E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSalgın geriliminde Çin'den soğuk mesaj---

Salgın geriliminde Çin'den soğuk mesaj

Salgın geriliminde Çin'den soğuk mesaj
09 Mayıs 2020 - 08:25 borsagundem.com

Çin’den ABD’nin korona virüs salgınıyla ilgili ithamlarına ‘nükleer cevap’ geldi. Çin Komünist Partisi’nin resmi yayın organı Global Times’taki yazıda “Çin’in nükleer savaş başlıklarını 1000’e yükseltmesi lazım” denildi

ABD ve Çin arasında yeni tip korona virüs salgınının yayılmasına ilişkin karşılıklı açıklamalar sertleşmeye devam ederken, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) İngilizce yayın yapan resmi yayın organı Global Times’ta Soğuk Savaş dönemini hatırlatacak bir yazı yayınlandı. Global Times’ın genel yayın yönetmeni Hu Xijin’in imzasıyla yayınlanan “Çin’in nükleer savaş başlıklarını 1000’e yükseltmesi lazım” başlıklı yazıda, Pekin’in Washington’un politikaları karşısında nükleer caydırıcılık stratejisine ağırlık vermesi gerektiği belirtildi. Yazının, ABD Başkanı Donald Trump’ın salgını Pearl Harbor ve 11 Eylül ile kıyaslayıp “saldırı” tanımlaması yapmasından hemen sonra yayınlanması dikkat çekti. Yazıda, nükleer başlıklarla ilgili tartışma için zaman olmadığı ve hızlı adımlar atılması gerektiği savunuluyor.


Geçen yıl, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. kuruluş yıldönümünde, ilk kez ülkenin sahip olduğu nükleer füze envanteri görücüye çıkarılmıştı.

BÜYÜK CEPHANELİĞE İHTİYAÇ VAR

Yazıda Hu Xijin, “Çin kısa zamanda sahip olduğu nükleer başlık sayısını 100’e yükseltmeli. En az 100 tane Dongfeng-41 kıtalararası balistik füze sistemine sahip olması lazım.” ifadelerini kullanarak ABD’ye gözdağı verdi. Yazar, Pekin’in nükleer silahlara ilk başvuran olmama konusuna bağlı olduğunu ancak, ABD’nin Çin’e yönelik stratejik ihtirasları ve hedeflerini engellemek için daha büyük bir nükleer cephaneliğe ihtiyacı olduğu savunuldu.

CAYDIRICI ARAÇ

“Nükleer savaş başlıklarını kullanışsız” sanmayın vurgusu yapılan yazıda, ABD’li elitlerin Çin’e karşı davranışlarını şekillendirmekte caydırıcı araç olarak her gün kullanıldığı değerlendirmesi yapıldı. Barışçıl birlikte yaşam için dilenilmeyeceğini, bunun ancak stratejik araçlarla hayata geçirileceğinin iddia edildiği yazıda, ABD’nin sadece güce dayalı artan irrasyonel politikaları karşısında bu yaklaşımın doğru olacağı belirtildi. Yazar, ülkenin elindeki nükleer silahları yeterli gören Çinli uzmanları da “Çocuklar gibi saf olmakla” itham etti.

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI09 Mayıs 2020 17:33

    Merak etmeyin bunlar asla savaşmazlar.dünya yı parsellemişler yalandan döğüşüyor giibi görünmektedirler.diğer devletleri kışkırtıp kandırıyorlar.

  • mustafa09 Mayıs 2020 16:11

    allah belanızı versin bu dünyaya kötülükten başka bir şey vermiyorsunuz...

  • Kendinize bakın 09 Mayıs 2020 12:26

    Ayetlere baktığınızda tanrı inancı olan Rumlarla, İranlı Mecusi Savaşı'nda İslam inancı Rumların kazanacağını müjde olarak vermiştir. İslam tanrılı dinlerden taraftır savaşlarda. Birileri Amerika'ya karşı çini destekliyor hem de Müslümanım diyerek. Sanıyor ki çin daha iyi. Emin olun imansız çin dünyanın en zalim toplumlarından biridir. İnsanlara hayvanlara davranış şekli zalimcedir. Amerikayı bile mumla ararsınız. Batılı toplumlara düşmansınız, acaba sizde aynı güç olsa neler yapardınız ? Şu ülkede kardeşinin hakkını çalan torpilciler, yolsuzlar, hile hurdacılar, yalancıların herhangi birini eleştirmeye hakkı var mı acaba ?

  • Asyikluh09 Mayıs 2020 10:51

    Rusya'da Amerika'dan daha fazla nükleer silah var ama bu ambargo yemesine engel olmuyor. ABD ve Avrupa tüm üretimini Çin'den çeker ve de ambargo uygularsa Çin'in işi zor. Aslında bu işimize gelir, Avrupalı bir kısım markalar Türkiye'de üretime geçer. Uzakdoğu'da çin dışı ülkelerde üretime devam edilir. Bu işten daima çin zararlı çıkacak