E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya’nın petrol ve gaz gelirleri aralıkta arttı---

Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri aralıkta arttı

Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri aralıkta arttı
15 Ocak 2023 - 12:25 borsagundem.com

Rusya’nın petrol ve doğal gelirleri aralık ayında yüzde 7,5 artarak 931,5 milyar rubleyle ulaştı

Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan istatistiklerine göre, Aralık 2022’de Rusya federal bütçesinin kasım ayına göre petrol ve doğalgaz satışlarından yüzde 7,5 artışla 931,5 milyar ruble gelir elde ettiği kaydedildi.

Bakanlık, bu rakamın Aralık 2021 ile karşılaştırıldığında yüzde 6 daha yüksek olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, genel olarak 2022’nin sonunda federal bütçenin petrol ve doğalgazdan bir yıl önceki 9, 56 trilyon rubleye kıyasla yüzde 28 artışla 11,586 trilyon ruble gelir elde ettiğinin altını çizdi.

Maliye Bakanlığı’na göre aralık ayında, petrol ve gaz kondensatı üzerindeki ihracat vergisi ve maden çıkarma vergisi (MET), bütçeye kasım ayına göre yüzde 9,7 daha düşük olan 541,2 milyar ruble gelir sağlarken, aralık ayında gaz vergilerinin hacmi, bir ay öncesine göre yüzde 14,5 daha fazla olarak 520,4 milyar rubleye ulaştı.

Maliye Bakanlığı, kasım ayında federal bütçenin elde ettiği petrol ve gaz gelirlerinin öngörülen seviyenin 90,2 milyar altında gerçekleştiğini belirterek, toplam gelirin 85,9 milyar ruble olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

Ağustos ayını üst üste üçüncü ayda 345 milyar ruble bütçe açığıyla kapatan Maliye Bakanlığı, Devlet Duması’na sunduğu bütçe taslağında 2023 yılında Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinde 1,563 trilyon rublelik bir azalma olacağını tahmin ettiğini belirtmişti.

Özellikle petrol gelirlerinde düşüş öngören bakanlık, 2023 yılında Rusya devlet bütçesinin petrol satışından elde edeceği toplam gelirin 11,666 trilyondan 8,939 trilyon rubleye düşmesini bekliyor.

Maliye Bakanlığı, federal bütçenin ek petrol ve gaz gelirlerinin kullanımına ilişkin bütçe kurallarının bazı hükümlerinin 2022 yılı sonuna kadar geçici olarak askıya alınması nedeniyle elde edilen ek petrol ve gaz gelirleriyle döviz ve altın alımı yapılmayacağını da hatırlattı.

Rusya’nın petrol ve doğalgaz üretimi bu yıl azalacak

 

Türkiye'nin ham petrol ve doğalgaz ithalatı azaldı

 

Ruslardan Afganistan'da petrol ve doğalgaza yatırım planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)