E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemS-400'ler Azerbaycan veya Katar'a konuşlandırılabilir---

S-400'ler Azerbaycan veya Katar'a konuşlandırılabilir

S-400'ler Azerbaycan veya Katar'a konuşlandırılabilir
18 Nisan 2019 - 12:07 borsagundem.com

Rus askeri uzman Andrey Koşkin Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini Azerbaycan ya da Katar topraklarına konuşlandırabileceğini değerlendirdi.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerini Azerbaycan ya da Katar topraklarına konuşlandırabileceği konusunda değerlendirme yapan Rus askeri uzman Andrey Koşkin, bu adımı geçici teknik bir önlem olarak nitelendirdi.

Türk basınında yer alan haberlere göre S-400 füze savunma sistemlerinin teslimatının tamamlanması, alındıktan sonra ise Azerbaycan veya Katar'da tutulması seçeneği masada.

Rusya Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Andrey Koşkin, Sputnik'e verdiği demeçte Rus füze savunma sistemlerinin Azerbaycan ya da Katar topraklarına konuşlandırılmasının olası, fakat geçici bir önlem olduğunu söyledi.

Koşkin, "Bugün Triumf füze savunma sistemleri etrafında karmaşık bir durum söz konusu, hem ABD, hem Brüksel, hem de NATO durumu ağırlaştırdı. Rusya ile olan kontratı sonuna kadar uygulamaya çalışan Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak yaptıklarından kızmış durumdalar. Füze bataryalarının erken teslim edilmesini isteyen Ankara, teslim süreleri optimize ediyor. Ancak bunun yanı sıra, Türkiye'yi S-400'leri kendi müttefiklerinin topraklarına konuşlandırmaya zorlayan görülmeyen birçok sorun var, böylece Türkiye, her taraftan gelen talepleri stabilize etmeyi amaçlıyor. Bu, NATO'daki ihtilafı çözmek için bataryaların müttefik ülkelere konuşlandırılması, daha sonra da ilk düşünüldüğü şekilde kurulması gerektiği teknik bir ara durum" diye konuştu.

ABD'nin S-400'lerin kurulması ile ilgili endişelerinin, Türkiye'yi kararından vazgeçirmek için Washington tarafından yaratılan suni sorunlar olduğunu ifade eden Koşkin, şöyle konuştu:

"Aslında şu anda S-400'ler Suriye'de konuşlanmış durumda, oraya yakın olan İsrail'deyse F-35'ler uçuyor, dolayısıyla bugün öne çıkarılan tüm endişeler, gerçekte var olmayıp ABD tarafından suni olarak uydurulmuş sorunlardır. Bu uydurma sorunlar, Türkiye'nin ortak F-35 üretiminde yer almasından ve Türkiye'yi suçunu hisseder hale getirilmesi için uğraşılıyor olmasından kaynaklanıyor. Buradan yola çıkılarak S-400'lerin kullanılması halinde F-35'lerin sırrının açığa çıkacağı iddia edilerek sorunlar körükleniyor. Bugün ABD son derece rahatsız, onlar Türkiye'nin herkesten özür dilemesini ister, fakat Ankara bağımsız bir politika güdüyor ve ne Amerika, ne de farklı herhangi bir ülke Türkiye'nin böyle bir şey yaptığını göremez."

Bir takım revizyonların yapılabileceğini fakat durumun prensip olarak değişmeyeceğini vurgulayan Koşkin, ABD'nin endişelerinin askeri-teknik nedenlere dayandığını belirtti:

"Hiçbir değişiklik, güvenilir Rus S-400 sistemlerinin Türkiye'nin semalarını koruyacağı gerçeğini etkileyemeyecek ve bugün ABD'yi endişeye sürükleyen şey bu. Burada daha çok askeri-teknik özellikte bir endişe söz konusu, bu nedenle de şu anda silah pazarı için mücadele veriliyor, askeri, siyasi ve finansal alanlarda yeni odakların oluştuğu koşullarda üstünlüğü korumaya yönelik çaba sarf ediliyor. Bu koşullarda ABD, uğradığı itibar kaybını telafi etmeye çalışarak, Türkiye'ye baskı yapıyor."

ABD'nin Türkiye'ye yönelik tutarlı bir dış politika vektörü oluşturulmadığını kaydeden Rus uzman Koşkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye'nin NATO üyeliğinden çıkarılması gerektiğini savunurken aynı zamanda Donald Trump, ABD Başkanı olarak durumu biraz yumuşatıyor ve Türkiye ile ilişkilerde yapılan hatalar için daha çok Beyaz Saray'ın ve Barack Obama idaresinin sorumlu tutulması gerektiğini söylüyor. Şöyle ya da böyle, Türkiye'ye yönelik katı bir vektör izlenmiyor ve bu durum, Ankara'ya tereddüt etmeden S-400'leri geçici olarak müttefik ülkelerin topraklarına konuşlandırma gibi bağımsız kararlar alma olanağı sağlıyor." (Tatiana Şuvalova, Sputnik)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Karadayı22 Nisan 2019 14:32

    Anlaşıldı s400ler Türkiyeye kurulmayacak. bir bağımsızlık girişiminin sonuna gelmiş bulunduk.

  • reis19 Nisan 2019 02:22

    abd s 400 işinde insiyatif alır ve onlar bu ülkeye kurdurmaz.

