E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS-400 ve sondaj faaliyetleri fiyatlamada etkili---

S-400 ve sondaj faaliyetleri fiyatlamada etkili

S-400 ve sondaj faaliyetleri fiyatlamada etkili
16 Temmuz 2019 - 09:43 borsagundem.com

S400 ve Doğu Akdeniz Sondaj Faaliyeti konusundaki gelişmeler fiyatlamalarda etkili olma potansiyelini sürdürüyor.

"BIST100…S-400 Sevkiyatının Başlamasıyla Birlikte Piyasalar Hareketlendi… FED ve Avrupa Merkez Bankası kanadından gelen parasal genişlemeye yönelik sinyaller, son günlerde Borsa İstanbul’daki primli seyrin belirleyicisi konumunda bulunuyordu. Haftanın son işlem gününde yükselişle başlayan endeks, S-400 sevkiyatının başlamasıyla birlikte yönünü aşağı çevirdi ve özellikle bankacılık endeksindeki yoğun satış dalgasının da etkisiyle günü %2,32 düşüşle 97,098 puandan kapattı. Resmi tatil sebebiyle dün kapalı olan piyasalarda bugün ABD Perakende Satış verisi takip edilecekken, S400 ve Doğu Akdeniz Sondaj Faaliyeti konusundaki gelişmeler fiyatlamalarda etkili olma potansiyelini sürdürüyor.

USDTRY…Kur Haber Akışı Yoğunluğuna Karşın Sakin Seyrediyor.. Gelişen piyasa ülke para birimleri dolar karşısındaki yatay seyirlerini korurken, TL varlıklar gelen olumsuz haber akışının etkisiyle negatif ayrışıyor. Dolar TL kuru, resmi tatil sebebiyle kapalı olan piyasalarda dün sakin bir seyir izlerken, kurun aşağı yönlü fiyatlamaya gidebilmesi için pozitif gelişmelere ihtiyacı var. Cuma günü başlayan S-400 sevkiyatı sonrasında, ABD kanadından gelecek yaptırım ihtimali piyasalar üzerinde belirsizlik yaratıyor. Piyasaların açıldığı haftanın ilk işlem gününde kur 5.71 seviyelerinden işlem görüyor.

EURTRY…TL Varlıklardaki Negatif Fiyatlama Devam Ediyor… Doğu Akdeniz Sondaj Gerilimi ve S400 krizi piyasalarda negatif yönlü fiyatlamaların belirleyicisi olmaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu, Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama ve sondajlama faaliyetinin devam etmesi halinde Türkiye’ye yapılan ekonomik yardımları kesmeyi tartışması, karşımıza TL varlıklardaki değer kayıplarını hızlandıran bir gelişme olarak çıkarken, kur sabah saatlerinde 6.43 seviyelerinde işlem görüyor.

EURUSD… ABD Çekirdek Enflasyondaki Artış İle Euro Kazançlarının Bir Kısmını Geri Verdi… Dün açıklanan ABD enflasyon verisinde aylık ve yıllık bazda önemli bir değişim yaşanmazken, çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde açıklandı. FED Başkanı Powell’ın konuşmaları sonrası artan faiz indirimi beklentileri ile yükselen paritede, çekirdek enflasyon verisindeki artışla kazançlarının bir kısmını geri verilirken sabah saatleri itibariyle bir miktar toparlanma eğilimi gözlemlenmekte. Euro bölgesinde ise yayınlanan Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanaklarına göre ECB’nin gerektiğinde genişleyici para politikalarını arttırmaya hazır olunduğuna ilişkin mesajlar, olası faiz indirimi beklentilerini oluşturdu. Bu gelişmelerle Dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen Euro lehine alımların sınırlı kalabileceğini gözlemleyebiliriz.

XAUUSD… Dolar Endeksindeki Düşüşle, Ons Altındaki Yükseliş Eğilimi Ağırlık Kazanabilir… Çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla faiz indirimi beklentilerinde kısa bir kafa karışıklığı yaşanırken 1400 seviyesine kadar geri çekilme gözlemlenmekte. Ancak FED Başkanı Powell’ ın dün devam eden konuşmalarında yeniden faiz indirimi sinyali vermesi güçlü gelen enflasyon verisine rağmen Temmuz’daki toplantıda çeyrek puanlık faiz indirimine kesin gözüyle bakılmakta. Sabah saatleri itibariyle Dolar endeksinde düşüş görülmekte olup, Ons Altın’ın yükseliş eğiliminin ağırlık kazanabileceğini düşünmekteyiz.

GLDGR… Kurdaki Düşüş Eğiliminin Artması, Gram Altın’da Satışları İvmelendirebilir… 256 seviyelerinden işlem gören gram altın, kurdaki sınırlı düşüşe rağmen Ons Altındaki geri çekilme ile aşağı yönlü seyretmekte. Gün içinde USDTRY paritesindeki düşüş eğiliminin artması Gram altında satışları ivmelendirebilir.

BRENT… OPEC Raporuna Göre Ham Petrol Üretimi Haziran Ayında Azaldı… OPEC’in Haziran ayı petrol piyasası raporuna göre günlük ham petrol üretimi bir önceki aya göre 68 bin varil azaldı. OPEC ülkeleri içerisinde en büyük düşüş İran ve Libya’da yaşandı. ABD’nin yaptırımlarıyla İran’dan petrol alımlarının durdurulması ve petrol ihracatındaki düşüş ile İran’da günlük üretim 142 bin varil geriledi. Rapora göre 2020 yılında ABD’de artan kaya petrolü üretimiyle, petrolde piyasa fazlası oluşması bekleniyor. Hürmüz boğazı krizi gibi jeopolitik risklerle yükseliş eğilimi desteklenen parite sabah saatleri itibariyle 67$ seviyesinden seyretmekte. Bugün açıklanacak Baker Hughes sondaj kuyu sayılarında olası bir artış Brent petrolde bir miktar geri çekilme gözlemlenebilir.

S&P500… Hisse Senetlerindeki Alıcılı Seyir Devam Ediyor… FED Başkanı Powell’in açıklamalarıyla Temmuz ayı faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, risk iştahının artmasıyla hisse senedi piyasaları alıcı seyrine devam etmekte. Geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası dün açıklanan ABD çekirdek enflasyondaki artış piyasalarda kısmen kafa karışıklığı yaratsa da endeks tarihi rekor olan 3000 seviyesinin hemen altında kapattı. Bugün piyasalar tarafında ÜFE verisi takip edilecek olup, endeks haftayı primli seyirle kapatabilir"

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)