E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya'nın petrol ihracatı açığını Asya ülkeleri kapattı---

Rusya'nın petrol ihracatı açığını Asya ülkeleri kapattı

Rusya'nın petrol ihracatı açığını Asya ülkeleri kapattı
25 Haziran 2022 - 10:12 borsagundem.com

Rusya'nın Avrupa'ya petrol ihracatı azaldı ancak Moskova, oluşan açığı Asya ülkeleri ile kapattı.

Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracatını keserek Moskova'nın Ukrayna savaşını finanse etmesinin önüne geçmek ve Devlet Başkanı Putin'in geri adım atmasını sağlamak isteyen Batılı ülkeler, şimdilik bu hedefin oldukça uzağında görünüyor. Rusya'nın Avrupa'ya giden petrol ve doğal gaz sevkıyatı kademeli olarak azalırken, Hindistan ve Çin bu açığı kapatıyor.

Batı'nın Rus petrolüne getirdiği yasağın etkileri şimdilik Rusya'dan çok Avrupa ülkelerinde pompa fiyatlarına yansımış durumda. Avrupa ülkeleri ve ABD'de benzin ve mazot fiyatları rekor seviyelere yükseldi.

Rusya, savaş öncesine göre daha az petrol satıyor olsa da petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle daha fazla döviz elde ediyor. Uzmanlara göre Rus para birimi Ruble'nin değer kazanıyor olmasının nedenlerinden biri de bu.

Mayıs ayında Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 30 civarında atarak rekor seviyeye ulaştı. Rusya, Suudi Arabistan'ı da geride bırakarak Çin'in en büyük tedarikçisi oldu.

Pazar araştırma şirketi Kypler tarafından analiz edilen verilere göre Hindistan, son aylarda Rus petrol ithalatını en çok artıran ülke oldu. Hindistan'ın Rusya'dan aldığı günlük petrol şubat ayında ortalama 100 bin varil iken bu miktar nisanda 370 bin, mayıs ayında 870 bin varile yükseldi.

Bağımsız pazar araştırmacısı Rystad Energy grubuna göre mart-mayıs arası dönemde Avrupa'nın Rusya'dan aldığı günlük varil petrol ortalama 500 bin azaldı. Ancak aynı dönemde Çin ve Hindistan'ın Rus petrol ithalatı da yine 500 bin civarında artış gösterdi. Bu da Avrupa'nın azalttığı petrolün neredeyse aynı miktarının Asya ülkelerine satıldığını gösteriyor.

Analistler, Rusya'ya yönelik yaptırımların uzun dönemde etkisini göstereceğini belirtiyor. Ancak Moskova, AB'nin azalttığı petrol itlatının etkisini şu ana kadar hissetmiş değil.

Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz aylarda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i şubatı ayı başında ziyaret etmiş ve iki ülke lideri birbirlerine destek mesajları vermişti.

Pekin'de 4 Şubat'ta Şi Cinping ile bir araya gelen Putin, Rusya'dan Çin'e doğal gaz tedarikinin iki ülke arasındaki enerji iş birliğini artıracağını belirterek, Moskova'nın Pekin ile olan bağlarını "benzeri görülmemiş" şeklinde nitelendirmişti.

Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrole ihtiyaç duyuyor?

 

Petrol fiyatlarında resesyon baskısı

 

Petrol fiyatı güçlü talebin etkisi ile yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa25 Haziran 2022 11:55

    Rusya fazla gaza geldiydi yok vermiyorum yok uçuracağim fiyatları diye o zamanda dedik hikaye ederi %5 ne kadar etki eder siz hesaplayin

  • ALİ KODUŞ25 Haziran 2022 11:24

    Peki putin AB nin gazını kışa doğru keser ise bunu nasıl kapacaklar yani medeniyetin şartelini ve sanayinin şartelini bir anda kapatacaklar.resmen felaket olur.bizde de % 20-30 oy oranı olduğunu idda eden meral de rusya ya ambargo yapılım diyor idi.bir de bize yapılır ise biz kökten iflas eder idik.

  • hıe25 Haziran 2022 12:51

    şalterİ kıssa ne İyİyecekler taş mı

  • Hehe25 Haziran 2022 10:56

    110 $ petrolu 70-80 tabi alirlarda resesyonda cin hindistan nasil alacak bunu bence potine soyleyin hazirlansin