E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın SGK primi kesilsin---

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın SGK primi kesilsin

Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanın SGK primi kesilsin
24 Eylül 2020 - 09:28 borsagundem.com

TBMM Sağlık Komisyonu üyeleri ile meslek temsilcilerinden saldırganlara karşı çarpıcı öneriler geldi.

Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik saldırının yankıları sürüyor. Gözaltına alınan 5 saldırgandan 2’si tutuklandı. Sağlık çalışanlarına karşı şiddet suçunun cezasının artırılmasına ilişkin düzenleme geçen Nisan'da Meclis’te yasalaştı. Ancak yasaya rağmen, pandemi döneminde fedakarca çalışan sağlık çalışanalarına yönelik saldırıların yaşanması “Yasa caydırıcı olmadı mı?” sorusunu beraberinde getirdi. Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda kararlılığını göstermesi gerektiğini vurgulayan Aile Hekimleri Derneği Federasyonu (AHEF) Başkanı Özlem Sezen şiddeti önlemeye yönelik caydırıcı ceza getirilmesini önerdi.

"CEZASI AĞIR OLMALI"

Milliyet gazetesinden Aykut Yılmaz'ın haberinde görüşlerine yer verilen Özlem Sezen, şiddet uygulayan kişilerin kesinlikle tutuksuz yargılanmaması gerektiğine dikkat çekerek, şunları dedi:

“Şiddet olaylarının anında cezalandırılması ve bunun da topluma gösterilmesi lazım. Bir kaç gün önce Gaziantep’te 100 kişi acili bastı. Bunların çok ağır cezalandırıldığı gösterilmeliydi. İnsanlar bir kez ceza almayacaklarını gördüklerinde daha fazlasını yapıyor. Nasıl hakime, savcıya, polise hakarette bulunamaz, el kaldırmazsanız, doktora da aynı şekilde olması lazım. Hasta ve hasta yakını olmak hafifletici bir sebep olmamalı. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların acil durumlar dışında sigortası ödenmeyebilir. Ya da ödeyeceği sigorta primleri miktarı artırılabilir. Bir mali caydırıcılık olabilir.”

"SIFIR TOLERANS"

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut da Keçiören’deki olayın kendilerini son derece üzdüğünü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın çok net bir tavır koyduğunu söyledi. Durgut, “Biz sağlıkta şiddete sıfır tolerans gösteriyoruz. Ama bu pandemi sürecinde de, ilerleyen süreçlerde de, sağlık çalışanlarının tam güvenliğinin sağlanması için daha neler yapılabilir? Süreç için daha caydırıcı neler olabilir? Tabiki bunun üzerinde sürekli çalışmak, kafa yormak, ne tür kararlar alınması gerekiyorsa bunların üzerinde çalışmak bizim, siyasetin görevi” dedi.

"YAPANIN YANINA KAR KALIYOR"

TBMM Sağlık Komisyonu üyesi CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlıkta şiddetin yasal mevzuatın dışına çıkmış bir hale geldiğini vurguladı. Türkiye’de bir toplumsal algı yaratıldığını vurgulayan Bulut, sağlık çalışanlarının itibarsızlaştırıldığını söyledi.

Bulut, “Özellikle siyasetçi bunu yaptığı anda toplum bunun çok daha fenasını yerine getirir hale geliyor. Burada siyasetçilerin, sağlıkçılarla ilgili kullandığı dil önemli. O yüzden bu şiddet olaylarını sadece yasal mevzuat eksikliğiyle ifade etmek eksik olur. Özellikle siyasetçilerin kullandığı dil, toplumda başka bir algı yaratıyor. Sağlık çalışnalarının değerinin siyasetçiler tarafından söylenmesi gerekiyor. Siyasetin iç malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor. Yasal mevzuatın da tamamen yerine getirilmesi gerekiyor. Onda da sıkıntılar var. Saldırı oluyor. Öğleden sonraki haber bülteninde bırakıldığına dair bilgi geliyor. Yapanın yanında kalıyor” dedi.

