E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya'dan Su-35 alan Mısır'a yaptırım tehdidi---

Rusya'dan Su-35 alan Mısır'a yaptırım tehdidi

Rusya'dan Su-35 alan Mısır'a yaptırım tehdidi
15 Kasım 2019 - 09:05 borsagundem.com

Mısır'ın Rusya'dan Su-35 savaş uçağı alma kararı üzerine ABD'den Türkiye'nin de Rusya'dan S-400 almasıyla gündeme gelen Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) uyarısı geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper bir mektup aracılığıyla Mısır Savunma Bakanı'na Rus Su-35 savaş uçaklarını alma kararını iptal etme çağrısında bulundu. Mektupta Mısır'ın CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya olabileceği belirtildi. Mektupta, "Rusya ile büyük silah anlaşmaları en azından ABD ile gelecekte yapılacak işlemleri ve Mısır'a yapılan güvenlik yardımını karışık bir duruma sokacaktır" ifadeleri yer aldı.  

T24'ün Wall Street Journal'dan aktardığı habere göre mektup, Kahire'ye Su-35 anlaşması ardından askeri işbirliğini konuşmaya giden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya da verildi.

Ayrıca ABD Savunma Bakanlığı'nın Mısır'ın Hava Komutanlığı'nı Su-35 anlaşmasının doğuracağı sonuçlara karşı bireysel olarak da uyardığı belirtiliyor. 

Rusya ile askeri işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Mısır, bu yılın başında Rusya ile 2 milyar dolarlık bir Su-35 anlaşması imzalamıştıç ABD, Mısır'a F-16 satışı gibi milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardım yapmıştı.

CAATSA nedir?

Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların dayanağı. CAATSA, 'Rusya Federasyonu’nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını' öngörüyor.

Türkiye de CAATSA ile karşı karşıya 

Türkiye'nin de Rusya'dan S-400 almasının ardından CAATSA yaptırımları hâlâ gündemde. NATO’nun kurucu üyelerinden Türkiye’nin Rusya ile böyle büyük bir savunma ticareti içine girmesi ABD Kongresi’ni harekete geçirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yılmaz15 Kasım 2019 16:08

    OLsun gözüm olsun ne olacaksa olsun

  • russ..15 Kasım 2019 13:20

    rusya çin ve k.kore karşısında güç kaybediyor. Türkiye sırt çevirirse. türkiyede bu gruba dahil olacaktır. mısır ve ortadoğu arap milletleri mantığı diyorum .. mantık. ypg gibidir.. ypg bugun abd ile anlaşır, 5 saat sonra ruayala... 1 gün sonra iranla.. 5 gun sonra israille.. yani orta doğuda TÜRKLER hariç hepsi yanar dönerdir. iran mesela dost olmaz. iranda türk nufusu yüzde 50 lerin üzerindedir. azeriler vardır. israil azerilerle ondan iyi lişkilerdedir. iran yok oalcaksa milliyetçilikden yok olsun diye.. yani orta doğuda parlamenter devlet yok. o yüzden abd deki gibi farklı ırklar birbirini yok ederek yaşıyor. ekonomi paylaşımı adil deil. Türkiye atanın sayesinde dmokratik ve adleti, ekonomisi, bayrağı, milli birliği ve geçmişini bildiği için ayakta... yaaa 10-15 yıldır çok yıprandı. ama millet aldığı eğitim ve bilinçle devletini ayakta tutuyor. hukumetın kanması ve oyunları çözemediği halde

  • Tebrikler16 Kasım 2019 09:21

    Çok güzel yazmışsın da bu zavallı cahil küçük beyinler bunların hiçbirini anlayamazlar.

  • 5315 Kasım 2019 20:36

    1950 ye kadar seçim olduda bizmi gormedik. neyin demokrasisinden bahsediyorsun. ben atatürkün bi tane seçim kazandığını görmedim, gören varsa bizede anlatsın öğrenelim

  • arifhan15 Kasım 2019 14:45

    Senin atanın düşünceleri kendisyle beraber toprak oldu bu ülke ve bu asil millet sahte kahramanların pesinden koşmaz zaten bu ülkeye verebileceğiniz ve katacağınız hıçbirsey yok laplaik kemalistler hala 10.yıl maŕşına takılp 1 adım yol katedemeyen zavallılar güruhu

  • Kamil15 Kasım 2019 11:06

    Amaç Rusya kazanamasın, silah denince akla abd gelsin.Herşey onlardan sorulsun,itiraz edene yaptırım uygulasın. Yahu kömür mü dağıtıyorsun

  • komik15 Kasım 2019 09:51

    Kendi kurdukları mısır yönetimi bile artık abd yi sallamıyor sonun yakındır usd.