E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'nın enerji gelirleri savaş giderlerini aştı---

Rusya'nın enerji gelirleri savaş giderlerini aştı

Rusya'nın enerji gelirleri savaş giderlerini aştı
14 Haziran 2022 - 14:47 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın ilk 100 gününde enerji ihracatından 97 milyar dolar gelir elde ettiği açıklandı. Söz konusu gelirin, savaşın tahmin edilen giderinin üzerinde olduğu belirtildi.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) tarafından yayımlanan raporda, birçok ülkenin yüksek miktarlarda ithalat yapmasına karşılık, Rusya’dan enerji almayı azaltan ülkeler nedeniyle gelirlerinin Mart ayından bu yana düştüğünü söyledi.

Finlandiya merkezli kurumun çalışması, aşırı yüksek fiyatların, Rusya'nın satışlarındaki hafif düşüşü fazlasıyla telafi ettiğini gösteriyor.

Örneğin Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan petrol ve gaz ithalatını Mayıs ayında beşte bir oranında azalttı ancak Rusya'nın ihracat fiyatları geçen yıla göre ortalama yüzde 60 daha yüksek.

Dünyanın önemli petrol ve gaz ihracatçılarından Rusya’nın, Ukrayna’ya başlattığı savaşın ilk 100 gününde enerji ihracatından 97 milyar dolar gelir elde ettiği açıklandı.

AB, ABD VE İngiltere ithalatı azaltma sözü verdi

Avrupa Birliği (AB), ABD ve İngiltere, Rusya'dan gaz ve petrol ithalatını azaltma sözü veren ülkeler arasında yer alıyor.

Bununla birlikte CREA raporu, Rusya'nın 24 Şubat'tan 3 Haziran'a kadar Ukrayna saldırılarının ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından hala 97 milyar dolar gelir elde ettiğini buldu.

Avrupa Birliği yüzde 61'ini oluşturuyor

Avrupa Birliği, bu ithalatın yüzde 61'ini oluştururken, bunun yaklaşık 59 milyar dolar değerinde olduğu belirtildi.

Genel olarak, Rus petrol ve gaz ihracatının düştüğü aktarılan raporda Moskova'nın enerji satışlarından elde ettiği gelirin Mart ayından itibaren günde 1 milyar doları aşan seviyelerden düştüğü vurgulandı.

Savaşın günlük gideri tahminen 876 milyon dolar

Raporda ayrıca, savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın enerji ihracatından elde ettiği gelirin, savaşın Rusya’ya günlük maliyeti olarak tahmin edilen 876 milyon doları aştığının altı çizildi.

AB, 2022'nin sonuna kadar deniz yoluyla gelen Rus petrol ithalatını yasaklamayı planladığını, bu durumun da ithalatı üçte iki oranında azaltacağını söylemişti.

Mart ayında AB, Rusya'dan gaz ithalatını bir yıl içinde üçte iki oranında azaltmayı da taahhüt etmişti.

Bununla birlikte ABD, Rusya'dan petrol, gaz ve kömür ithalatını tamamen yasakladığını ilan etmiş, İngiltere, Rus petrol ithalatını yıl sonuna kadar aşamalı olarak durduracağını bildirmişti.

Yasaklı silahlar: Rusya, Ukrayna'da misket bombası kullandı!

 

Rusya-Ukrayna savaşının galibi silah şirketleri

 

Rusya: Ukrayna’da ABD'nin verdiği tanksavar ve uçaksavar füze sistemlerini imha ettik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ14 Haziran 2022 21:14

    ABD ingiltere ve AB ülkeleri rusya şapha oturdurdu.

  • xyz14 Haziran 2022 17:19

    Putin'in demek istediği tam bu. Adam savaşın başında biz yıllarca savaşırız boşuna demiyor. Neymiş Batı ve ABD ekonomik olarak Rusya yı çökertecekmiş. Ruslar satranç ustasıdır. Rus ayısını hafife almayacaksın.