"DAİRE BAŞKANLIĞI KURULMALI"

MHP Gaziantep Milletvekili ve komisyon üyesi Ali Muhittin Taşdoğan, son çıkan yasanın caydırıcılığının olduğunu, cezaların artırıldığını, ancak bir takım tedbirlerin daha alınması gerektiğini söyledi. Taşdoğan, Sağlıkta Şiddeti Önleme Daire Başkanlığı kurulması gerektiğini belirterek, “Şiddet oluşmadan önlemenin yollarını, profesyonel ekipler tarafından tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Örnek verecek olursak; sosyal medyada olsun, dizilerde, reklam kuşaklarında, TV’lerde bir şekilde sağlıkta şiddeti çağrıştıran yazılar mesajlar, görüntüler engellenmeli. Tam tersine şiddeti önleyici mesajlar, görüntüler eklenmeli. Mesela acil servislerde aşırı kalabalık var. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılmalı” önerisinde bulundu.

"O UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN"

TBMM Sağlık Komisyonu üyesi İyi Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, nisanda çıkan düzenlemede “hükmün açıklanamasının geri bırakılması”nın bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Diyelim ki 1 yıl hapis cezası verdiniz. Karar açıklamasını 1 yıl geriye bırakıyorsunuz. Bir yıl sonra vatandaşla görüşüyorlar. Eğer vatandaşın bu sürede bir suçu olmadıysa o suçtan yatıp çıkıyor gözüküyor. Ben bu olmasın diye çok konuştum. Çok itiraz ettim. Hiç olmazsa kararın açıklanmasının geriye bırakılması olmasaydı, bir kişi bir suçtan ceza yeseydi ve bu ceza yerine getirilseydi daha farklı olurdu. Vatandaş bunun farkında. O yasa pek işe yarar bir yasa olmadı. Bir ceza var ama infaz edilmedikten sonra ceza olmaktan çıkıyor. Dolayısıyla sağlıkta çok büyük bir hukuki boşluk var. Caydırıcılığı yok. Kararın verilmesinin geriye atılması bu cezaları etkisiz hale getiriyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi24 Eylül 2020 12:51

    Eşleri çalışmayan işçi ve memurlar da , eşleri için emeklilik primi ödemeli. Vefat halinde ev kadını eş , ödenenden çok fazla emekli maaşı alıyor. Bunu haklı görmüyorum. Sosyal Devlet ama bunun da taşınabilir tarafı olmalı

  • Mucise Reis ;)24 Eylül 2020 14:49

    Millet vekilleri için özel kanun yapılması lazım. Çünku millet vekillerine çıkan yasadan, memurlar otomatıkman yararlanıyor. o bakımdan memur yasaklanırsa, vekiller kendilerini yasaklamayacğaından dolayı anayasa mahkemesine memursendikaları gider ve vekilleri örnek gösterip haklarını alır. Sen işçis endikaları ile hakkını arttırmay açalış. Hak edenin hakkını kendin gibi yapacana... Oy verirken koşul sun. koşulunu yapacak kişiye oy ver. İngilterede öyle oluyor. kimse siyasetçinin peşinden koşmaz. Türkiyede herkes birinin peşinden kuşuyor.

  • Nedim24 Eylül 2020 12:11

    Maalesef  eğitim sisteminin maddesel materyalist bakış açısı çok güdük kafalı zengine ve ünlüye hatta tehditkar tipleri pas geçen  bu makamları asla hak etmeyen  içi boş hakim ve savcı tiplerini ortaya çıkardı.  Öyle ki darpçı, gaspçı zorba  ...çleri  serbest bırakıp medya da tepki görmeden tekrar tutuklamayan  sorumsuz adalet dağıtmaktan aciz cübbesinin içinde ezildiği belli olan tipler haline gelmişler.  

