E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSalgın döneminde ‘küçük şirket’ avı---

Salgın döneminde ‘küçük şirket’ avı

Salgın döneminde ‘küçük şirket’ avı
30 Nisan 2020 - 12:32 borsagundem.com

Zeynep Aktaş Milliyet'teki köşesinde yazdı: Unutulmamalı ki açıldığı anda tavan yapan bu hisselerde satışa dönüldüğünde bu defa da taban taban gitmesi ve satışa dahi imkân vermemesi olasılık dahilinde.

Borsa 101 bin seviyelerinde hareket ederken BIST 100 şirketlerinin ortalama piyasa değeri/defter değeri oranı 1.01 seviyesinde bulunuyor. Ancak bazı hisselerin defter değeri altı katına çıktı. BIST Tüm-100 Endeksi’nde yer alan 255 hissenin 200 tanesi defter değerinin üzerinde işlem görüyor. Her gün yüzde 10’luk primle açılan bu hisseler belli hikayelerle yükseliyor. Ancak unutulmamalı ki açıldığı anda tavan yapan bu hisselerde satışa dönüldüğünde bu defa da taban taban gitmesi ve satışa dahi imkân vermemesi olasılık dahilinde. Benzer hikayelerin yaşandığı birçok hissede aynı mağduriyetlerin yaşanma ihtimali var.

Un, su prim yaptı

Son bir ayın en fazla değer kazanan BIST Tüm-100 hisselerine bakıldığında tanı kiti geliştiren şirketler ile un sektörünün öncü firmaları, su, bilişim şirketleri öne çıktı. Turizmin dip yaptığı, ekonomilerin durma noktasına geldiği ortamda kapasitenin üzerinde un tüketilmeyeceğine göre bu şirketlerin de defter değerlerinin kat kat üzerinde piyasa değerleri ile işlem görmeleri anlamlı değil.

Söz konusu hisselerin sermayelerinin düşük olması, farklı beklentilerin gündemde olması hisselerin hızlı değerlenmesine neden olabilmekte. Yüksek değer artışları günlük % 0.01’lik marjlarda dolaşan hisselere göre adrenalinlerinin yüksek olması yatırımcıların ilgisini çekiyor. Kısa sürede zengin olma isteği, aylarca beklenen hisseler yerine riski yüksek bu hisselere yönelime yol açıyor.

Bu işten Ömer Celep ‘Artı’ çıktı

Güçlü hisselere...

Borsa İstanbul, koronavirüs ile birlikte sert düşüşlerinden birini yaşadı. Ancak hisseler dolar bazında zaten iskontoluydu. Yurtdışı borsalardan daha az gerileme yaşandı. Borsa 30 şirketleri sert düşüş sonrası dipten hareketlendi fakat getiriler yüzde 15’lerle sınırlı. Hisselerde yüzde 30’a varan bir prim potansiyeli olmakla bilirlikte endeks 30 içerisinde defter değerinin dörtte biri fiyatına olan hisseler de bulunuyor. Borsa İstanbul’da önümüzdeki altı aylık sürede ciddi prim potansiyeli bulunuyor. Endeksin 100 binin üzerinde kalması halinde çıkış potansiyeli de sürecektir. 100 binin üzerindeki yönelim 106.000-110.000 ve 124.000 dirençlerine doğru hareketi beraberinde getirebilecektir.

Önder Tavukçuoğlu, Dardanel operasyonunda yakayı ele verdi

Sosyal medyadan hisse pazarlıyorlar

Bir haftadır 7 lira sınırında

Dolar kuru bir haftadır 7 lira sınırında bulunuyor. 7 lira psikolojik seviye halini aldı. Ancak zirvede momentum düştü. Kritik dirençler aşıldığında sert ataklar gelişebilmekte ancak sonrasında sert satışlar beraberinde gelmekte. Bu nedenle dolarda yeni alım değil, artık hangi seviyeden satılacağı düşüncesi ile fiyatlar takip edilmeli.

