E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıS. Arabistan ve Rusya petrol üretim kısıntısı konusunda anlaştı---

S. Arabistan ve Rusya petrol üretim kısıntısı konusunda anlaştı

S. Arabistan ve Rusya petrol üretim kısıntısı konusunda anlaştı
09 Nisan 2020 - 18:16 borsagundem.com

Reuters'in haberine göre, Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretiminin kısılması konusunda anlaşmaya vardı

Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretiminin kısılması konusunda anlaşmaya vardı.

OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun belgelerine dayandırdığı habere göre anlaşma, üretimin Mayıs ve Haziran aylarında günde 10 milyon varil düzeyinde kısılması ve daha sonraki süreçte de kesintilerin kademeli olarak devam ettirilmesini öngörüyor.

OPEC+ kaynakları, aralarında ABD’nin olduğu diğer ülkelerden de 5 milyon varil ilave kesinti beklendiğini söyledi ancak gruptan yapılan açıklamada böyle bir koşula yer verilmedi.

Korona virüsü salgını yüzünden rekor düşüşler yaşayan petrol fiyatlarını desteklemeye ve yakın tarihin en ciddi petrol krizlerinden biriyle mücadeleye yardımcı olmayı amaçlayan anlaşmaya göre, ilk safhada tüm üyeler petrol üretimlerini yüzde 23 oranında azaltacak. Suudi Arabistan ve Rusya günde 2,5 milyon varil, Irak da bir milyon varil kesinti yapacak. Kesintiler Temmuz-Aralık ayları arasındaki dönemde günde 8 milyon varile, 2021 yılının Ocak ayıyla 2022 yılının Nisan arasındaki dönemde de 6 milyon varile indirilecek.

ABD ve diğer üretici ülkelerin de bu çabaya katılmalarını beklediklerini kaydeden OPEC+ grubu, piyasanın durumunu değerlendirmek üzere 10 Haziran’da yeni bir telekonferans düzenleyeceklerini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre ABD yönetimi, OPEC+ ülkelerinin petrol üretiminde kesintiye gitme konusunda prensip anlaşmasına vardığı haberlerinden memnuniyetini bildirdi.

Başkan Donald Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, ‘’Bu taahhütler, tüm büyük petrol üreticisi ülkelerin Corona virüsü salgınının yarattığı piyasa koşullarına düzenli bir şekilde karşılık verecekleri yönünde önemli bir işaret ortaya koyuyor’’ dedi.

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde G-20 ülkelerinin enerji bakanları da Cuma günü telekonferans yoluyla toplantı düzenleyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zırt 10 Nisan 2020 01:53

    There is the palace where is the zurna says zırt...denilen yere geldik özetlersek. Abd dediki keisn lan üretimi...kestiler! Suan talep yok kadar az...ama ilerleyen dönemler sıkıntı. Yoksa abd ureticiler biter ... bu araplar hala suriye libyada dayılık yapiyorlar...teknoloji uretim fikir sifir...adamlar istese 100tane stanford berkley harward gibi uniberersite kurabilirler prof da ayarlsrlar... ama bakiyoruusn adamalr bilimden zerre kadar hazetmiyor...Islam cigrafyasina Allah neden bela verdi dusunmek lazim . Demekki hakkini veremediklerinin bedelini oduyor olabilirler.

  • Önce vatan09 Nisan 2020 21:02

    Bir takım bilgiçler, Uyurgezerler, aklını başkalarının algısına teslim edenler vede üç beş kuruş bahşiş için, günlerdir ucuz petrolün fenalıklarını, kötülüklerini, pahalı petrolün faziletlerini Anlata anlata komalık oldular, millet te hayretle/şaşkınlıkla onları dinlermiş gibi yaptı. Düşünmeyen, ekran güllerinin ağzına bakıp,üç beş kelime araklayan bağzıları da inandılar onlara. Pahalı petrolü savunanları dinleyince sanırsın,Türkiye ekonomisini petrol sırtlamış, ülkede binlerce petrol kuyusu varmış ta,ondan yırtınıyorlar sanırsın. Oysa alayı suudlara,ruslara vede abd'ye bedava ırgatlık yaptılar, onların azadsız kölesiymiş gibi davrandılar. Hele bir mümtaz şahsiyet(!) var,uluslararası enerji ajansı başkanıymış, Heryerini yırttı petrol acilen yükselmeli diye. Oysa ucuz petrol birkaç bir yıl gibi sürseydi onlar darbe alacak, Türkiye rahatlayacaktı. Şimdi birkaç ekran okulu mezunu bilgiç bu yorumuma da yazacaklar ucuz petrolün sakıncalarını, pahalı petrolün faziletlerini.

