E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSalgın akbaba fonlarını coşturdu---

Salgın akbaba fonlarını coşturdu

Salgın akbaba fonlarını coşturdu
16 Nisan 2020 - 16:24 borsagundem.com

Küresel ekonomi virüs nedeniyle durma noktasına gelirken borçlarını ödeyemeyen şirketler akbaba fonları için fırsat kapısı oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün ekonomide yarattığı kriz nedeniyle borçlarını tahsil edemeyen şirketler akbaba fonu olarak da bilinen sorunlu borç fonlarını harekete geçirdi. Akbaba fonları piyasalardaki ödenemeyen borçları ciddi indirimlerle satın alarak piyasalardaki karmaşadan yararlanmaya hazırlanıyor. Ekonominin kapanma noktasına gelmesiyle bu tip fonların beslenebileceği bolca para birikti fakat rekabetin de şiddetli olması bekleniyor.

Sermaye yönetimi şirketi Astarte Capital’ın Emlak Varlıkları Birimi Yönetici Ortağı Stavros Siokos “Özellikle ulaşım, perakende ve otelcilik sektörlerinde an itibariyle sorunlu borç fonları için büyük fırsatlar oluştu” ifadelerinde bulunuyor. Siokos açıklamasına, “Altyapı fonları gibi risksiz olması gereken temel varlıklar bile risk altında, ki bu da hayatımız boyunca görmeyi hiç beklemediğimiz bir şey" sözlerini ekledi.

Sorunlu borç yatırımcıları ve konu üzerine uzmanlaşmış özel sermaye şirketleri, finansal zorluklar içerisindeki şirketlerden gelecekte süreçteki iyi getirileri için yüksek riskleri de tazmin ederek bu borç fonlarını satın alıyorlar. Bu yatırımlar şirketlerin mali durumunun düzelmesiyle borç fonlarının değer kazanması durumunda kâr elde etmeyi amaçlıyor.

Onlar için nakit sorun değil

Akbaba fonları için nakit sıkıntısı da görünmüyor. Araştırma şirketi Preqin’in sağladığı verilere göre geçen beş yıl içerisinde sorunlu borç fonları sorunlu şirketler üzerinden ürettiği 128 farklı stratejiyle dünya çapında 130,6 milyar dolar biriktirdi.

Preqin, 8 Nisan itibariyle piyasada toplam 34,8 milyar dolar toplamak isteyen 50 fon olduğunu söyledi. Wall Street Journal'in haberine göre, dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan Apollo Global Management, Nisan ayı başlarında yatırımcılara mart ayında kredi ve özel sermayeye 10 milyar dolar yatırım yaptığını ve fırsat bulmak için yeni bir araç yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi. Gazetenin konuya aşina kişilere dayandırdığı haberine göre General Atlantic borç yatırımcısı Tripp Smitt’le ortaklık yaparak korona virüs salgınından etkilenen şirketlere 5 milyar dolarlık fon sağlayacak.

Varlık yönetimi şirketi J.P. Morgan, Kuzey Amerika ve Avrupa’da özel ve kamu kredi piyasalarında kriz nedeniyle oluşan karmaşaya yatırım yapmak için 1 milyar doların biraz üzerinde para hazırlayarak Kasım ayında ilk özel durum fonunu açtı.

Şirketler borçlanarak savunmasız hale geldi

Sermaye şirketi Oaktree Capital'in Genel Müdürü Brendan Beer'e göre, temerrüt oranlarının 10 yıl gibi düşük seviyelerde kalmasıyla kolay ve ucuz kredi mümkün oldu ve şirketler borç üzerine borç aldı. Şimdiyse döngüsel temerrüt beklentilerinin öne çekilmesi bekleniyor.

Mart ayı sonunda kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa yüksek getirili kurumsal temerrüt oranlarının bulunduğu 2020 tahminlerinde tahvil öngörülerini %4 ila 5 ve kredi öngörülerini ise %4 olarak revize etti. Bu iki tahmin de önceki beklentiden %2,5 daha fazla. Tahvil ve kredi temerrüt faizlerinin 2021 yılında sırasıyla %8 ve %7'ye doğru daha da artmasını bekliyorlar.

Yatırım yönetimi şirketi Man GLC’nin Kredi Yatırımları Birimi Portföy Yöneticileri Patrick Kenney ve Santiago Pardo yayınladıkları son raporda bu fiyatlandırma hamlelerinin temerrüt oranlarında çok büyük ve savunmasız olma ihtimali çok yüksek küresel bir borç yığını anlamına gelebileceğini belirtiyor. Raporda bu durumun ABD dışarısına odaklanan sorunlu borç fonları için fırsat teşkil edeceği ifade ediliyor.

Akbaba fonları fırsatı gördü

Teknoloji şirketi InCloudCounsel’in Yöneticisi Katie May son iki hafta içerisinde sorunlu borç fırsatlarını izleyen müşteri sayısında ciddi bir artış olduğunu belirtiyor. May, “Talep hızındaki artış karşısında oldukça şaşırdık. Sorunlu borç yatırımcıları uzun boğa piyasasında sabırla bekliyor." dedi.
InCloudCounsel, yatırım yapmak için gerekli olan gizlilik anlaşmalarının müzakeresi gibi rutin yasal sözleşmeleri yürütmek için hukuk firmalarıyla iş birliği yapıyor ve şirketleri anlaşmalara erken bir aşamada dahil ediyor.

May, sorunlu borç yatırımcılarının, hükümetlerin virüsün yayılmasıyla mücadele çabalarında sosyal teması sınırlamak için dünya çapında kısıtlamalar getirmesi nedeniyle en çok etkilenen sektörlerdeki değerlemelerin tepetaklak olmasından yararlanmak için arandıklarını söyledi.

Katie May oldukça yüksek kaliteli varlıkların da mevcut olduğunu belirtiyor. InCloudCounsel yöneticisi kısa vadede krizden etkilenen aksi takdirde güçlü bilançolara sahip ve sağlıklı olarak nitelendirilebilen şirketlerin sorunlu borç yatırımcıları için oldukça cazip olduğunu ifade ediyor.

Yatırım bankası Stephens Europe’un Avrupa yapılanmasını ve özel durumlarını yöneten isim Shuan Holmes daha esnek yatırım yükümlülükleri olan stratejiler yürüten şirketlerin bu tip durumlarda sorunlu borç firmalarına daha fazla yönelebileceğini belirtti.

Holmes, yatırım bankasının hem sorunlu borçlardan hem de diğer fon yöneticilerinden konuyla ilgili çok fazla soru aldığını söyledi.

ABD'de 1 haftada 5 milyon işsiz

 

Morgan Stanley'nin net kârı düştü

 

Şimdi hisse toplama zamanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)