  • ALAATTİN CAMGÖZ18 Nisan 2019 21:58

    abd ve çevremizdeki hiç bir ülkeye güvenilmez.bu tarihi kararı alıp s 400 kesin almalıyız.arkasından suv 57 onun arkasından da 100 adet uzun menzilli atom bombası almalıyız.küçükçük bir ilcemiz gibi israil de 80 tane atom bombası varmış.abd gitsin israil e yaptırım yapsın.bize niye yapıyor.israil nato ülkesi dahi değil iken.bu işin bir başka yolu var.rusya ile Türkiye  de ortak üretim yapım made in Türkey yapar isek abd hiç bir halt edemez.hatta uçakları üretelim.abd nin silahların kime satıyor ise satsın.

  • utanmasa19 Nisan 2019 11:35

    utanmasa, ingilterenin, abd nin, rusyanın mandasına geçirecek bizi. ne bu korkaklık olm.. gelen gelsin HAÇOVA MEYDAN MUHAREBESİ kardeşim,oku, bak youtubeden görürsün. kanımız Türk bizim..korma  okadar o silahlarada çok güvenme...

  • eee19 Nisan 2019 11:32

    eee savşa da oğlunu, kardeşini, babanı göndercen mi? ne bu silahlan mı ? torunların mı yada, hanımında , anan , bacında sırtınde cepheye mermi göndercen mı? yoksa evinin odasından balkondan olanlara bakıp başkumandanlık mı yapacan ? ne bu silahlan ma? millet kuru soğan alamıyor 10 olmuş...

  • selım18 Nisan 2019 18:39

    rusyaya yerlestırelım lazım olursa rusya ordan atesler

  • tarık18 Nisan 2019 14:02

    oldu rusya nederse oyle yapalım rusların dedegı onemlı degıl onemlı olan turkıyenın kararı bız baska ulke ıcın s400 almıyoruz ulke guvenlıgı ıcın alıyoruz ve turkıyede olacak amerıka zıplasada atlasada bu ıs bıttı

  • trader18 Nisan 2019 13:45

    çevir kazı yanmasın bunlar ın hayatı böyle abidik gubidik ben demedim ben yapmadım ben vermedim bunlar acayip acayip

  • Koala18 Nisan 2019 13:33

    Bazı yorumlara gülüyorum. Rusya yunanistan ve suriye ile müttefikken rusyadan alınan silahla yunanistanve suriye ile savaşacağını sananlar var

  • Urla18 Nisan 2019 13:32

    Rusya yunanistan, suriye, israil ile dost. Turkiyeye yunanitan, israil veya suriyeye zarar verecek silah satmazlar. Satsalar bile panzehirini de yunan, israil ve suriyeye verir.

  • bekir ırmak18 Nisan 2019 13:20

    Katar ve Azerbaycan'a kurulursa da 400 km menzili ile bizim topraklarımızı korur. Türkiyeye şantaj yapmak için Nato petriotları topraklarımızdan artık gerek yok diyerek çekilmiş idi. Türkiye Rusların gönlünü etmek için almadı. Bilmeden nasıl böyle cahil yorumlar yapılıyor ilginç. Bizde petriotları bize satın ve teknolojisinide bilmek şartı ile dedik. ABD vermedi teknolojisini. Ruslar kabul etti. Aldığımız S-400 ler şu anda geliştirdiğimiz sistemlere de ışık tutacak. Türkiye geleceği için çok ciddi adımlar atıyor. Millet olarak destek vermemiz gerekirken daha olayları doğru okuyamıyoruz. 

  • Hazreti Suudi15 Mayıs 2019 11:52

    Milleti cahillikle suçluyor sonra da Katardaki s400 Türkiye'yi korur diyor. Nasıl çomarsınız sizler? 400km menzili varmışmış:)

  • kktc18 Nisan 2019 13:04

    kktc de petrol ve yer altı madenleri çıkartmayı planlayanlar, s400 leri bu saha istemiyor. Türkiye yi ali cengiz oyunu yapacak abd israil fransız rum maden rezervlerini kıbrıs rum kesimden gemi tehditleri ile uçak gelileri ile pükürt isteyecek. ama s400 ler bu planı deniz gücümüz ve hava gücümüzle birleşince bertaref edecektir.bence silahlanmaya bu masraflara karşıyım ama malesef, durum ve vaziyet bu. üretsek kimseye muhtaç olmasak çok isterdim ama düşman silah sistemleri karşısında böyle bir s400 ler mazım heşle ruslar s600 verse ama onu kimseye satmıyor.

  • AHMET MEHMET VANTUZ18 Nisan 2019 15:05

    S-600 DA NEYMİŞ,DAHA S-500 LER YAPIM AŞAMASINDA S-600 DİYE BİŞEY YOK,ATMASYON YAPMA

  • ...18 Nisan 2019 13:02

    alıcaz....kktc ve yunan deniz sahasında kuş uçmayacak. zamanında düşman karadenizden gelicek derken, akdenizden geleceği kesinleşiyor.

  • Ayşe18 Nisan 2019 12:58

    neden geliyor bu bolluk kullanmayacağımız S400 alıp hem kriz çıkartıyorlar hem Katar'a, Azerbaycan'a konuşlandırmaktan bahsediyorlar.    

  • 👎18 Nisan 2019 23:56

    Her yazılana inanmak gibi bir alışkanlığımız var araştırma sorgulama yok nasıl bir millet olduk anında ters dönüyoruz

  • Emekci18 Nisan 2019 12:57

    Rusyanin gönlü olsun diye milyar dolarlık füze alıp azerbeycandaki depolara kapayacağız

  • NÖTR18 Nisan 2019 12:48

    nedir bu ali cengiz oyunları

  • bezgin bekir18 Nisan 2019 12:18

    yani bu füzeler katar veya azerbaycan ı mı koruyacak ? T.C.'yi mi koruyacak ? bu nasıl iştir böyle ? bizi korumayacak füzeyi niye  alıyoruz ?