E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya’nın ikinci korona aşısı yolda---

Rusya’nın ikinci korona aşısı yolda

Rusya’nın ikinci korona aşısı yolda
07 Eylül 2020 - 12:49 borsagundem.com

RIA haber Ajansı, yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı hali hazırda onaylanmış bir aşısı olan Rusya’da, Vector Enstitüsü tarafından üretilen ikinci bir aşının 30 Eylül’de erken aşama klinik deneylerini tamamlayacağını açıkladı

RUSYA'DAN İKİNCİ AŞI
200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip korona virüs pandemisinde vaka sayısı 27 milyonu ve ölü satısı 887 bini geçerken, Rusya ikinci bir korona virüs aşısı geliştirdiğini duyurdu.

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Vector Enstitüsü tarafından üretilen aşının erken aşama deneyleri 30 Eylül’de tamamlanacak.

İLK SONUÇLARA GÖRE, BİRİNCİ AŞI ETKİLİ VE GÜVENLİ
Bununla birlikte, Rusya’nın hali hazırda onaylanan ve Ekim ayında ülke genelinde dağıtımı yapılacak Sputnik V adlı bir korona virüs aşısı daha bulunuyor. Batılı sağlık uzmanlarının şüphelerine rağmen uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan iki klinik deneyin sonuçları   söz konusu aşının güvenli ve etkili olduğunu gösterdi.

Araştırmada, Sputnik V’nin klinikk deneylerine yaşları 18 ile 60 arasında değişen 76 gönüllünün katıldığı ve deneklerin hepsinde korona virüsü önlemeye yetecek kadar antikor üretiminin sağlandığı açıklandı. Diğer taraftan, gönüllülerin hiçbir aşıya iciidi  yan etki bildirmedi.

HAFİF YAN ETKİLER BİLDİRİLDİ
Birinci faz deneylerinde, aşının yan etkilerini gözlemlemek içimn katılımcıların yarısına  bir doz aşı yapıldı. Gönüllerin yüzde 60’ı aşının yapılduğı bölgede ağrı, yaklaşık yarısı ise ateş yükselmesi bildirdi. Yüzde 40’ı baş ağrısı ve dörtte biri ise halsizlik yaşadığını aktardı. Ancak, bu yan etkilerin hepsi adenovirüs aşılarında görülen hafif yan etkiler olarak kabul ediliyor.

Adenovirüs, yaygın doğuk algınlığına yol açan virüslere deniliyor ve genetik sekansı değiştirilerek Kovid-19 aşılarında kullanılıyor. Aynı Tekniği Oxford Üniversitesi ve CanSino’da geliştirdiği aşılar için kullanıyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar 2. aşama klinik deneylere katılan 40 gönüllüye  bağışıklık tapkisini ölçmek için iki doz aşı yaptı. Aşılanmanın 28 gün ardından tüm denekler Kovid-19’u yenebilecek düzeyde bağışıklık üretti.

DOĞAL BAĞIŞIKLIKTAN DAHA FAZLA ANTİKOR ÜRETTİLER
Çalışmanın yazarları, SputnikV aşısının ürettiği antikorlarla, daha önce Kovid-19 yakalanmış ve hastalaığı yenmiş kişilerin kaN örneklerinin karşılaştırıldığını ve aşılanan kişilerin doğal bağışıklıktan çok daha fazla antikor ürettiğini söyledi.

Bilim insanları, bulguların aşının işe yaradığını ve güvenli olduğuu gösterdiğini açıkladı.Ancak, bağımsız batılı araştırmacılar, sonuçların umut verici olduğunu, ancak deneyin kapsamının çok küçük olduğuu ve milyonlarca Rus’un aşılanmadan önce daha geliş kapsamlı deneylerin yapılması gerektiğini belirtti.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

 33 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Geveze07 Eylül 2020 13:26

    Yok maske tak yok mesafe koru nasil olacaksa şimdiye kadar iki maske ile dolaşıyordum. Günde 50 kere ellerimi yıkıyordum. Virüsü nereden kaptım? Son on gün boyunca temas ettiğim kişi sayısı on değil nereden kaptığını söyleyeyim mi marketten. Markette kasiyerlerin hiçbiri maske takmıyor. Kuaförler maske taksa ne olur adamların işi yakın temas gerektiriyor. Sağlıkçılardan bile daha fazla risk altındalar.

  • Okie Dokie07 Eylül 2020 13:19

    Umarım başarısız olur. Tüm paramız dolarda. Zarara uğramak istemem.