E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'nın yaptırımlara karşılıkları zayıf---

Rusya'nın yaptırımlara karşılıkları zayıf

Rusya'nın yaptırımlara karşılıkları zayıf
01 Mart 2022 - 10:17 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte açıklanan yaptırımlar hayat bulurken Rusya da karşı hamleler yapıyor.

BORSAGUNDEM.COM

Putin; ABD ve Batı ülkelerin mali yaptırımlarına yönelik karşı hamlelerle cevap vererek pozisyonunu dengelemeye çalışıyor. Bu çerçevede ilk olarak kendisine hava sahasını kapatanlara karşı Rusya’da hava sahasını kapattı.

Asıl merak edilen konu ise mali yaptırımlar. Etkili yaptırım olarak duyurulan swift yasağına karşı Rusya’nın nasıl bir hamle yapacağı.   

SWIFT yasağı delinebilir mi?

SWIFT yasağı duyurulduğunda bunun oldukça etkili bir ekonomik silah olacağı belirtildi. Peki bu etkili yasağın Rusya tarafından delinme olasılığı var mı?

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan JPMorgan CEO’su Dimon’a göre SWIFT yasağının etrafından dolanmak mümkün. Özellikle yaptırıma maruz kalan devletlere yardımcı olabilecek bir başka devlet üzerinden yaptırımları dolanması gündeme gelebilir. Fakat böylesi bir durumda üçüncü devletin de yaptırımları göze alması söz konusu olabilecektir. Belarus’un yaptırımların içine alınmaya başlanması da böylesi bir olasılığa karşı ABD’nin tutumunun sert olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Rusya’nın karşı hamlesi

Rusya’ya yönelik mali yaptırımların devreye alınmasının ardından Putin, Rusya dışına döviz çıkarılmasını yasaklama kararı aldı.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere hava sahasını Rusya’ya kapatan ülkelere karşılık olarak Rusya hava sahasını kapattı. 

Boğazlar savaş gemilerine kapanıyor

Türkiye henüz hava sahasını kapattığını açıklamadı. Öte yandan Türkiye Montrö sözleşmesi kapsamında savaş gemilerinin geçişini engelleyeceğine dair mesajını dünyaya duyurdu. Bu iki yaptırım Rusya’nın dünyaya açılımının iki ana kapısı. Türkiye dengeleri koruyarak hareket etmekle birlikte her iki yaptırımın hayat bulması halinde Rusya’nın nasıl bir tepki vereceği ise asıl merak edilen bir diğer husus.

Kazakistan borsasında Rus hisselerinin satışı durduruldu

Petrol şirketleri Rusya yaptırımlarına uymaya başladı

Japonya Rusya'daki enerji projelerinden çekiliyor

Ateşkes görüşmeleri altın fiyatını baskılıyor

Rusya Ukrayna savaşında en fazla etkilenen hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik01 Mart 2022 11:18

    Rusya, zamana yayılmış savaşta büyük bir darbe alır. Siyah kuşağı iptal edilen Putin uçkuruna bundan sonra beyaz kuşak bağlayacak.