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 10:54

    Sağlık çalışanlarının diğer insanlardan farkı yoktur. Bir mühendisten, öğretmenden, sanatçıdan en ufak bir üstünlüğü bulunmamaktadır. Eğer sağlık çalışanlarına bu kadar ayrıcalık verirseniz yarın başınıza şey ederler. Hasta ve doktor arasına girilmez. Hasta memnun kalmışsa sever, memnun kalmamışsa okşar.

  • Bir yorum24 Eylül 2020 12:00

    Sen de okşanmayı çoktan hat ettin  ama bulamadıklarından bu fiil gerçekleşmiyor!  Neyse sen de kendi kendini okşayan bir manyaksın zaten.

  • Kaçkar KAPLANI24 Eylül 2020 11:10

    Oki bki her şeye yorum yapmak zorunda mısın? İnşallah doktor doktor diye.....

  • AkTorol Ahmet Ötzbir24 Eylül 2020 10:34

    CHP genel başkanının sokak ortasında yumruklandığı, ve yargının işlem yapmasının frenlendiği bir ülkede, KİM ŞİDDET UYGULAMASIN ? NASIL OLSA CEZASI YOK TV LERDE 1 AY İZLEDİK DURDUK.  siyasiler herşeylere burnunu fazla sokuyor. Olayın özeti bu, vatandaş sağlıkçılarla sorunda yaşıyor canım, yeri geliyor sağlıkçı işini yapmıyor, görevini yapmıyor, vatandaş bu durumda anında istediği hastanede başhekım yada ilgili sağlık birimine bildirip çöze bilmeli. ama bazen öyle tip insanlar yer alanda varkı işinizi yokuş yapıyor, ağzında sakız çiğner gibi ukala konuşuyor... sağlık alanında emniyet alanında iç denetim mekanızması iyileşirse sorunlar kökten çözumlenır.  Ülkemizde bir alanda memura zırh verdiğinde, o zırhı kişisel menfaatıne çevirmesi öeşhurdur. oto denetım sistemi lazım

  • Vb24 Eylül 2020 10:33

    Türk Ceza Kanununu uygulama/uygulayama sonra abuk sabuk öneriler, hakimler kariyer peşinde, barolar terörist sevici ve paragöz avukatlar....

  • İtri24 Eylül 2020 10:23

    Bir insan bir insana saldırınca ne ceza alıyorsa, doktora saldırınca aynı cezayı almalı. ülke öyle bir yer ki, adama saldırınca ceza vermiyor mahkemeler

  • bir dost24 Eylül 2020 10:12

    hükmün açıklanmasının geriye bırakılması bütün suçlar için kaldırılmalı, gerekirse yeni hapishaneler açılmalı ... cezalar caydırıcı , ağır olmalı ve uygulandığının medyada gösterilmesi gerekiyor...şiddet uygulayanın sgk’sı kesilsin ....

  • Kadir gulunay24 Eylül 2020 09:51

    Sağlık çalışanların iyice ilah yapmak sorunu cozmez saglik calisanlarinin vatandasa yaptigi aşağılamanın sucu yok vatandasi iyiden iyiye cahil cuhala gormeleri sucu yok yanlış tedavinin sucu yok hastaya bakmamasinin sucu yok vatandasa soruldunmu niye çıldırdın hepsi sütten çıkmış ak kaşık

  • Pase24 Eylül 2020 17:24

    Kadir hakkını mahkemede alan hasta çok. Kavga dövüş herseyi çözmeli diyorsan aşiretler kafanı gözünü yarsın ne diyelim

  • Murat konca24 Eylül 2020 10:28

    Agizana sağlık kadir

  • bir dost24 Eylül 2020 10:10

    ne demek yani , sağlık çalışanlarının müdahalesini beğenmiyorsan şikayet edersin , şiddet nedir yaa ... bu nasıl saçma sapan yorum ...