E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemS-400 Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir---

S-400 Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir

S-400 Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir
13 Temmuz 2019 - 17:36 borsagundem.com

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, "S-400 Türkiye'nin milli güvenlik meselesidir. İktidarıyla muhalefetiyle herkesin etrafında birleşmesi gereken bir konudur." dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, AA muhabirinin soruları üzerine, S-400 ve Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

S-400'lerin Türkiye'nin hava savunması ile ilgili karar verdiği stratejik bir silah olduğunu belirten Duran, Washington'dan gelen tehditlere rağmen Ankara'nın bu konuda kararlı bir duruş sergilediğini anlattı.

Burhanettin Duran, S-400'lerin sevkiyatının beklenildiği gibi dün itibarıyla başladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bundan sonra top Washington'da. Bu zamana kadar söyledikleri tavırlardan hangisini yapacaklar, F-35 projesinden Türkiye'yi çıkarırlar mı ya da yaptırım yaparlar mı ya da Başkan Trump bu yaptırımları engelleyerek Türkiye'ye bir muafiyet sağlayabilir mi? Bunları göreceğiz. Eğer Washington, yaptırımları ve Türkiye'nin güvenlik çıkarlarını görmezden gelen bir yaklaşım benimserse bunun Türk-Amerikan ilişkilerinde çok derin bir krize karşılık geleceğini, hatta NATO içerisinde bir krize karşılık geleceğini görüyoruz. Şimdi Washington'daki Türkiye politikasını belirleyenlerin vizyonlarını, stratejilerini gösterme zamanı."

Türkiye'nin, YPG'ye askeri destek, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i iade edilmemesi, Halkbank davası gibi konularda yürüttüğü olağanüstü diplomatik çabayla Amerika ile gerginlikleri yönetmeye çalıştığını belirten Duran, Türkiye'nin bu yapıcı yaklaşımına ABD tarafının aynı şekilde cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çeşitli zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump'la görüşerek bu gerginlikleri aşmaya çalıştığını hatırlatan Duran, "Bütün bu yapılan diplomasiden sonra eğer tercih ABD açısından Türkiye'yi rahatsız edecek bir düzlemde olursa Türkiye de milli çıkarları doğrultusunda kararını verir." dedi.

"Bu yine iki ülkenin bir araya gelerek çözebileceği bir konudur"
Türkiye'nin F-35'lerin verilmemesi ve S-400 meselesinde derdini anlatamadığı yönündeki eleştirilere katılmadığını ifade eden Duran, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin S-400'leri alma kararı yeni ve sürpriz bir şey değil. Bu 2017'den beri olan bir süreç. ABD'liler önce bu durumu önemsemediler ve sonra tabiri caizse tutuştular, baskılamaya çalıştılar. Ama ne patriotların bize satılması için olumlu gelişme sağladılar ne de S-400'ler F-35'lerin sistemiyle ilgili güvenlik problemi oluşturuyor mu konusunda bir komite oluşturmakta çabuk davrandılar. Bu hala iki ülkenin bir araya gelerek çözebileceği bir konudur. Benim anladığım kadarıyla Washington'daki bazı çevreler Türkiye'nin hem S-400 hem de F-35'ler gibi iki stratejik silahı elinde bulundurmasını istemiyorlar. Türkiye kendi güvenliğini sağlama konusunda kararlı duruyor. F-35'ler olmasa, Türkiye yeni nesil savaş uçaklarını başka şekilde temin edecek, ya kendisi geliştirecek ya da çeşitli seçeneklerin peşinde olacaktır."

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, konunun Türkiye'nin milli güvenlik meselesi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"S-400'lerin alımı Türkiye'nin Doğu Akdeniz enerji rekabetinde elini güçlendirecektir. İktidarıyla muhalefetiyle herkesin etrafında birleşmesi gereken bir konudur. Gün bugündür. Ben 15 Temmuz'un 3. yılından birkaç gün önce S-400'lerin teslimatının gerçekleşmesini anlamlı bir tesadüf olarak görüyorum. Bunun milletçe ortakça tepki koymamız ve dayanışma içerisinde olmamız gereken bir an olduğu kanaatindeyim."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Onur 14 Temmuz 2019 11:08

    Sanki S400 ler ülkeyi özgürkeştşriyormuş. Sadece Rusya nın kontrolünü yüksektir. Rusya istediği gibi oynar s400 ler.le. Ayrıca NATO ve Batı’dan kopuş bakalım yeni dengeler gerçekten ülkenin faydasına mı göreceğiz. Bu süreç gerçekten ülkenin yararındaysa mükafat sağa sola yaylanacağına yerine bir an önce gerekeni tapmalı

  • Gerçek 14 Temmuz 2019 11:04

    Ekonomi sosyal her alanda beceriksiz yönetimleri açığa çıkınca, iktidarlığı sürdürme için yaygın olan anti Amerikan ve batı olgusunu kullanarak toplumu kendi eksenlerinde tutma taktiği

  • Pardus14 Temmuz 2019 10:29

    Komik oluyorsunuz. Ne yapacaz S400lerin etrafında halka olup, halay mi çekeceğiz?

