E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSabancı Holding'den ekonomi için uyarı!---

Sabancı Holding'den ekonomi için uyarı!

Sabancı Holding'den ekonomi için uyarı!
09 Ocak 2014 - 07:43 borsagundem.com

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye ekonomisi ve piyasalar hakkında konuştu

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler var" dedi.

Basın mensupları ile düzenlenen toplantı ile bir araya gelen Dinçer, Türkiye ekonomisi, perakende sektörü ve grup şirketlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde gelişmekte olan ülkelerde yavaşlama trendi görüldüğünü anımsatan Dinçer, bu yıl küresel ekonomide 3,6 oranında büyüme beklediklerini söyledi.

Dinçer, bu yıl dünya ekonomisinde Amerika'nın büyümede başı çekeceğine işaret ederek, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğini belirtti.

Türkiye ekonomisine ilişkin 2013 yılının Ekim ve Kasım aylarında belirledikleri şirket tahminlerinin yüzde 3,5 olduğunu belirten Dinçer, "Normal şartlar altında 2014'te Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini düşünüyorduk. Bu son olan bitenlerle, kur ve faizlerdeki hareketlilik dolayısıyla büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde riskler vardır. Bizim enflasyon beklentimiz yüzde 7,5 ve bunda da yukarı yönde risk görüyoruz" diye konuştu.

Perakende sektörünün Türkiye'de ciddi bir büyüme potansiyeli vadettiğini dile getiren Dinçer, "Tüm perakende sektörü bugün 280 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun içinde gıda ve gıda dışı var. Türkiye'nin demografik özellikleri çok kuvvetli. Genç ve hızlı büyüyen bir nüfusu var. Perakende için gelecek vadeden bir ülke" değerlendirmesini yaptı.

Perakende sektöründe önümüzdeki 10 yıla ilişkin beklentilerini aktaran Dinçer, "Gıda perakendeciliği daha istikrarlı büyür. Ortalama 6-7 büyümeyle önümüzdeki 10 yılda gıda perakende sektörünün iki katına çıkacağını öngörüyoruz. Tabi kendi içinde ciddi bir konsolidasyon olacaktır. Elektronik perakendeciliğinde de 3 kat bir büyüme öngörüyoruz. Bugün 20 milyar lira konuşulan pazar o günlerde 58 milyar lira olacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de perakende sektöründeki konsolidasyona dikkati çeken Dinçer, elektronik perakendeciliğinde yabancıların pek çok dezavantaja sahip olduğunu kaydetti.

- "Bu sektörde (perakende elektronik) Teknosa dışında doğru dürüst kar eden yok"

Grup şirketlerinden Teknosa'nın 2000 yılında 5 mağazayla sektöre girdiğini anımsatan Dinçer, "Çalışan sayımız bugün itibariyle 4 bin 500'dür. Teknosa'yı rakiplerden ayıran, bir kere açık ara lideriz ve yıllardır lideriz. Türkiye'nin açık ara marka bilinirliği en yüksek şirketiyiz. Türkiye'nin 77 ilinde varız. 4 tane ile de gireceğiz. Oralarda da doğru yerleri arıyoruz, bulacağız. Bizim rakiplerden farklı yanımız çoklu mağaza formatımız var. 100 metrekare mağazamız da var, 6 bin metrekare de var. Şirketin nakit pozisyonu son derece kuvvetli. Herhangi bir borcumuz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Dinçer, şirket çalışanlarının işe başlamadan önce 21 günlüğüne Teknosa Akademi'de eğitim aldığını aktararak, bu akademiden bugüne kadar 10 bin mezun verildiğini söyledi.

Bir soru üzerine piyasada daha rasyonel davranan oyuncuların var olmasından yana olduklarını aktaran Dinçer, "Bu sektörde Teknosa dışında doğru dürüst kar eden yok. Bu sektörde bizim dışımızdakiler son 6-7 yılda 600- 700 milyon lira zarar etmiştir. Hiç şüpheniz olmasın. Tabi böyle olunca rasyonel bir fiyatlama olmuyor. Sizin de tabi performansınızı olumsuz etkiliyor. Biz iş hayatında rekabet ederken karşımızda hep rasyonel hareket eden bir rakip isteriz. Bu sektörde tabi piyasaya yeni girmek, pazar payı kazanmak için bazı rasyonel olmayan davranışlar da oldu geçtiğimiz 7 yılda, buna şüphe yok" diye konuştu.

- "(Kredi kartlarına taksit sınırlaması) 'Taksitle cep telefonu satamazsınız' anlamı çıkıp çıkmadığı net değil"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı taksitlerine sınırlandırma getiren uygulanmasına ilişkin bir soru üzerine Dinçer, "Telekom harcamalarının ne olduğu hakkında bir tereddüt var. Bir netlik yok. Biz BDDK'dan önce bunu tabi bankalara sorduk. Bizim için geçerli olan doğal olarak Telekom operatörlerinin bayilerinde de veya kendi mağazalarında da geçerli olacak" değerlendirmesini yaptı.

Dinçer, uygulamaya ilişkin, "Çıkartılan kısıtlamanın cep telefonu satışlarını kapsayıp kapsamadığı, en azından 9'a kadar kapsadığı kesin de, 'taksitle cep telefonu satamazsınız' anlamı çıkıp çıkmadığı net değil. Ama bu sonuç çıktığı takdirde, eğer böyleyse bizim cep telefonu satamadığımız gibi, Telekom operatörlerinin de satamaması gerekir. Burada bir tereddüt yok" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)