E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'nın Afrin konusunda çelişkili tutumu---

Rusya'nın Afrin konusunda çelişkili tutumu

Rusya'nın Afrin konusunda çelişkili tutumu
24 Ocak 2018 - 08:50 borsagundem.com

Türkiye'nin YPG'ye yönelik olarak başlattığı Afrin operasyonu 5. Gününe girmiş durumda. Türk askeri ve operasyonlara katışan Özgür Suriye Ordusu ilerleyişini sürdürürken bir yandan da Ankara bölgedeki önemli aktörlerle diplomasiye devam ediyor

BBC Monitoring (İzleme Servisi) Suriye'nin kuzeybatısında kilit bir pozisyonda bulunan Rusya'nın Zeytin Dalı harekâtının başlamasından bu yana özellikle dört kritik konuda çelişkili açıklamalar yaptığına dikkat çekiyor.

Afrin'deki Rus askeri varlığı

Türkiye'nin harekâtı başlamadan önce Moskova bölgede ya da yakınlarında askeri bulunduğunu hiçbir zaman teyit etmemişti.

Afrin'deki Rus varlığına dair nadir açıklamalardan birisi 16 Ekim 2017'de, Rus Savunma Bakanlığı'ndan gelmişti.

O açıklamada Rus ordusunun Afrin hastanesine yarım ton ilaç teslim ettiği bilgisi veriliyordu.

Türkiye'nin harekâtı başlayana kadar Rus medyasında da Afrin konusu pek gündeme gelmiyordu.

Kremlin yanlısı haber sitesi Vzglyad'da 17 Ekim 2017'de yayınlanan bir analizde, Kürt güçleri "Rusya'nın duruşuna yakın ve Şam'la yapıcı görüşmelere başlamaya hazır" olarak niteleniyordu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusunun Suriye'de görevini tamamladığını söyledikten sonra, ülkede kalacak olan Rus askerlerinin Afrin'in 200 kilometre güneybatısında kalan Hmeymim ve Tartus üslerinde konuşlanacağı duyurulmuştu.

Harekâtın başlamasından kısa bir süre önceyse, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan önemli bir açıklamada Afrin konusuna hiç değinilmemişti.

Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan'ın 18 Ocak'ta gerçekleştirdikleri Moskova ziyareti sonrası yapılan açıklamada sadece "Suriye'deki gelişmeler ana gündem maddesiydi" ifadesi yer alıyordu.

Askerlerin çekildiği haberi önce yalanlandı, sonra teyit edildi

Zeytin Dalı Harekâtı başladığında Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a Anadolu Ajansı'nın 'Rus birlikleri Afrin'den çekildi' haberi sorulmuş, Lavrov, "Bu iddialar daha sonra yalanlandı" demişti.

Ancak bir gün sonra yani 20 Ocak'ta Rusya Savunma Bakanlığı çekilmeyi resmi olarak doğruladı ve yaptığı açıklamada "Olası provokasyon eylemlerinin önüne geçmek ve Rus askerlerinin güvenliğini tesis etmek adına Afrin bölgesinde bulunan güvenlik güçleri Tel Acar ve Tel Rıfat bölgelerinde yeniden konuşlandırılmışlardır" dendi.(BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)