FED faizi sabit tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed), dünkü toplantısında politika faizini yüzde 0-0.25 aralığında sabit tuttu. Koronavirüsten ölenlerin sayısının Vietnam Savaşı’nda hayatını kaybedenleri geride bıraktığı ABD’de ekonomide normalleşme tartışmaları sürerken Fed piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmedi. Ancak Fed yakın gelecekte faizleri sıfıra yakın tutacağının sinyalini de verdi.

(ZEYNEP AKTAŞ - MİLLİYET)

Fiyatı ve momentumu artan 74 hisse

TCMB Başkanı Uysal: Swap görüşmelerimiz sürüyor

Borsa İstanbul, TCMB açıklamalarını fiyatlıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU30 Nisan 2020 19:30

    bu bayanın bir kaç yazıdır yorumları genelde tuttu.yıllarca pınarsu mesala ALLAH ın beleş suyunu satar hiç bir zaman kar açıklamaz 1 TL ler sürünür iken bir den nasıl 7 kat arttı.sanki su kıtlığı var.mesala un sektörü sanki adam takılı üretiyor tekel olmuş gibi bir den 5 kat arttı.ülkede gıda sorunu yok su sorunu yok sanki kıtlık varmış gibi şirket değerleri patladı.

  • ABC30 Nisan 2020 19:00

    Eyvay Zeynep Aktaş yine endeks hedef verdi korkmak lazım 135000 172000 hedeflerini daha unutmadık

  • Hisse 30 Nisan 2020 14:39

    Bu devirde uçamayan uçağın hisesini turizm olmayan türzm şirketlerinin hisesini mi yükseltmek amacınız olumsuz yazı yazarak tabikde yükselecek dediğin o hisseler

  • korona30 Nisan 2020 17:01

    yatırımdan ve piyasa yönetiminden anlamadığın belli... piyasa her zaman geleceği satın alır. şimdiki zamanı değil... havacılık 1 ay sonra açılacak insanlar erteledikleri veya sınırlama getirildiği için yapamadıkları gidemedikleri işleri yapmak için uçaklarda yer bulamayacak. uçaklar sadece yolcu bırakmak için 1-2 saat bekleme yapacak. böyle olunca tekrar talep yoğunluğu yaşanacak bu durumda şirket karına yansıyacak. bu kadar basmıyor mu

  • fafa30 Nisan 2020 15:15

    Uçak uçtuğunda da yetşemiyorsun.

  • He he 30 Nisan 2020 14:36

    Sen yurt dışı firmalara bak öyle konuş eşdeğer firmalara

  • Hüseyin30 Nisan 2020 14:07

    Küçük yatırımcı organize oldu eskisi gibi çırpamıyorsunuz zorunuza gitti saldırın

  • fafa30 Nisan 2020 15:16

    Gene de bir yolunu bulup soyuyorlar.Kaçışın yok dostum.

  • Aydın Eroğlu30 Nisan 2020 13:23

    Su dediğiniz PINSU  defter değerinin 6 kat fiyatla işlem görüyor.  Aynı grubun PNSUT 20 TL olan defter değerinin altında fiyatla işlem görüyor.   Borsa ortalaması olan 3 çarpanla işlem görse 60TL eder.  sonuç; PINSU oldukça pahalı, PNSUT ise çok ucuz.    Gıda şirketleri avantajlı. en uygunu da PNSÜT hissesidir.

  • Ardıç30 Nisan 2020 13:02

    2 ay öncesine kadar borsa daha 130 bin endeksi görmemişken hedef 180 bin diye atıp tutuyordunuz Zeynep Hanım. İnsanları kandırmayı bırakın artık.

  • fafa30 Nisan 2020 15:13

    Akıl plan yaparmış,kader gülermiş.Nereden bilsin Korona gelecek herkesi hizaya sokacak.