  • Oktay ak09 Nisan 2020 21:46

    Ucuz petrol güzel de,ithalata dayalı üretim yaptığımız için işler durağanlaşınca sistemi çeviremiyorsun.sadece içerde tüketme ile olmuyor.tasarrufun yok, ayrıca cari açık var,borçlanarak çevirebiliyorsun ,yani demem o ki dükkân zarar ediyor niye diyeceksin hovardaca devlet dahil harcıyoruz.

  • ekonomist/stratejist09 Nisan 2020 21:21

    Ekonomiden gerçekten anlayan bir elin parmağını geçmez. Günlük 20 milyon varilin kesilmesi 3 ay sonra üretime başlayınca nelere sebep olacağını anlamayacak kadar zır cahiller var..Zır cahiller sadece bugünü düşünüyor. Bu günler birkaç ay sonra bitecek petrol fiyatlarının yükselmesi nelere sebebiyet verecek en başta enflasyon ve dolar artması ile maliyetlerin artması bu da işsizlik artışını doğurur.

  • Cemo09 Nisan 2020 20:55

    Üretim ve iş yoksa petrol yerinde saymazmı amaç ne

  • Ali09 Nisan 2020 20:26

    2 AY önce depoyu fulledim... % 90 depoda duruyor... İstediği kadar anlaşsın...Avrupa... ABD...virüs derdinde kim petrol kullanacak...

  • Deli Dumrul10 Nisan 2020 00:25

    1 depoyla nereye kadar gitcen hadi gittin neyle geri dönecen demezler mi adama😅

  • ,,,09 Nisan 2020 21:09

    Aman ne böyyük iş yapmışsın, var git evine mutlu mesut yat uyu.

  • mustafa09 Nisan 2020 18:31

    kıssalar ne olacak alan yokki.Ayda 1000 liralık alırdım şimdi 50 tl alıyorum artık iş güç yok.15 marttaki 50 tl lik duruyor bile bitmedi.Eskinin %5 i kullandığım tüm dünya benim gibiyse daha çok kısmaları lazım

  • mustafa10 Nisan 2020 01:03

    anlaştılar fakatham petrol yine düşüşte

  • ekonomist/stratejist09 Nisan 2020 19:16

    Çok değil en az 1 ay içerisinde dünyanın en çok üreten ülkesi Çin petrol talebini artıracak çünkü dünyanın en çok petrol talebinde bulunan ülkesidir.

  • PETKM09 Nisan 2020 18:27

    ERMENİ PETKM YÖNETİCİLERİ MİLLETİ AZERİYİZ DİYE KANDIRIYORMUŞ.BULAŞMAMAK LAZIM PETKİME.

  • Morning09 Nisan 2020 21:39

    Good morning sirrr

  • ekonomist/stratejist09 Nisan 2020 18:27

    Günlük 20 milyon varil kesmek petrol fiyatlarını uçurur yeni bir enflasyon ile doların uçması demek. Eğer ki IMF ile swap anlaşması yoluyla borç alırsak doların ateşini iyice söndürür. Yoksa üretim maliyeti artışından dolayi yeni bir işsizlik dalgası gelir.

  • ekonomist/stratejist09 Nisan 2020 21:06

    Vatandaş nickli kardeşim yavaş yavaş yaşıyoruz zaten..Küresel raporları okumanı tavsiye ederim.

  • Vb09 Nisan 2020 20:05

    IMF'e başvurmak için 21 gün kaldı senin hesabına göre , ama başvuruları kaçırmayalım kpss gibi olmasın

  • Vatandaş 09 Nisan 2020 19:47

    Sizin ekonomik çöküş senaryolarına ne oldu? Bu aralar bahsetmiyorsunuz

  • Aydin Dogan09 Nisan 2020 18:21

    Cok gec kaldilar