  • Kaçan Grup14 Temmuz 2019 09:43

    İktidar S-400’den siyasi avantaj sağlamaya çalışıyor. Parasını millet ödedi alındı. Kusurlarınızı değil S-400, S-4400 gelse gene gizleyemezsiniz.

  • : )14 Temmuz 2019 09:15

    Güzenlik meselesi ama, tarlalar, işletmeler, evler, villalar, oteller, millet razi ve binalar... bunları sınırsızca, para karşılı satın lan .türk vatandaşları harici yüzbinlerce devlet ve millet mensubu alıyor.. Bunlarda mı güvenmlik meselesi değil? almanyadan, abd den, frasnada, ingiltereden sen git, param var de... ev alcam, villa alcam, otel alcam, firma alcam dedi. sınırsız param var de bak bakalım NASI SENİ ÜLKELERİN YASASI FRENLİYOR.. Türkiyede sınırsız alıyorsun paran varsa istedini... Buda bir güvenklik meselesi, biri soyut sınırsız satışlar Diğeri somur gündemde s400.. fark ne hocam???

  • Cego 14 Temmuz 2019 05:18

    Okie dokie katılıyorum

  • mehmet yılmaz14 Temmuz 2019 00:47

    s-400  e karşı olan su katılmamaış TÜRKİYE düşmanı ve VATAN hainidir.

  • Okie Dokie13 Temmuz 2019 22:03

    Kusura kalma biz Bodrum, Marmaris etrafında birleşiyoruz elit tabaka olarak.

  • Talha14 Temmuz 2019 07:16

    Sen git sütünü iç çocuk.

  • Gerçek 13 Temmuz 2019 18:29

    Adamlar kendi iktidarını sürdürme ihtiyaçları sanki ülkenin faydasına olan şeylermiş gibi öne sürerek toplumu iyi yönlendiriyorlar. Nede olsa ekonomik sosyal siyasal her alanda sos verdiler. Milliyet’in dikkatini ulusal alanlara çekip bu olguları gündem yapmamaya çalışıyorlar ve ulusal olguları irdeleyerek milleti kendi eksenlerinde tutmaya çalışıyorlar. Yoka devan olayı. Yaptıkları hiç bir iş ülke yaratına değil. Gerçi onlara geridönüş forsatı verilse bel yol geriye götürseler onlarda bu işleri asla yapmazlar

  • tarık13 Temmuz 2019 21:56

    sen nebeklıyordun bırgun amerıkanın turkıyeyıde ozgurlestırecegınımi dusunuyordun s400lerden sonra işlerı zorlasmıs olabılır yazık hayellerın mı yıkıldı f35lerıde heralde ıktıdarını korumak ıcın alıyor dımı neyın kafası bu arkadas ne içiyonuz anlamadım

  • Hakan 13 Temmuz 2019 18:24

    Milli güvenlik vatanseverlik showlaro ile ülkeyi çıkarlarına ve faydalarını ters bir yörüngeye sokuyorlar. Bütün mesele kendi iktidar çıkarları.

  • tam komedi13 Temmuz 2019 17:45

    S400 alıp ülke güvenliğini %100 sağlayamazsın fakat  s400 alarak dünyanın en güçlü ülkesi ile papaz olabilirsin ! Birazcık mantıklı düşünün !!! İncirlikte 60 tane NBC bombası varken  kime nasıl kafa tutacaksının ? Eğer abd düşmansa önce düşmanı toprağından KOV !!!!

  • HALİL TÜRK13 Temmuz 2019 18:28

    sen nasıl bir TÜRK sün anlamak mümkün değil seni.senin aklın bu kadar çalışıyor.tüm ülkelerde hava savunma sistemi var nato ülkelerinde bizde dene olmasın ama.abd bir türlü vermiyor para ile bile.çünkü tüm ülkeleri nato aldatmacası ile köleliştirip silah baronlarını zengin yapgıyor artık bu sistem çökecek.