E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSahte vize şirketi tuzağı---

Sahte vize şirketi tuzağı

Sahte vize şirketi tuzağı
26 Mayıs 2019 - 11:20 borsagundem.com

Kanada’ya vize başvurusunda bulunmak isteyen mühendis Ceyda Akyol, sahte şirket tuzağına düştü.

İstanbul’da 33 yaşındaki mühendis Ceyda Akyol, Kanada’ya vize randevusu almak için aynı şirkette çalıştığı bir arkadaşıyla bu konu hakkında Whatsapp üzerinden mesajlaşıp ardından internet üzerinden araştırma yaptı. İnternette herhangi bir form doldurmayan Akyol’a, bir süre sonra “Evis Global” isimli bir şirketten vizeyle ilgili önce bir mail geldi, sonra ise Akyol telefonla arandı. Telefondaki kişi şirketten aradığını belirterek vize randevu ücreti olarak 565 TL istedi. Bu kişilere güvenen Akyol, parayı hesaba gönderdi. Ancak randevu için aranmayan Akyol, Kanada Konsolosluğu’nun resmi internet sitesinde vize işlemleri için başka bir şirketle çalıştığını gördü. Akyol, bu şirketi aradığında ise dolandırıldığını anladı. Çağlayan’daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelen Akyol, kendisini dolandıran kişilerin tespit edilerek haklarında dava açılması için suç duyurusunda bulundu.

ÇOK PROFESYONELLER

Milliyet’ten Elif Altun'a konuşan Akyol, başına gelenleri şöyle anlattı: 

“Çok profesyonelce hazırlanmıştı. Bir süre sonra da 0850’li bir numaradan arandım. Karşımdaki kişi, bu maili referans göstererek, ‘Danışmanınız olarak size yardımcı olmak için ben atandım. Ama önce vize ücretini yatırmanız gerekiyor. Çünkü konsolosluk Salı günü müsait, hemen randevu oluşturalım’ dedi. Ben de güvenerek parayı söylediği hesaba yatırdım. Ama kimse beni aramayınca şüphelenip Kanada Konsolosluğu’nun sitesine baktım ve başka bir şirketle çalıştıklarını gördüm. Onlarla konuştuğumda ise dolandırıldığımı anladım. Beni arayan diğer şirketi aradım ama kapı duvar. E-mail adresinin son kısmına baktığımızda aynı domain kullanıp farklı şirketleri oluşturduklarını gördüm. Daha önce Ankara’da başka bir şirket kurulmuş, bu domain de şimdi Evis Global olmuş, yarın başka bir şey olacak muhtemelen. Whatsapp iki hafta önce bir güncelleme gönderdi. Güvenlik açığını kapatmak için olduğu belirtilmişti. Biz bu en son olan güncellemeyi yapmadığımız için cep telefonumuza ve maillerimize sızmış olduklarını düşünüyoruz. Yani aklımıza başka bir şey gelmiyor.”

"BİLGİLERİ SATAN KÖSTEBEKLER VAR"

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, vize dolandırıcılığı ile kendilerine çok sayıda başvuru geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bankalara, telekomünikasyon ve internet hizmeti sunan firmalara sızan köstebekler var. Bu köstebekler görülüyor ki, anlaşmalı vize kuruluşlarına da sızmayı başarmışlar. Mesela ellerinde 20 bin kişinin adres, telefon ve e-mail bilgileri olan kişiler, bilgileri sahte vize kuruluşuna 5 bin TL karşılığında satıyor. Bu sahtekârlar 20 bin kişiden en az yüzde birini 500 TL dolandırsa, bu 100 bin TL gibi bir para ediyor.

Ayrıca sahtekarlar Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralarda 10 bin liralık ilanlar yayınlayarak kurban sayısını 2-3’e katlıyor. Arama motorlarında en üstte çıkmak için para ödüyorlar. Vize ihtiyacı olan kişiler, lütfen arama motorlarında en üstte çıkan ilanlara kanmayın. İlgili konsoloslukların resmi sitesine girip kontrol edin. Ayrıca resmi vize kurumları ilan vermediği gibi, vatandaştan da peşin para istemiyorlar. Devletin yetkili mercileri de yasal düzenleme ile bu ilanları yayınlayan kuruluşlara yaptırım uygulamalıdır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil26 Mayıs 2019 15:03

    Cep telefonuna veya mail adresine sızmak '' Tutarlı bir açıklama değil. Zira bilgileri almak zor değil.Cep telf no ve mail adresleri zaten kişilerin tedavüldeki bilgilerinde var. Önemli olan internetten para gönderilen kişi veya kuruma gönderi sırasında ONAY faslı geldiğinde tuşlamayıp Bilgileri çıkan kurum veya kişiyi araştırmak. En sağlamı bu bence