E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRusya'nın hamlesi ne olacak---

Rusya'nın hamlesi ne olacak

Rusya'nın hamlesi ne olacak
05 Aralık 2022 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Powell'ın konuşmasıyla geçen yoğun bir haftanın ardından, Fed yetkililerinin 13-14 Aralık politika toplantısı öncesinde sakin bir dönem geçirecek olması nedeniyle, bu hafta merkez bankaları tarafında daha sakin bir hafta olacak gibi görünüyor. Çin'in sıfır covid politikasındaki gevşeme işaretlerine, Powell'ın Aralık ayında daha düşük çaplı faiz artışı sözleri ile Tahvil getirileri düştü, riskli varlıklar toparlandı ve dolar sağlam darbe aldı. Diğer taraftan Amerikan istihdamına ilişkin aylık rapor, beklentilerin oldukça üzerinde istihdam yaratımı (beklenen 200K'ya karşı 263K ve ücret artışının beklenenden yüksek olması) enflasyonun bir süre daha devam edebileceğine işaret ederek hafta hayal kırıklığı yaratan bir notla sona erdi. İşgücü piyasası hala aşırı ısınıyor ve ücretler de hala artıyor. Sonuç olarak  yatırımcılar, Fed'in beklenenden daha uzun süre şahin tavrını sürdürmek zorunda kalacağından endişe ediyor.

Dünyanın diğer tarafında ise Çinli yetkililer, hane halkının duyarlılığına ve ekonomik faaliyete ağırlık veren sıfır Kovid politikasından vazgeçecek gibi görünüyor. Bu, küresel ekonomi için önemli bir kaldıraç , ancak her daim teyit edilmesi gereken bir kaldıraç.

Dolar endeksi powell’un soft konuşması ile hafta ortasında 105 puan civarındaki desteğine kadar geriledi ki bu Eylül sonunda 114'ün üzerinde bir zirveden sonra Haziran 2022 seviyelerine dönüş demek. Euro’da hem bu gelişmeden hem de euro bölgesi flaş HICP Ekim zirvesinden %10.0'a gerileyince, 1,05 usd’ye tırmandı.

Powell'ın Çarşamba günü yaptığı konuşma, ABD 10 yıllık tahvil getirisini bir ay önceki %4,20'den %3,50'ye düşürürken kapanış %3,57'den oldu. Oranların eğimi hala ters ve bu da durgunluğun hala piyasanın radarında olduğunun bir işareti.

Avrupa Birliği, G7 ülkeleri ve Avustralya, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, deniz yoluyla taşınan Rus petrolünün varil başına fiyatı 60 doları geçemeyecek.( Rus Uralları ham petrolünün varili Cuma günü yaklaşık 67 dolardan işlem görmüştü). Düzenleme, AB'nin Rusya'ya uyguladığı petrol ambargosunun devreye girdiği bugün başlayacak. Batı ülkeleri böylece Rusya'nın petrol ticaretinden elde ettiği kârı ve Ukrayna'daki savaşın finansmanını zarara uğratmayı hedefliyor. ABD Hazine Bakanı Yellen, üst sınırın özellikle yüksek enerji ve gıda fiyatlarının yükünü çeken düşük ve orta gelirli ülkelere fayda sağlayacağını söylemesine karşın : atılan bu adımın petrol fiyatlarının artmasına neden olmasından da endişe ediliyor ki Rusya, üst sınırı uygulayan ülkelere petrol tedarik etmeyeceğini defalarca söylemişti. Şimdi bu adıma nasıl bir yanıt vereceği varsayımları konuşuluyor. Beklentiler; Ya petrol ihracatını tümüyle piyasadan çekerek ya da ham petrolüne bir taban fiyat koyarak" yanıt verebileceğini ayrıca Moskova'nın deniz taşımacılığını gizli bir biçimde yaparak tavan fiyat uygulamasını işlevsiz bırakabileceği, OPEC+ daki nüfuzunu kullanarak, daha fazla üretim kesintisi için baskıda bulunarak misilleme yapabilir ve küresel enerji krizini derinleştirebilir.

Bu haftanın gündemine baktığımızda ise; Christine Lagarde’ın Pazartesi ve Perşembe günleri konuşması, ABD ISM hizmet endeksi ki PMI'ların daha önce büyümenin açıkça zayıfladığının sinyalini vermesinin ardından, özel tüketimin Kasım ayında gerçekten kırılıp kırılmadığını ölçmek için anahtar olacak ve Michigan Üniversitesi'nin üretici fiyat/güven endeksi ikilisine odaklanacağız. Cuma günü ise ABD’de Kasım ÜFE verisini takip edeceğiz. Yurtiçinde ise; TÜFE ve ÜFE’nin ardından dikkatlerimiz Hazine Nakit  Dengesinde olacak.

Rusya, petrole tavan fiyat uygulamasına karşı harekete geçti

 

Asya borsaları 'Sıfır Kovid' kısıtlamasındaki gevşemeyle yükseldi

 

Çok kazandıran yabancı varlık içerikli yatırım fonlarının portföyü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)