10 yıl işletecek ve para kazanacak. Diyelim ki ilk 3 yıl tahmin edilenden az hasta geldi. Devlet bu kısmı sübvanse edecek. Varasayın ki 10 yılda firma 2 milyar kazanacak. 1 milyarı maaliyet 1 milyarı kar. Kaldı ki işletme gideriyle karı olsa olsa 500 milyon olur. 

  • Remzi.13 Nisan 2020 17:46

    Boyle asagilik.muhalefet.olursa.hic bir.sey.yapamayiz.istemezzuk.hastaligi.var..seref.yoksunu.kisiler bas..bas.bagiryordu.bosa hastane.yapiyorsunuz.diye.ne.oldu.demekki.lazimmis.boyle Ahmad.halkta.destek.veriyor.ne yapalim. .

  • çocuklarımız dahi borç ödeyecek13 Nisan 2020 19:07

    hastanelerin garantili gelir ortağı mısın

  • Sabir 13 Nisan 2020 18:23

    Sığır... şehir hastanelerinin bu devlete 18 yılda verdiği yara 63 milyar dolar ...hasta garantili bir şehir hastanesi acıliyor mevcut hastaneler kapatılıyor yatak sayısında artış olmuyor bilakis milleti şehir hastanesine gideceksin diye baskı yapıyor 3 yandaş firma ihaleleri alıyor uyanın artık...kimse şehir hastanesine karşı değil yapılacak tabiki ama mevcut hastaneleri niye kapatırsın onun açıklamasını. Yapppp

  • AKTROL E13 Nisan 2020 18:19

    hattini bil densiz, seviyesiz!  sen kim oluyorsun da milyonlarca insanın oyunu alan muhalefeti şerefsizlikle suçluyorsun?  muhalefet şehir hastanelerine ne zaman karşı oldu? araştırmadan utanmadan nerenden atıp tutuyorsun? muhalefet vatandaşın vergilerinden ve gırtlağından kesilerek hasta garantili neden bu hastanelerin yandaş müteahhitlere peşkeş çekildiğine itiraz ediyor, aynı şekilde köprü ve tünellerde öyle, geçtiğimiz şu zor günlerde insanlar işsiz güçsüz kalıp evlerine ekmek götüremezken, senin yandaş müteahitlere verilen garanti kapsamında milyarlar aktarılıyor, tek araç geçmediği halde, bunları neden sorgulamıyorsun ak mal? 

  • Yorum13 Nisan 2020 16:44

    En büyük bütçe artık sağlıkta olacak artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak bioteknoloji moleküler tıp ve genetik dünyanın 1 numaralı gündemi